Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus

Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus  - C.F. Møller. Photo: Kommunikation, AUH

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne den 27. februar klippe snoren og officielt erklære Akutcentret på Aarhus Universitetshospital, mere end 150.000 m² nybyggeri, åbent. Byggeriet byder indenfor i Danmarks første supersygehus – designet af C.F. Møller, Cubo Arkitekter og Schønherr.

 

Nu står Akutcentret, den første store del af Det Nye Universitetshospital i Aarhus, klar. Et topmoderne hospital, som bliver foregangsprojekt både herhjemme og i resten af verden, når det gælder konceptet ’helende arkitektur’ i sundhedssektoren.

 

27. februar blev den første store andel af det samlede supersygehusprojekt indviet. Et hospital, som er blevet til igennem systematisk anvendelse af Videns- og Evidensbaseret design.

 

Helende arkitektur gør hospitalet humant
 Anvendelsen betyder, at begrebet ’helende arkitektur’ har fået indflydelse på alle beslutninger, der omhandler udformningen af hospitalets fysiske rammer. Det gælder lige fra enkelsengsstuernes indretning, brugen af dagslys og lysindfald i alle rum, nemme vejledninger til at finde rundt, fleksible funktionaliteter for fremtidig udvikling til udformning af landskab og haverum omkring hospitalet.

 

- Helt grundlæggende har målet været at opfylde fleste tænkelige krav, behov og forventninger fra patienter, fremme involveringen af pårørende og sikre optimale arbejdsforhold og nemme arbejdsgange for alle ansatte, - Det sikrer et hospital med mennesket i centrum. For os er det nøglen til, at komplekset bliver en human hospitalsby, lyder det fra Tom Danielsen og Peter Dalsgaard, arkitekter og partnere hos henholdsvis C.F. Møller og Cubo Arkitekter, om udformningen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus.

 

En by i byen
 Det Nye Universitetshospital i Aarhus bygges sammen med det eksisterende Aarhus Universitetshospital i Skejby til et samlet hospitalskompleks. Hospitalet bliver på størrelse med en dansk provinsby og har samme layout som arketypen på en by med højt og tæt centrum.

 

- Vi har tænkt hospitalskomplekset organiseret som en by med et hierarki af kvarterer, gader, pladser og torve. Det skaber et grundlag for en mangfoldig og levende, grøn bydel, og det skal få stedet til at fungere som både universitetshospital, landsdelscenter og basishospital for borgerne i hele regionen, forklarer Tom Danielsen, arkitekt og partner i C.F. Møller.

Ligesom i moderne byudvikling er fremtidsperspektiver inkorporeret i det samlede design. Hospitalet er nemlig tegnet og indrettet til fleksibelt at kunne imødekomme fremtidens krav til teknik, behandlingsformer og arbejdsmetoder.

 

Hjælp til selvhjælp
 Det samlede anlæg i Skejby er delt op i faglige fællesskaber med egne identiteter. Det skaber en overskuelighed, som består af tre primære elementer: En toetages base med behandlingsfunktioner, sengebygninger, som hæver sig over basen i op til fire etagers højde, og i midten det kommende ’Forum’. ’Forum’ er det centrale ankomstrum, hvor offentlige funktioner placeres ved foden af tre højhuse. Her i form af hovedreception, konferencecenter, butikker, bank, biograf og andre servicefunktioner omgivet af grønne områder. 

 

- Arkitekturen tager udgangspunkt i mennesket og den menneskelige skala som målestok. Opbygningen af det nye hospital sikrer, at den enkelte patient og besøgende ikke blot kan finde vej i byggeriet, men også finde sig til rette og hjælpe sig selv i hospitalsbyen, siger Peter Dalsgaard, partner i Cubo Arkitekter.

 

Helende hospitalslandskab
 På Det Nye Universitetshospital får patienter, personale og besøgende adgang eller udsigt til det omkringliggende landskab og nære haverum. Store, nyetablerede regnvandssøer skaber planterige og rekreative engarealer - tilgængelige for hospitalets brugere såvel som lokalområdets beboere. Parkeringsarealer forbindes med træbeplantninger. Landskabet er afgørende for den samlede hospitalsfunktion, fortæller Rikke Juul Gram, partner i Schønherr.

 

- Hospitalets mange store gårdrum er udformet som frodige, grønne haver, hvis udtryk er inspireret af encellede dyr og pollen - de mindste former for liv i det store hospital, siger hun.

- Haverne møder patienternes behov for ro, rekreation og genoptræning i tilknytning til de enkelte hospitalsafsnit og tilbyder et pauserum for pårørende og personale, siger Rikke Juul Gram.

 

Let at orientere sig
 C.F. Møller stod bag det oprindelige Aarhus Universitetshospital i Skejby, og det eksisterende hospital har i høj grad været udgangspunkt for opbygningen af Det Nye Universitetshospital.

- Derfor har rådgivergruppen også fastholdt den humane skala i hospitalets base med røde teglbygninger på to og tre etager, forklarer Tom Danielsen, C.F. Møller.

 

De højere bygninger i centrum fremstår lyse og med farvede markeringer, der medvirker til let orientering. En samlet, velafstemt balance mellem arkitektur, logistik, digitale informationsplatforme, kunst og landskab gør det let at finde rundt på hospitalet for den enkelte patient og den enkelte pårørende.

 

C.F. Møller, Cubo Arkitekter og landskabsarkitektfirmaet Schønherr samt Rambøll, Alectia og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – til sammen Rådgivergruppen DNU - vandt i samarbejde opgaven om at nyskabe Det Nye Universitetshospital i Aarhus i en international projektkonkurrence i 2007.

 

Omfang

Hospitalsbyens samlede størrelse: 500.000 m²

216.000 m² nybyg, 159.000 m² ombyg = 375.000 m², grundareal: ca. 970.000 m². 797 senge, 43 dialysepladser, 80 hotelsenge.

 

Byggeperiode

2009-2020

Første fase indvies 27. februar 2017. De kommende faser realiseres løbende og det samlede byggeri forventes færdigt 2020.

 

Hvad er Videns- og Evidensbaseret design?

På Det Nye Universitetshospital i Aarhus handler Videns- og Evidensbaserede design om, at vi benytter den bedst tilgængelige information fra både forskning og evaluering af tidligere byggeprojekter til at skabe optimal, helende arkitektur.

 

Download billeder i høj opløsning

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Campus Kollegiet modtager Civic Trust Award

16.3.2017 | Syddansk Universitet i Odenses prisvindende kollegium, tegnet af C.F. Møller for A.P. Møller Fonden, har nu modtaget en pris ved Civic Trust Awards 2017.

C.F. Møller bag vartegn i Västerås

14.3.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes vinderprojekt er et højhus på 22 etager, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.

Handelshuset er indviet

9.3.2017 | Torsdag 9. marts blev Handelshuset, som er en del af Herningsholms Erhvervsskole, indviet. Arkitekturen understøtter moderne læring og er tegnet af arkitektvirksomheden C.F. Møller.

CIS er nu åben

7.3.2017 | I dag begynder et nyt kapitel for Copenhagen International School, når den nye skolebygning i Københavns Nordhavn officielt indvies. Den nye skole, der er bygget med bæredygtige elementer fra inderst til yderst, skal spille en afgørende rolle ved at uddanne skolens elever til en global fremtid med fokus på bæredygtighed.

Kulturbro-Aalborg åbner 4. marts

3.3.2017 | Lørdag 4. marts åbner Kulturbro-Aalborg – en ny bro over Limfjorden, der binder Aalborg og Nørresundby bedre sammen for fodgængere og cyklister.

Første spadestik i Aalborg

2.3.2017 | Onsdag 8. marts 2017 bliver der taget første spadestik til det sidste store boligbyggeri på Aalborgs centrale havnefront, nærmere betegnet det område, der går under navnet Musikhuskvarteret.

Odeon slår dørene op

1.3.2017 | Med en af Danmarks største spillesale - og stærke referencer til H.C. Andersen-kvarteret i byen - er et nyt, fynsk vartegn nu på landkortet. 1. marts blev Odenses nye musik- og teaterhus, Odeon, åbnet.

Akutcentret indviet på DNU

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne den 27. februar klippe snoren og officielt erklære Akutcentret på Aarhus Universitetshospital, mere end 150.000 m² nybyggeri, åbent. Byggeriet byder indenfor i Danmarks første supersygehus – designet af C.F. Møller, Cubo Arkitekter og Schønherr.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2017

25.2.2017 | C.F. Møller will be participating at MIPIM 2017. See who is going.

Masterplan for Laindon, Essex godkendt

13.2.2017 | Ny masterplan for udviklingen af Laindon i Essex godkendt.

C.F. Møller designer Carlsbergs nye hovedkontor

10.2.2017 | Carlsberg Group kan nu offentliggøre, at koncernen har et nyt hovedkontor på vej i Valby. C.F. Møller har designet kontorkomplekset. Byggeriet går i gang sidst i februar 2017.

Kunst og arkitektur i nyt kraftvarmeværk i London

31.1.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller, kunstneren Conrad Shawcross og udvikleren Knight Dragon har netop afsluttet et samarbejde om det nye kraftvarmeværk Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre i London, der får kunst og arkitektur til at gå op i en højere enhed.

C.F. Møller i nyt klimatilpasnings-projekt i Randers

24.1.2017 | C.F. Møller samarbejder med Randers Kommune, Randers Spildevand og Orbicon om nyt klimatilpasningsprojekt, der skal give bedre adgang til bynær natur og nye rekreative områder.

I dag blev Mærsk Tårnet indviet i København

18.1.2017 | Under overværelse af H.M. Dronningen blev det nye Mærsk Tårn i dag indviet, og de nye eksklusive rammer markerer et helt nyt kapitel for sundhedsforskning på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Mærsk Tårnets åbning

12.1.2017 | Den 18. januar 2017 begynder et nyt kapitel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet officielt indvies. Med sin banebrydende arkitektur, moderne forskningsfaciliteter og nytænkende indretning kommer det 15 etager høje tårn til at spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsforskning – og uddannelse.

Copenhagen International School flytter ind

9.1.2017 | Så oprandt dagen: Byggeriet af Copenhagen International Schools nye, innovative skolebygning i Københavns Nordhavn, der har været undervejs siden januar 2015, står nu færdigt. I dag flytter skolens elever og lærere ind i deres nye ”hjem”.

Udenrigsminister besøger Värtaterminalen

16.12.2016 | C.F. Møllers færgeterminal i Stockholm fik torsdag 15. december besøg af udenrigsminister Anders Samuelsen, der er i Stockholm for at høre om dansk-svenske samarbejder i udviklingen af Stockholm.

'Hjertet' får bred støtte

15.12.2016 | Lokale og Anlægsfonden har netop annonceret støtten til et nyt multihus i Ikast, designet af C.F. Møller. Samtidig offentliggøres nye illustrationer af huset, der får en meget bred gruppe af brugere.

Moldes nye kulturskole er åbnet

25.11.2016 | C.F. Møller står bag Molde Kulturskole, som i november slog dørene op for både elever og offentlighed. Et nyt byggeri er smeltet sammen med byens gamle, fredede fængsel og skal nu danne ramme for 1300 elever i et kreativt uddannelsesmiljø.

Boligtårn rejser sig

24.11.2016 | Halvdelen af lejlighederne er allerede solgt, og nu begynder C.F. Møllers højhus, der er tænkt som en landsby på højkant at rejse sig i Antwerpen.

Rejsegilde på Nordre Havnepromenade

16.11.2016 | Vand på tre sider og en formidabel udsigt er lidt tættere på at blive virkelighed med mandagens rejsegilde på Nordre Havnepromenade ved Limfjorden. Projektet er tegnet af C.F. Møller, der bl.a. også står bag udviklingen af den prisbelønnede havnefront og en række andre store projekter i Aalborg.

Betonprisen Årets Betonarkitekt for Alviks Torn

11.11.2016 | Arkitekterne Ola Jonsson og Mårten Leringe fra C.F. Møller vinder prisen Årets Betonarkitekt for deres arbejde med Alviks Torn. Prisen blev uddelt ved gallafesten "Betonggalan" i Berns Salonger i Stockholm.

C.F. Møller tegner nyt boligkvarter i Södra Värtan

9.11.2016 | C.F. Møller har sammen med DinellJohansson fået til opgave at udforme et nyt boligkvarter for Wallfast i Södra Värtahamnen, hvor industriområdet nu forvandles til en attraktiv, levende bydel med 2.400 boliger og 10.000 arbejdspladser. Bydelen bliver en del af Stockholms miljøprofilområde Norra Djurgårdsstaden, som er et af Europas største byudviklingsområder.

Vinder af 'City.People.Light' Prisen 2016

5.11.2016 | Den seneste udvikling af Aalborgs offentlige havnefront, Musikkens Hus-området, har vundet den internationale lyspris 'City.People.Light' Award. Projektet er udført af ÅF Lighting i samarbejde med COWI og C.F. Møller.

Vis flere