Dokken Towers in Esbjerg revealed

Dokken Towers in Esbjerg revealed - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

22.6.2015 | Dokken Towers is the name of a major new mix-use project within the port of Esbjerg, with a new urban quarter linking the city and the water with attractive and vibrant urban facilities, residential and commercial spaces and a hotel.

 

Dokken Towers is part of an overall masterplan for Dokken, whose purpose is to ensure that existing buildings and new architecture together facilitate the city's access and contact to the harbour and the water, physically and visually.

The location on the promontory between land and water, as the outpost towards the open, grandiose and beautiful wadden sea, has had a significant impact on both the planning and design of the masterplan.

Connection to Landgangen
With its connection to the recently launched bridge project Landgangen, Dokken Towers is part of connecting the city to the harbour. The project concludes the new green area stretching all the way from the city park and down to the water, and is part of the new raised promenade that protects the entire area from flooding.

A bastion acts as flood protection and foundation for the buildings, public spaces and parking garages, and forms a public quay where large thoroughfares, sitting steps and small squares give residents and visitors views and connection to the water.

A new green park forms the heart of the settlement, and an extended Englandskaj quay-stretch allows for more large-scale public activities like the call of vessels such as training ships and cruise ships.

Reinterpretation of the traditional Esbjerg block
Dokken Towers is a reinterpretation of the traditional Esbjerg urban block structure with its characteristic corner lots, and the composition of slender building volumes forms a perimeter which underlines the increasing scale of the surrounding port context.

Dokken Towers’ sculptural outline is characterized by stepping and vertical divisions that form a slender, light and varying silhouette. To the southwest, the location at the tip of the dock is accentuated by a tower that shoots in the air like a wave hitting the wharf - up to 37 floors or 125 meters at the highest point.

Taking Esbjerg to new heights
Dokken Towers will accommodate a wide variety of housing types with sea views, hotel, offices, restaurants, shops, cafes and green areas. In the development's ground floor there will provide spaces for cafes, restaurants and shops for the entire area.

The layout as several interconnected towers, offset in plan and elevation, provides a varying expression of the 'lighthouse' when seen from the bay, the harbour, the city or from the coast; and also provides great flexibility in the planning and design of the individual building parts.

The simple yet elegant design of the tower complex respects the unique seaside views and light conditions, but also mitigates the wind and turbulence that may occur around tall buildings by stepping and offsetting the volumes. The buildings are positioned to provide the central green park plenty of sun, while the shadows primarily are cast over the water and to the north, where there is no housing.

The project comprises a total of about 40,000 m2, and is designed for the developer Pedersen Group A/S Esbjerg by C.F. Møller in cooperation with Schønherr Landscape.

News

Subscribe to newsletter

Campus Hall receives Civic Trust Award

16.3.2017 | The new student housing project at The University of Southern Denmark in Odense, designed by C.F. Møller for the A.P. Møller Foundation, receives one of this year’s Civic Trust Awards.

C.F. Møller Wins New Landmark in Västerås

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.

Copenhagen International School is open

7.3.2017 | Today, a new chapter begins for Copenhagen International School when the new school building in Copenhagen's Nordhavn quarter is officially inaugurated. The new school building, which is built exclusively from sustainable elements, will play a vital role in preparing its students for a global future with focus on sustainability.

Opening of Kulturbro-Aalborg on 4 March

3.3.2017 | On Saturday, 4 March, Kulturbro-Aalborg opened. This "Culture Bridge" is a new bridge across the Liim Fjord which will better interconnect Aalborg and Nørresundby for pedestrians and cyclists.

Groundbreaking on Aalborg's central waterfront

2.3.2017 | On Wednesday, 8 March 2017 the groundbreaking ceremony was held for the last major residential construction project along Aalborg's central waterfront, more specifically the area called the Musikhus (Music House) Quarter.

Odeon opens its doors for major cultural events

1.3.2017 | With one of Denmark's largest music venues - and strong references to the city's H.C. Andersen quarter - a new landmark has been added to the map of Funen. On 1 March, Odense's new concert and theatre venue, called Odeon, opened its doors.

Official opening of the Emergency Centre at DNU

27.2.2017 | On 27 February, Danish Prime Minister Lars Løkke Rasmussen cut the ribbon to mark the official opening of the Emergency Centre at Aarhus University Hospital, with over 150,000 m² of new construction. This is a construction project for Denmark's first super-hospital – designed by C.F. Møller, Cubo Architects and Schønherr.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2017

25.2.2017 | C.F. Møller will be participating at MIPIM 2017. See who is going.

Plans approved for Laindon, Essex

13.2.2017 | Laindon’s long wait is over: and C.F. Møller Architects and Pollard Thomas Edwards’ plans for Swan’s new High Street approved by Basildon Council

C.F. Møller designs Carlsberg's New Central Office

10.2.2017 | A new main office building for the Carlsberg Group is on its way in Copenhagen, Denmark. C.F. Møllers has designed the complex. Construction begins late February 2017.

Greenwich Peninsula Energy Station completed

31.1.2017 | C.F. Møller Architects, artist Conrad Shawcross and developer Knight Dragon have completed a major new art and architecture collaboration for the Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre in London.
 

C.F. Møller in new climate adaption project in Randers

24.1.2017 | C.F. Møller is cooperating with Randers Municipality, Randers Wastewater and Orbicon on a new climate adaption project to give better access to urban nature and new recreational areas.

Today, Mærsk Tower was inaugurated.

18.1.2017 | In the presence of Her Majesty Queen Margrethe, the new Mærsk Tower was inaugurated today. This exclusive new complex opens a new chapter in the history of health and medical research at the Faculty of Health and Medical Sciences of the University of Copenhagen.

The opening of Mærsk Tower marks a new era in Danish health and medical research

12.1.2017 | On 18 January 2017, when Mærsk Tower is officially inaugurated, a new chapter will open in the history of the Faculty of Health and Medical Sciences at the University of Copenhagen. With its pioneering architecture, modern research facilities and innovative design, the 15-storey tower will play a vital role in future health and medical research – and education.

Copenhagen International School is open

9.1.2017 | Finally, the big day has arrived: completion of the construction of Copenhagen International School's innovative new school building in Nordhavn (the North Harbour), Copenhagen, which has been underway since January 2015. Today, the school's pupils and teachers will move into their new "home".

Minister visits Värtaterminalen

16.12.2016 | On Thursday, 15 December, the C.F. Møller-designed ferry terminal i Stockholm was visited by Minister of Foreign Affairs Anders Samuelsen, who was in Stockholm to hear about Danish-Swedish cooperation in developing Stockholm.

Fund support for "The Heart"

15.12.2016 | Lokale og Anlægsfonden (the Danish Foundation for Culture and Sports Facilities) has just announced its support for a new multi-building in Ikast, designed by C.F. Møller. New illustrations of the building, which will have a highly diversified group of users, have also been published.

New cultural school in Molde

25.11.2016 | C.F. Møller is behind Molde Kulturskole (Molde Cultural School), which in November opened its doors to both students and the general public. A new building has been merged with the town's old prison, which is a listed building, as the setting for 1,300 students in a creative educational environment.

Vertical village is rising up

24.11.2016 | Half of the flats are already sold, and now C.F. Møller's multi-storey building, conceived as an elevated village, is appearing in Antwerp.

Nordre Havnepromenade in Nørresundby

16.11.2016 | Water on three sides and a fantastic view are even closer to being achieved after Monday's topping-out at Nordre Havnepromenade close to the Liim Fjord. The project is designed by C.F. Møller, who are also behind the development of the prize-winning harbour front and a number of other major projects in Aalborg.

'Concrete architect of the year' Award

11.11.2016 | Ola Jonsson and Mårten Leringe, architects at C.F. Møller awarded the eminent 'Årets Betongarkitekt' (concrete architect of the year) for their work on Alviks Torn. The award was presented at the Concrete Gala at Berns Hotel, Stockholm.

New neighbourhood in Södra Värtan

9.11.2016 | C.F. Møller has joined forces with DinellJohansson to design a new neighbourhood for Wallfast in Södra Värtahamnen, transforming a former industrial zone into an attractive, living urban quarter with 2,400 homes and 10,000 jobs. The new quarter will be an addition to Stockholm's environment profile zone Norra Djurgårdsstaden, one of the biggest urban developments in Europe.

Winnner of 2016 City.People.Light award

5.11.2016 | The latest stage of the Aalborg Waterfront, the House of Music Area urban regeneration project, has won the international lighting award 'City.People.Light'. The project is carried out by ÅF Lighting in cooperation with COWI and C.F. Møller.

C.F. Møller building wins award

31.10.2016 | Bestseller in Aarhus, designed by C.F. Møller, has been awarded the Natural Stone Prize 2016.

Show more