Topping-out of Nordre Havnepromenade in Nørresundby

Topping-out of Nordre Havnepromenade in Nørresundby - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

16.11.2016 | Water on three sides and a fantastic view are even closer to being achieved after Monday's topping-out at Nordre Havnepromenade close to the Liim Fjord. The project is designed by C.F. Møller, who are also behind the development of the prize-winning harbour front and a number of other major projects in Aalborg.

 

Nordhavnen is a new residential area, close to the port, in Nørresundby on the sunny side of the Liim Fjord – just on the other side of the Liim Fjord Bridge which connects Aalborg and Nørresundby. The project includes homes for young people, besides modern family flats, which together create a versatile recreational space close to the old industrial port, with playing fields, a promenade, and seating and fishing opportunities.
Now this project had taken a great leap forward with the topping-out on Monday, 14 November. During this event, when the weather supported the good location and fantastic views, CEO Carsten Raundahl from Raundahl Moesby welcomed all potential buyers, consultants and project officers, and gave a speech to those present.

Unique location requiring special architecture
In his speech, Carsten Raundahl emphasised how the residential project's unique location close to the Liim Fjord has required special architectural solutions developed in close cooperation with C.F. Møller. This is in order to do justice to the location, and also because the structural elements have been an exciting challenge for both the advisers and the craftsmen at the construction site.
"The construction project's location on the pier, with the Liim Fjord on three sides, has been an exciting challenge requiring unique structural solutions, for the project to succeed. For the craftsmen, this has been an exciting project in which they had to handle tasks that many of them may not have tackled before, and may not do so again," said Carsten Raundal in his speech, which ended with three cheers for NHP.
In keeping with tradition, hot dogs, beer and soft drinks were served from a hot-dog stand at the site, followed by a guided tour for everyone, led by project developer and director Torben Nielsen, TN Udvikling. Everyone that had already purchased a flat had a chance to view their new property, and the view from it.
Especially the striking views made a fine impression on a wonderful day. Anyone in doubt about buying a flat came a step closer to a decision when they saw the flats with an almost 360-degree panoramic view of the Liim Fjord and Aalborg's skyline.

Daylight and matched to the location
C.F. Møller is known for giving priority to plenty of daylight and the Nordre Havnepromenade project is no exception. Large panorama windows and bright living rooms ensure fine views and good and airy flats, which all have balconies or terraces. There are 45 owner-occupied flats in total, in an east-west long building, flanked by two housing towers with a total of 102 homes for young people. Both must be seen as homage to the port's historical narrow building profiles with cranes, silos and smokestacks.
"We're inspired by the port's history and besides the two towers with homes for young people, we have divided the long building with family homes into vertical tower-like elements, to create a slim, high and varied profile towards the fjord. The building will be of brick, as well as zinc-covered façades, to give a robust façade, reminiscent of the port's old warehouse buildings," says Søren Tortzen from C.F. Møller.

As an overall architectural measure, all buildings are placed on an elevated foundation – a plinth – to protect from flooding and to create space for a number of different squares. The plinth has stairways, seated steps and vegetation with hardy grass species, as well as trees, which overall gives varied walkways, zones and recreational spaces.

The clients for the project are Raundahl Moesby, TN Udvikling and Nørresundby Boligselskab.

News

Subscribe to newsletter

Nominated for Norwegian architectural award

22.8.2017 | C.F. Møller Architects' extension to the Norwegian-German Chamber of Commerce has been nominated for the City of Oslo's 2017 architectural award.

New COO at C.F. Møller

21.8.2017 | As of 1 September, Lone Bendorff Farrell joins the executive management board of C.F. Møller as new COO

Appoints a Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects is increasing its focus on sustainability and has appointed Rob Marsh to the new position of Head of Sustainability.

International award with new Danish school

7.8.2017 | C.F. Møller Architects wins Iconic Award 2017 in the category ‘Architecture with distinction’ with the Copenhagen International School. A new and very sustainable school in Nordhavn a part of Copenhagen under development.

C.F. Møller Architects wins GAGA Award with London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Energy Centre, London, by C.F. Møller Architects in collaboration with British artist Conrad Shawcross wins this year’s award in the Architecture category.

Prequalified for new High-Rise in Oslo

28.6.2017 | Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F. Møller Architects in competition For The Fjordporten Building at Oslo Central Station.

New project for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association is delighted to announce C.F. Møller’s appointment as architects for Phase 3 of Blackwall Reach Regeneration Project.

Laying the foundation stone for a new hospital in Bergen

27.6.2017 | A modern new department at Haraldsplass Hospital in Bergen, designed by C.F. Møller Architects, is now being raised to its full height. On Thursday, 22 June, the foundation stone was laid by the Norwegian Minister of Health and Care Services, Bent Høie.

C.F. Møller wins competition with an innovative high-rise building

2.6.2017 | C.F. Møller has won another competition to build an innovative high-rise building. This time for Aros Bostad AB and Vasakronan, for whom C.F. Møller is to design a new high-rise building in central Kista in Stockholm.

Royal award for fine results in Sweden

31.5.2017 | On 30 May, the Danish Minister for Environment and Food, Esben Lunde Larsen, awarded the Danish Export Association's Diploma and HRH Prince Henrik's Medal of Honour to C.F. Møller's subsidiary in Sweden. The architectural practice received the award for fine export results in the Swedish market, where C.F. Møller is behind several innovative and sustainable construction projects.

MT Højgaard and C.F. Møller are to construct the New Islands Brygge School

29.5.2017 | Under a turnkey contract, MT Højgaard is to construct the New Islands Brygge School, with C.F. Møller as architects. The winning project will ensure that this construction project is responsible and easy to operate in overall economic terms, that the building can be DGNB-certified, and also that it cuts the time schedule by three months.

Royal visit

26.5.2017 | Partner and Architect, Mårten Leringe, C.F. Møller Architects, is to meet both the Crown Prince Couple of Denmark and the Crown Princess and Prince of Sweden and give a short introduction to C.F. Møller in Stockholm on Monday May 29.

C.F. Møller Architects wins a new international award

18.5.2017 | Bestseller's office complex in Aarhus, Denmark, designed by C.F. Møller Architects, wins the European Architecture Award in the Office Buildings category.

AARHUS’ NEW QUARTER, FREDERIKS PLADS, IS BEGINNING TO TAKE SHAPE

11.5.2017 | Frederiks Plads is a new quarter of Aarhus, designed by C.F. Møller Architects, and the topping-out ceremony on 11 May means that the quarter is now beginning to take shape. The project includes a 24-storey block of flats.

C.F. Møller wins VIA Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.

GREAT CELEBRATION WHEN THE QUEEN OPENED ODEON

9.5.2017 | The week-long celebration of the C.F. Møller-designed concert hall in Odense reached its culmination on Friday, 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe inaugurated Odeon and had the opportunity to witness some of the venue's many functions.

C.F. Møller Design designs signage system

9.5.2017 | ‘VIA’ is a new architectural signage system designed in collaboration between Danish architectural signage company Modulex and architecture firm C.F. Møller’s design department C.F. Møller Design.

Nine days of celebration in the "City's Modern Community Centre"

28.4.2017 | On 28 April, Odense commenced the celebration of its new culture centre, Odeon. With over a hundred events over nine days, "Odense celebrates Odeon" will peak with a gala show on 5 May, when Her Majesty Queen Margrethe will visit the C.F. Møller-designed culture and concert building.

Veksø A/S wins tender with design made by C.F. Møller Design

18.4.2017 | Aarhus gets Denmark's first light rail, which is planned to be inaugurated in mid-2017. Veksø A/S wins the tender for delivery of bicycle parking fixtures outside the light rail stations.

Win international competition

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.

Receives international award

29.3.2017 | C.F. Møller Architect’s new ferry terminal, Värtaterminalen in Stockholm is awarded a Green GOOD DESIGN Award in the category Green Architecture.

Campus Hall receives Civic Trust Award

16.3.2017 | The new student housing project at The University of Southern Denmark in Odense, designed by C.F. Møller for the A.P. Møller Foundation, receives one of this year’s Civic Trust Awards.

C.F. Møller Wins New Landmark in Västerås

14.3.2017 | The winning C.F. Møller and C.F. Møller Landscape Project is a 22-storey High-rise Building Including a Panoramic Garden on the 15th Floor.

Copenhagen International School is open

7.3.2017 | Today, a new chapter begins for Copenhagen International School when the new school building in Copenhagen's Nordhavn quarter is officially inaugurated. The new school building, which is built exclusively from sustainable elements, will play a vital role in preparing its students for a global future with focus on sustainability.
Show more