Student housing in Odense topping out

Student housing in Odense topping out - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

25.2.2015 | After rising one storey every two weeks, the new student housing at the University of Southern Denmark has reached its full height as one of Odense’s tallest buildings, and is topping out Friday the 27th of February.


The design of the new student housing for the University of Southern Denmark in Odense is based on a strong community spirit, as a place for Danish and international students to meet and build ties across cultures and nationalities. The building's distinctive shape makes it easily recognizable on the campus, as a landmark for the university and the city alike.

Communal heart
The idea of attractive communities is fundamental to the design, manifest in the way the 250 student residences are located in three interconnected 14-storey towers, clustered around a common core. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective, explains partner and architect Julian Weyer from C.F. Møller.

This also allows the dorm rooms to be clustered in smaller communities of seven rooms in each tower, with all 21 rooms of a floor sharing the communal kitchen and living room in the centre. The need for creating a balance between the common and the desire for privacy has also been considered:

“The dorm rooms are located on the outer faces of the three towers, where they all enjoy views of the countryside. Moving inwards from the private rooms, the areas change gradually – first a semi-private area, which acts as a social meeting and study zone for each cluster of seven rooms, and in the centre of each floor are the kitchens, where all can participate in the community", says Julian Weyer.

Green and energy efficient
The common areas are not only present on the residential floors. Also the ground floor and the top floor feature group rooms, study areas and party spaces, and finally there are roof terraces on several levels. Despite its unique height, the student housing will blend organically into the surrounding protected forest landscape, with its own park and small lake.

Each room has a private balcony, which also has an environmental function: The shading internal balconies help manage solar gain, contributing to significant energy savings, and the high-quality construction will fulfil the strictest Danish low-energy standards (class 2020).

The student housing is built with the support of the A.P. Møller Foundation. C.F. Møller Architects acts as lead consultant, in cooperation with C.F. Møller Landscape and engineers Niras, and the dorm is expected to be ready to receive the first students in September 2015.


More about the Student Housing in Odense


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more