Indvielse af Holmens Kirkes Nye Menighedshus

Indvielse af Holmens Kirkes Nye Menighedshus - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

16.11.2015 | Holmens Kirke er nu klar til at byde indenfor i C.F. Møllers nye menighedshus, som nænsomt er indpasset mellem det store kapel og selve kirken og delvist etableret under terræn.

 

C.F. Møller står bag Holmens Kirke i Københavns nye menighedshus. Kirken har længe haft behov for nye medarbejderfaciliteter som kontorer, menighedssal og handicaptoiletter.

Den nye tilbygning kiler sig diskret ind mellem kirkens hovedbygning og det Store Kapel og erstatter på den måde en tidligere tilbygning fra 1830’erne – ’Lille Skriftestol’. Ud over en menighedssal, der kan anvendes til foredrag, møder og meget andet, er der indrettet nyt kontorer og faciliteter til kirkens personale. Et vigtigt aspekt i opbygningen af en ny menighedssal på et så vigtigt sted som Holmens Kirke er at sørge for, at nybyggeriet bliver indpasset med størst mulig respekt for stedet.

- Tanken var, at tilbygningen skulle have nutidens kant, men stadig med respekt for den gamle kirke. Det synes jeg også, at vi har fået. Nu har vi plads til vores mange aktiviteter, og kan give medarbejderne de rammer, som myndighederne foreskriver, siger Anders Friis, menighedsrådsformand for Holmens Kirke, der understreger, at det hidtil har været besværligt for handicappede og dårligt gående at bruge kirken, ligesom kirkens personale gennem årene har haft meget dårlige rammer at løse deres opgaver i.

Nyt liv til den gamle kirke
Holmens Kirke blev indviet i 1619. Kirken var oprindeligt en ankersmedje, som blev grundlagt af Frederik d. II. I ankersmedjen blev der smedet store anker og ankerkæder til den danske flåde. Da Søværnet og deres familier skulle have deres egen kirke, ombyggede Christian d. IV. ankersmedjen til Holmens Kirke. Siden fik kirken bl.a. tilføjet Kapelsalen og et kapel til søhelten Niels Juel. Kirkens historie indeholder mange ombygninger frem til 1834, og den nye tilbygning er en naturlig forlængelse af denne historie.

Holmens Kirke har gennem tiden overlevet Københavns store brande og er derfor Københavns ældste eksempel på renæssancearkitektur. Kirken bruges meget af kongehuset - Dronning Margrethe blev eksempelvis gift her.

- Ved at bygge tilbygningen mellem kirken og kapellet, har vi bevaret den grønne kirkehave til gavn for de københavnere, som kommer forbi og ønsker et grønt frirum, og det er jeg rigtig glad for, siger Anders Friis.

Menighedssalen får tilført ovenlys via smalle lysspor i loftet, og væggene er beklædt med træ. Bygningen er holdt i samme højde som sin forgænger, og dens facade og tag er udført i kobber som et gitter - holdt ud fra den indvendige facade. Den moderne udformning har respekt for stedet: Kobberet henter inspiration fra ’Lille Skriftestols’ kobbertag, og gitterets åbninger går igen i vinduessprosserne på kirkens høje vinduer.

Historiske fund på byggepladsen
Fra 1619 til 1851 blev de grønne områder omkring kirken brugt som kirkegård for søens folk og deres familier. Derfor blev Nationalmuseets arkæologer involveret i projektet, da der skulle graves ud til den nye tilbygning.

Her fandt man 147 voksne og 19 børn gravlagt i udgravningsområdet. Heriblandt en mand, der var blevet gammel for sin tid, mellem 45 og 60 år. Han var tandløs og plaget af slidgigt i ryggen og nakken.

- Det er nogle af de mest interessante fund, vi har gjort længe, forklarer museumsinspektør ved Nationalmuseet, Niels Engbjerg.

- Der var været mange undersøgelser af skeletter fra middelalderbegravelser, men stort set ingen fra 1600- til 1800-tallet. Derfor var vi ekstra optaget af at udføre udgravningsarbejdet omhyggeligt.

Skal give indsigt i sognet
Arkæologerne var desuden overraskede over at finde meget keramik i jorden, da kristne grave ifølge Niels Engbjerg som regel ikke indeholder mange genstande.

- Vi fandt også fundamentet fra det kapel, hvor Niels Juels kiste oprindeligt har stået, indtil han blev rykket over i det nye kapel, hvor hans monument findes i dag. Derefter blev kapellet revet ned. Den nye tilbygning er altså bygget, hvor Niels Juel oprindeligt har ligget begravet, siger han.

Med de mange fund håber Nationalmuseet at få en større viden om det liv, som mennesker i Holmens Kirkes sogn levede. På Antropologisk Laboratorium skal skeletterne undersøges for forskellige sygdomsspor, hvilket også er en vigtig brik i at fortælle sognets historie.

Tilbygningen er tegnet af C.F. Møller i samarbejde med ingeniørfirmaet Eduard Troelsgaard. Bygningen er delvist rejst med støtte fra A.P. Møller Fonden.

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

24.11.2017 | Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Mærsk Tårnet vinder pris

17.11.2017 | C.F. Møller Architects er blevet udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research med det netop færdigbyggede Mærsk Tårn i København.

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

9.11.2017 | En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.

International Sundhedsdesignpris til AUH

2.11.2017 | Aarhus Universitetshospital (AUH), designet af C.F. Møller Architects, Cubo og Schønherr Landskab er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte Building Better Healthcare Award for Best International Design.

Ny chef for HR

23.10.2017 | Danske Christina Riddersholm starter i stillingen som HR Chef 24. oktober.

Vinder German Design Award 2018

20.10.2017 | C.F. Møller Design vinder German Design Award 2018 for et netop lanceret bestik, der er designet for danske aida.

Moderne og Demokratisk Læringsmiljø præmieret

3.10.2017 | Handelshuset ved Herningsholm Erhvervsskole i Herning, samt Kulturbroen i Aalborg, en ny cykel- og fodgængerforbindelse over Limfjorden, er begge projekter af C.F. Møller Architects som blev præmieret i anledningen af Arkitekturens Dag.

Nyt statsfængsel indvies

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.

Vinder konkurrence om

22.9.2017 | C.F. Møller Architects har sammen med bygherren Slättö Projektutveckling vundet konkurrencen om et boligkvarter ved siden af Råbysjön i Lund. Som kvarterets navn "Najaden" antyder, tager forslaget hensyn til stedet, som er tæt forbundet med søen og naturen.

Vinder af National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Associations reetablering af Laindon Shopping Centre i engelske Basildon, med Pollard Thomas Edwards og C.F. Møller som arkitekter, tog en af hovedpriserne ved 2017-udgaven af de prestigefulde National Housing Awards.

Vinder konkurrence om kollegium

7.9.2017 |  Tre boligforeninger har deltaget i Aarhus Kommunes minikonkurrence om et nyt ungdomsboligprojekt på Randersvej. Vinderen er Brabrand Boligforening med et projekt tegnet af C.F. Møller Architects.

I konkurrence om Lunds hovedbanegård

4.9.2017 | C.F. Møller er i samarbejde med Elding Oscarson gået videre til anden fase af konkurrencen om Lunds nye hovedbanegård. Bygningen spænder hen over jernbanesporene og bliver et nyt og værdifuldt knudepunkt i byen.

Historisk projekt i London

24.8.2017 | Catalyst Housing, Swan HA og C.F. Møller Architects har fået status som foretrukken tilbudsgiver ifm. borgmesteren i Londons første plan om 100% almennyttige boliger nogensinde

C.F. Møller Architects fejrer Jørn Utzon

24.8.2017 | Dansk-australsk udvekslingsprogram markerer 100 året for Jørn Utzons fødsel og C.F. Møller Architects deltager sammen med Utzon Center i markeringen som vært for fem australske studerende.

’Hjertet’ begynder at tage form

23.8.2017 | ’Hjertet’ runder med rejsegildet torsdag 24. august en milepæl og er dermed et vigtigt skridt nærmere inden det tilfører ny puls til området ved at samle mennesker på tværs af alder og interesser.

Nomineret til norsk arkitekturpris

22.8.2017 | C.F. Møller Architects’ tilbygning til Norsk-Tysk Handelskammer i Oslo er nomineret til Oslo bys arkitekturpris 2017.

Ny vicedirektør i C.F. Møller

21.8.2017 | Lone Bendorff Farrell indgår per 1. september i direktionen hos C.F. Møller som ny vicedirektør

Ansætter Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects opruster på bæredygtighed og ansætter Rob Marsh i en nyoprettet stilling som Head of Sustainability.

International pris for ny dansk skole

7.8.2017 | Arkitektfirmaet C.F. Møller vinder Iconic Awards 2017 i kategorien "Architecture with distinction" for Copenhagen International School. Det er en ny og meget bæredygtig skole i Københavns nye bykvarter Nordhavn.

Vinder GAGA Award i London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, London, af Arkitektfirmaet C.F. Møller i samarbejde med den britiske kunstner Conrad Shawcross, vinder dette års pris inden for kategorien arkitektur.

Prækvalificeret til nyt højhus i det centrale Oslo

28.6.2017 | Norske Reiulf Ramstad Arkitekter i samarbejde med C.F. Møller Architects er prækvalificeret i konkurrence om Fjordporten-højhusbyggeri ved Oslo Centralstation
Vis flere