Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College

Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

30.5.2016 | Handelshuset at Herningsholm Vocational College will finally gather all of the educational institution's various activities in Herning.


On 26 May, the topping-out ceremony was held for Handelshuset (the Commercial Centre) at Herningsholm Vocational College.

The garlands had been raised, the hotdogs were ready, and 150 people – craftsmen, employees, architect, contractor, adviser and Board members – were there to celebrate that the new building is beginning to take shape, based on C.F. Møller's winning drawings for the 2014 project competition for the new building's design.

"It's really fantastic to go round and view the building," said Søren Tortzen, department head at C.F. Møller's Aalborg office, in his speech at the ceremony.

"It's a very simple and straightforward building. I'm really pleased that the college has been so true to the original proposal for the building. I'm convinced that this building will be seen as an innovative and architectural beacon," he said.

A building that brings everything together
The new section is integrated with Herningsholm Vocational College's current site, but also has clear distinguishing characteristics. Handelshuset will be the home of the commercial vocational educational programmes, which today are housed at a remote site. John Egebjerg, Herningsholm Vocational College's director, is very pleased with this.

"Our objective over the last ten years has been to combine all of our education programmes in Herning at one campus, and the building will be completed in December," he said at the topping-out ceremony.

"We've every good reason to be satisfied with this building," John Egebjerg says.

Innovative classrooms
The commercial college has an innovative interior – with focus on creating optimum learning spaces and study environments – and exterior in relation to the surrounding context, where attractive and welcoming spaces provide excellent opportunities for working and teaching outdoors.

The design of the learning spaces – the architecture – is of great significance to the students' everyday learning process, and is therefore adapted to modern democratic principles. The building is a wedge-shaped structure consisting of three separate blocks under a sloping roof. In terms of scale, this contrasts with the surroundings and diminishes from three storeys furthest to the south, to two storeys on the northernmost flank. The wedge-shaped structure creates three new outdoor spaces for teaching and relaxing, juxtaposed against the established surroundings. The landscape is designed to support learning and the climate adjustment of the entire area.

The teaching spaces are the backbone of the building. They are organised around a unifying common space, which functions as a flexible study environment. The teaching spaces are grouped in pairs, with direct access to the common study space from every teaching space at the school. The common study space offers a variety of physical settings, including the double-height space towards the garden, which accommodates workshop-like activities, a student café environment for informal gatherings of students, and dedicated study corners, where the atmosphere is quieter and more intimate.


Subscribe to newsletter

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.


14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.


29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.

New Head of HR

23.10.2017 | Danish Christina Riddersholm will start in the position of Head of HR on 24 October.

C.F. Møller Design wins the German Design Award

20.10.2017 | C.F. Møller Design wins the German Design Award 2018 for a newly released cutlery set designed for Danish aida.

Modern and Democratic Learning Environment Awarded

3.10.2017 | The Herningsholm Vocational School in Herning, and the Cultural Bridge in Aalborg, a new cycling and pedestrian connection across the Limfjord, are both projects by C.F. Møller Architects which have been awarded on the occasion of the international Architecture Day October 2nd.

Inauguration of new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison combines extremely high levels of security with humane surroundings, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
Show more