C.F. Møller's vertical village is rising up

C.F. Møllers vertical village is rising up - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

24.11.2016 | Half of the flats are already sold, and now C.F. Møller's multi-storey building, conceived as an elevated village, is appearing in Antwerp.

 

C.F. Møller has designed a 24-storey residential tower block in Antwerp's Nieuw Zuid area on the river Schelde, with the aim of redefining the multi-storey block as a social, vertical community.
The tower block breaks with the traditional multi-storey building trends, which isolate residents, since it is designed as a sustainable, collectively-oriented community in which social encounters are created using a wide range of architectural features.

"In classical multi-storey buildings it's often a challenge to any sense of community that you only meet your neighbours in the lift or lobby. We wish to overturn this by renewing how we design residential tower blocks. This means that we have considered the building from within and outwards, with the social qualities driving the design," says Lone Wiggers, partner and architect at C.F. Møller.

This seems to have been well-received by the Belgians, and half of the flats have now been sold.

The coming owners can look forward to living in a residential tower block that is characterised by diversity, and where social encounters are facilitated and promoted by a large number of measures, without sacrificing the need for a private life. The building e.g. includes many different types of housing for a varied mix of residents, from small shared flats suitable for students, to larger family homes and live-work homes, all grouped in dimensioned communities.

Vertical communities
The tower has 24 storeys in total, an area of 15,000 m2 with 154 homes, as well as shops, office space and communal facilities. A light grid sub-divides the tower's façades into smaller units with five flats' private balconies, which are staggered in relation to each other. This gives a sense of intimate neighbourliness across the storeys, with the opportunity for both privacy and social interaction, as is known from traditional horizontal neighbourhoods. There is also 4,000 m2 of extra space comprising terraces, winter gardens and rooftop terraces, adding extra quality and helping to underline the building's profile, from the large urban scale to the human scale.

The shared facilities for the entire tower block comprise a bicycle workshop, a laundry and a community room with a roof landscape on the fifth floor, which is shared by all residents.
C.F. Møller won the project for the residential tower block in Antwerp in an international competition held in 2014, in cooperation with BRUT architects and ABT, and the lowest storeys are now being constructed. The video shows how the completed vertical village will look.



Client:
Nieuw Zuid – Triple living
Address:
Antwerp, Belgium
Scope:
Flats, 15,000 m²
Terraces and balconies, 5,500 m²
Basement car park, 5,500 m2

 

More on the project here.

News

Subscribe to newsletter

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.
Show more