Award to Campus Hall in Odense

Award to Campus Hall in Odense - C.F. Møller

3.6.2016 | The C.F. Møller-designed Campus Hall, University of Southern Denmark, has been awarded Odense Municipality's Architecture Award 2016 for a fine and attractive construction project.

 

The Campus Hall is a remarkable building at the University of Southern Denmark (SDU).

This is the introduction to the jury's assessment of C.F. Møller's Campus Hall in Odense. The 15-storey building has just been awarded Odense Municipality's Architecture Prize 2016.

"On the entire team's behalf, it's a great honour to receive this prize. This building has a unique, lively atmosphere, and throughout the project the level of ambition was really high," said Julian Weyer, C.F. Møller's partner responsible for the Campus House Hall of Residence, when the project received the architectural award.

Radiating concern for the individual
The Campus Hall was ready for occupation at study start after the summer break in 2015, and from day one, this building, funded by the A.P. Møller Foundation, has impressed Odense Municipality.

"It's convincingly, playfully light and elegant. The architectural finish scales the building, so that it quite naturally establishes relations with the surroundings, despite its relative height," according to the jury.

"Overall, the Campus Hall radiates concern for the individual, for the fellowship at the college, and for the value of networks, making the hall of residence an example to follow of how architecture can build communities, stimulate fellowship and develop relations," the jury continued.

The new student housing for 285 residents has been donated by the A.P. Møller Foundation, and is based on a strong community spirit, as a place for Danish and international students to meet and build ties across cultures and nationalities.
The building's distinctive shape makes it easily recognizable on the campus, as a landmark for the university and the city alike. The mix of residents should also make it easy to create useful network, as up to a third of the homes will be occupied by international students, which constitute about 20% of students at the University of Southern Denmark.

Communal heart
The idea of attractive communities is fundamental to the design, manifest in the way the 250 student residences are located in three interconnected 14-storey towers, clustered around a common core. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective, with well-lit rooms featuring private balconies and generous shared kitchens and lounge spaces in the middle.

The common areas are not only present on the residential floors: The Campus Hall also features a ground floor café as well as group rooms, study areas and party spaces on the top floors, with roof terraces on several levels enjoying a magnificent view of the city and university. The shared areas are carefully graded from small and intimate communities to larger rooms for big occasions, to establish a balance between the common and the need for privacy.

Green and energy efficient
The Campus Hall is a low-energy construction made from quality materials that meets the requirements for low-energy class 2020 and gives priority to public transport and cycling - each resident has a bike available. Despite its unique height, the student housing blends organically into the surrounding protected forest landscape, with its own park and small lake.

C.F. Møller Architects acts as lead consultant, in cooperation with C.F. Møller Landscape and engineers Niras. The donation from the A.P. Møller Foundation is a total of 385 million DKK.

News

Subscribe to newsletter

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration o new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

Royal visit

26.5.2017 | Partner and Architect, Mårten Leringe, C.F. Møller Architects, is to meet both the Crown Prince Couple of Denmark and the Crown Princess and Prince of Sweden and give a short introduction to C.F. Møller in Stockholm on Monday May 29.

C.F. Møller Architects wins a new international award

18.5.2017 | Bestseller's office complex in Aarhus, Denmark, designed by C.F. Møller Architects, wins the European Architecture Award in the Office Buildings category.

AARHUS’ NEW QUARTER, FREDERIKS PLADS, IS BEGINNING TO TAKE SHAPE

11.5.2017 | Frederiks Plads is a new quarter of Aarhus, designed by C.F. Møller Architects, and the topping-out ceremony on 11 May means that the quarter is now beginning to take shape. The project includes a 24-storey block of flats.

C.F. Møller wins VIA Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
Show more