Innovative ferry terminal designed by C.F. Møller opens in Stockholm

Innovative ferry terminal designed by C.F. Møller opens in Stockholm - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

17.10.2016 | An inauguration ceremony will be held on Tuesday in Stockholm for the Värtaterminalen ferry terminal designed by C.F. Møller. More than just a ferry terminal, the innovative facility combines infrastructure with urban park, providing a new recreational space for the people of Stockholm.


With its location and design, the ferry terminal marks the first step in the development of a brand new district in Stockholm that will innovatively integrate city and port.

A landmark you can sit on top of
The terminal resembles a cross between a departing ship and the surrounding area’s architecture of cranes, warehouses, etc.

“The main idea was to create a vibrant urban environment at the port with a unique urban space catering to both travellers and local residents of Stockholm with a public park on the terminal’s roof. The terminal is thereby a public attraction and an efficient traffic facility where car traffic and a fluid overlap between passenger terminal and quality urban life intertwine and become one,” says Mads Mandrup, the architect in charge of design and partner in the project.

The terminal and surrounding urban space are at the same level, providing easy access for all. Meanwhile, the roof of the terminal building is home to a green landscape featuring stairs, ramps, niches and seating areas, all of which invite visitors to take a walk or sit and enjoy the views of ferries, Skærgården and the city.

Cohesion and durability
The City of Stockholm and Ports of Stockholm issued a call for tenders in 2010 for the design and construction of a new terminal. C.F. Møller won the contract in an international competition.“It has been a great pleasure to for us to collaborate with the City of Stockholm and Ports of Stockholm. Their visions for the area are an excellent match with our way of thinking. We always think beyond the scope of the building project itself, considering the interaction and cohesion with the surroundings and the durability of solution in the big picture and long-term development of the area,” says partner and architect Mårten Leringe from C.F. Møller’s offices in Stockholm.

This long-term perspective included sustainability considerations, as evidenced by the new terminal’s integrated systems powered by solar energy and geothermal heating/cooling, making Värtaterminalen self-sufficient in energy and earning the facility a Gold level environmental certification.

Focus on light
The inside of ferry terminal is a testament to C.F. Møller’s careful attention to daylight and pleasant indoor spaces. This focus is particularly evident in the large arrivals and departures hall. The sculptural roof of the hall draws in sunlight by day and provides stunning views of starry skies at night. Many passengers have already enjoyed these views, as ferry operations began earlier this year. On Tuesday, the terminal will open for both travellers and local residents to enjoy the facility’s restaurant, port life and landscaped roof gardens.
An estimated four million people annually will pass through Värtaterminalen, travelling to and from Finland and the Baltics.

Client: Ports of Stockholm
Architect: C.F. Møller
Landscape: Nivålandskabsarkitekter
Scope: 16,000 m² and new customs facility of approximately 1,100 m²


More on Värtaterminalen
Link to images in high res


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more