C.F. Møller to design homes at Sundmolen in Nordhavn

C.F. Møller to design homes at Sundmolen in Nordhavn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

22.6.2016 | C.F. Møller has won the architectural competition to create new family homes that will be integrated with the old warehouses at Sundmolen in Inner Nordhavn, in Copenhagen. CASA is developing and building the project, which will hold DGNB Gold (German Green Building Council) certification.


Peace, dense urban spaces, green gardens and views of the harbour. C.F. Møller is behind 86 new homes totalling approximately 8,400 m² at the Sundmolen building zone 5.05 in the centre of Inner Nordhavn, between the Århusgade quarter and Levantkaj.

This building zone is among the most centrally located in the new plan for the development of the whole of Sundmolen, based on a clear vision.
This area will be the sustainable town of the future, with a mixed urban quarter giving a clear green profile, the preservation and integration of the existing warehouse buildings, and with urban spaces along the harbour creating a unique new part of Copenhagen.
The construction project will also achieve DGNB Gold sustainability certification.

Response to demand
Up to 2025, it is estimated that Copenhagen will grow by 18 per cent in population terms. To create new homes for new residents, areas like Nordhavn are developing rapidly.

"There is very strong demand for new and expanded opportunities to live and work in Copenhagen. This project is an ambitious initiative that can meet this demand," says Lone Wiggers, partner in C.F. Møller, about the project.

"In this former industrial area we now have some fantastic opportunities to develop the urban quarter right down to the quayside, and overall the development of Nordhavn has every opportunity to set new standards for urban development in Copenhagen," she says.

Fewer cars and special architecture
The project at Sundmolen is being created in an area where there will be fewer cars in the urban landscape. The green gardens, dense urban spaces and views of the harbour are all elements that will help to create an attractive area for residents and visitors. The special architectural character will also help to ensure a calm and intimate atmosphere, supporting the experience of a lively urban quarter in close proximity to the harbour.

The starting point for the new development is the typical Copenhagen apartment blocks, and the buildings' height is matched to the surrounding green spaces and views of the harbour, to ensure attractive light and shadow effects. Passages will be established at the full height of the buildings, helping to ensure an inflow of light into both the courtyard spaces and the homes. The housing project will have a vertical expression that contrasts strongly with Sundmolen's four preserved warehouses, which are characterised by a striking horizontal expression.

The homes in this construction area will have floorspace of between 60 m² and 140 m². C.F. Møller has won the competition to design the new homes in competition with Schmidt Hammer Lassen Architects and Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

C.F. Møller to design homes at Sundmolen in Nordhavn - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more