Design for Stockholm’s former Gasworks

Design for Stockholm’s former Gasworks - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

1.6.2015 | C.F. Møller Architects is invited to design a proposal for housing, offices and retail in the former Gasworks area in Stockholm. The project provides opportunities to create exciting architecture and quality public space in a unique context in Stockholm’s Royal Seaport district.

 

The new Royal Seaport district is defined by a strong environmental profile, and a carefully designed transition from urbanity to nature. The project includes three floors of commercial and office spaces, topped by housing with access to natural light and views over the city and nature.

The unique project opens up an urban area that until now was not accessible to the public, and the clients Åke Sundvall and J.R. Kvartersfastigheter have set the framework for a world-class architectural transformation of the historical environment.

The site will be transformed with a holistic concept, aiming to create a new destination for the entire city, including public activities and functions like music, food and culture that will re-use the gasworks area's historical industrial building and environments. Local services and shops will also be integrated into the structure.

Historical context
The Gasworks area's original buildings and urban plan were designed by Ferdinand Boberg. The first gasometer was completed in 1893, and the area developed over the years and came to contain 5 gas containers and about 30 other buildings, which together constituted a rational gas plant for all of Stockholm. This industrial character pervades both the existing buildings and the spaces between them.

Among the other projects in the Gasworks area are the gas container 1, which is planned to be converted into a music-themed hotel, the gas container 2, which will developed into a cultural stage and the site of gas container 4, which will accommodate a 140m tall residential tower, with room for more than 300 apartments. This unique combination of programs, combined with careful renovations of the historical brick buildings for commercial, culinary and creative activities, will help to make the area an exciting future destination.

C.F. Møller Architects is already working on several projects in the Royal Seaport district, including the Zenhusen townhouses and Värtaterminalen, the new ferry terminal for Silja Line.

 

See more about the Zenhusen housing
See more about the Värtaterminalen

Design for Stockholm’s former Gasworks - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

News

Subscribe to newsletter

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.
Show more