Art and architecture in completed energy station

Art and architecture in completed energy station - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

31.1.2017 | C.F. Møller Architects, artist Conrad Shawcross and developer Knight Dragon have completed a major new art and architecture collaboration for the Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre in London.
 

 

The Greenwich Peninsula is one of London’s major urban development areas, including over 10,000 new homes, over 300,000 m2 of office space and the conversion of the former Millennium Dome into the indoor arena renamed The O2.

 

Responding to a cross-party drive to increase the use of Combined Heat & Power (CHP) across the UK and to realize a vision of decentralized energy power generation in London, the Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre houses technically advanced boilers and CHP that provide heat energy to the businesses and homes due to be built on the Peninsula in the coming years and is part of the Peninsula’s Sustainability Strategy.

 

Committed to sustainability

The 3000 m2 Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, situated in a prominent location at the entrance to the peninsula, adjacent to the Blackwall Tunnel Approach, is a highly visible and important new landmark that demonstrates the applicants’ and stakeholders’ commitment to sustainable and affordable energy for all. Heat energy will be distributed via a District Heating Network (DHN) from the Energy Centre to each plot across the development.

 

The Energy Centre is the largest new build residential heat network in Europe, saving 15,000 – 20,000 tonnes of carbon every year.

 

Sculptural landmark

Designed by British artist Conrad Shawcross, the cladding of the 49 metre high stack tower unites sophisticated engineering and complex optic research to create an impressive sculptural concept on a huge scale: The cladding for the structure is formed of hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower forming complex geometric patterns that visually break up the flat planes to create an uneven, sculpted surface that plays with the vanishing points and perspective.

 

The panels are perforated so as to exploit the phenomena of the Moiré Effect, and at night an integrated lighting design produces a shifting series of ‘compositions‘ lit from within the structure.

 

The work of art by Conrad Shawcross is named ‘The Optic Cloak'.

 

Prepared for the future

To demystify the process of energy generation, the Energy Centre’s machine room and flexible ancillary office accommodation is supplemented with a Visitor Centre offering an interactive educational experience for prearranged groups of visitors. Construction started in 2015, and has completed in 2016, and the building footprint further allows for flexibility in adopting new energy technology over the building’s substantial lifetime.

 

Simultaneously with the Energy Centre, C.F. Møller has also designed one of the new housing developments within the Greenwich Peninsula site for the site-wide developer Knight Dragon.

News

Subscribe to newsletter

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme
Show more