Søtorvet - a new urban landscape in Silkeborg

Søtorvet - a new urban landscape in Silkeborg - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

11.10.2016 | AP Pension and C.F. Møller are proud to present the coming urban development project Søtorvet in Silkeborg: an open, bright and vibrant urban landscape which combines and highlights the best in the town of Silkeborg and its wonderful surrounding countryside.

 

Where nature, culture and the town meet
Søtorvet is the name of a new mixed urban quarter, a new urban park and a completely new urban space – interconnected by a new public recreational promenade along Remstrup Stream. The project includes facilities for a grocery store, cafés and other retail leases, and around 280 homes distributed on eight blocks of varying heights.
A recurring theme throughout the project is the potential to strengthen and cultivate the relationship between nature, culture and the town in an integrated landscape and building design. The idea is thus to develop and strengthen the existing physical relations in the town, and to create new relations between all of the sights and venues in the area. In this way Søtorvet contributes to staging and narrating the area's many qualities: The restored Papirfabrik, Slotsholmen, Midtbyen's urban scene, Remstrup Stream, Langesø and not least the coming Museum Jorn.

New urban space
Søtorvet's architectural concept is based on a number of well-known landscape, urban and construction principles, which are all key elements of creating well-functioning and attractive urban environments, and the urban context and public profile have a 360-degree dimension, so that there is no shadow side to the project.

A transverse, low base with active edge processing forms a construction profile on a human scale, connects existing paths and roads in the town, and provides natural wayfinding for pedestrians, cyclists and motorists. The base includes functions for the general public such as a grocery store, cafés and other retail leases, and car park space for the area.

Raised above the base, a large green urban park will be created, shielded from the noise from Chr. d. 8´s Vej, as a peaceful public space where nature and town meet and from which the area can be viewed. The urban park and urban spaces are connected physically, spatially and visually via large landscaped amphi-stairs which form attractive recreational and gathering points along the promenade and roads.

Shops, cafés and homes for everyone
The homes at Søtorvet will be constructed as combined, varied blocks which form an urban environment that is exactly matched to the surrounding buildings. The blocks encircle the raised urban park, ensuring light, air and an open view across the area. At the new Søtorvet urban space, which connects the area directly to Strøget in Silkeborg, there will be retail leases for everyday commodities, etc. and along the promenade at Remstrup Stream cafés, etc. can be established. Søtorvet will have around 32,000 m2 of new construction in total.
"The site's unique location – with the town and nature's assets and qualities – presents great, and very special, potential that we wish to realise, with equal elements of humility and unlimited ambition, with a unique, site-specific project that will contribute positively to Silkeborg's development as a town with international format," says Michael Kruse, architect and partner in C.F. Møller.

News

Subscribe to newsletter

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.

Wins competition for new timber-built housing in L

22.9.2017 | C.F. Møller Architects, together with the client, Slättö Project Development, has won the competition for a new residential quarter close to the Råby Lake in Lund, Sweden. As the quarter’s name, ”Naiad”, indicates, the proposal takes advantage of the proximity of the lake and the countryside.

Win at National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Association’s new regeneration of Laindon Shopping Centre in Basildon, with architects Pollard Thomas Edwards and C.F. Møller, were successful at the prestigious National Housing Awards.

Wins competition for a new hall of residence

7.9.2017 | Three housing associations took part in Aarhus Municipality's mini-competition for a new youth housing project on Randersvej. The winner is Brabrand Housing Association, with a project designed by C.F. Møller Architects.

In a competition for Lund's Central Station

4.9.2017 | In cooperation with Elding Oscarson, C.F. Møller has progressed to the second stage of the competition for Lund's future new Central Station. The building complex will span the railway track and add a valuable new connection to the city.

Historic project in London

24.8.2017 | Catalyst HA, Swan HA and C.F. Møller Architects awarded Preferred Bidder Status on Mayor of London’s first ever 100% affordable housing scheme

Celebrating Jørn Utzon's centenary

24.8.2017 | Danish-Australian exchange programme to celebrate the centenary of Jørn Utzon's birth and C.F. Møller Architects is joining forces with the Utzon Centre to celebrate by hosting five Australian students.

’Hjertet’ in Ikast is beginning to take shape

23.8.2017 | The topping-out ceremony for ’Hjertet’ on Thursday, 24 August is a milestone and an important step forward in giving the area new life by gathering people of different ages with various interests.

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.
Show more