Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus

Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus  - C.F. Møller. Photo: Kommunikation, AUH

27.2.2017 | On 27 February, Danish Prime Minister Lars Løkke Rasmussen cut the ribbon to mark the official opening of the Emergency Centre at Aarhus University Hospital, with over 150,000 m² of new construction. This is a construction project for Denmark's first super-hospital – designed by C.F. Møller, Cubo Architects and Schønherr.

 

The Emergency Centre, the first large element of the New University Hospital in Aarhus, is ready for use. This is an ultra-modern hospital that will be a pioneering project both in Denmark and internationally when it comes to the concept of "healing architecture" in the healthcare sector.


On 27 February, the first major element of the overall super-hospital project was officially opened. This hospital has been created with systematic application of Knowledge and Evidence-Based Design.


Healing architecture makes the hospital human
This means that the concept of "healing architecture" has influenced every decision concerning the hospital's physical design. This relates to every aspect, from the design of single-bed wards, and the use of daylight and influx of light in all rooms, to straightforward way-finding, flexible functionalities for future development, and the design of the landscape and garden spaces around the hospital.


"Fundamentally, the aim has been to meet as many as possible of patients' needs, requirements and expectations, promote the involvement of patients' relatives, and ensure optimum working conditions and streamlined workflows for all employees. This will ensure a hospital that puts people at the centre. For us, this is vital to ensuring that the complex is a hospital city on a human scale," say Tom Danielsen and Peter Dalsgaard, architects and partners at C.F. Møller and Cubo Architects, respectively, about the design of the New University Hospital in Aarhus.

 

A town within the town
The New University Hospital in Aarhus is being added to the existing Aarhus University Hospital in Skejby to create one overall hospital complex. The hospital will be as big as a Danish provincial town, with the same layout as an archetypical town, with an elevated, densely built-up centre.


"We've envisaged the hospital complex organised as a town, with a hierarchy of quarters, streets, plazas and squares. This allows for a diverse and dynamic green urban centre, so that the complex can serve as university hospital, regional centre and basic hospital for the region's entire population," says Tom Danielsen, architect and partner at C.F. Møller.


Similar to modern urban development, future perspectives are incorporated in the overall design. The hospital is designed and organised to flexibly meet future requirements of technology, treatment methods and working methods.


Helping themselves
The overall complex is divided into professional communities with their own identities. This ensures a clear structure, with three primary elements: a two-storey base with treatment functions; wards which rise above the base up to a height of four storeys; and in the middle the coming "Forum" central arrival area, where public functions are located at the foot of three multi-storey blocks. This includes a main reception area, conference centre, shops, bank, cinema and other service functions surrounded by green areas. 


"The architecture's starting point is people, with the human scale as its measuring gauge. The structure of the new hospital not only ensures that patients and visitors can find their way around the complex, but also lets them settle down and help themselves in the hospital city," says Peter Dalsgaard, partner at Cubo Architects.

 

Healing hospital landscape
At the New University Hospital, patients, staff and visitors will have access to or views of the surrounding landscape and more proximate garden spaces. Large, newly-established rainwater lakes will create densely vegetated, recreational meadow areas that are accessible for both the hospital's users and local residents. Car park areas will be interspersed with tree plantings. "The landscape is a vital element of the overall hospital function," says Rikke Juul Gram, partner at Schønherr.


"The hospital's many large courtyard spaces are designed as fertile, green gardens, inspired by unicellular animals and pollen - the smallest forms of life in the great hospital," she says.
"The gardens fulfil patients' need for calm, recreation and restitution close to the individual hospital departments, and also offer spaces for relatives and staff to pause for thought and rest," says Rikke Juul Gram.


Easy way-finding
C.F. Møller was behind the original Aarhus University Hospital in Skejby, and to a great extent the existing hospital has been the basis for the construction of the New University Hospital.
"The adviser group has therefore also retained the human scale in the hospital's base, with two- and three-storey red brick buildings," explains Tom Danielsen, C.F. Møller.
The taller buildings in the centre are light, with coloured markings, to make way-finding easy. The overall harmonious balance between architecture, logistics, digital information platforms, art and landscape make it easy for patients and relatives to find their way around the hospital.


C.F. Møller, Cubo Architects and landscape architects Schønherr, as well as Rambøll, Alectia and Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – combined as Rådgivergruppen DNU – together won the project for the New University Hospital in Aarhus in an international project competition held in 2007.


Scope
The hospital city's total size: 500,000 m²

216,000 m² new construction, 159,000 m² conversion = 375,000 m², site: around 970,000 m². 797 beds, 43 dialysis places, 80 hotel beds.

 

Construction period
2009-2020

The first phase was officially opened on 27 February 2017. The next phases will be achieved on an ongoing basis, and the full project is expected to be completed in 2020.

 

What is Knowledge and Evidence-Based Design?
Knowledge and Evidence-Based Design at the New University Hospital in Aarhus is about using the best information available from research and evaluation of previous construction projects to create optimum, healing architecture.

 

Downlown pictures in high-res

News

Subscribe to newsletter

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.
Show more