Visionært grundlag for bæredygtig byudvikling

Visionært grundlag for bæredygtig byudvikling - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

4.6.2015 | Med ”Byen til Vandet” skal Randers midtby åbnes mere op mod vandet. Den gamle, historiske middelalderby skal i højere grad bindes sammen med Gudenåen og Randers Fjord og give nye bo, oplevelses- og aktivitetsmuligheder i den kronjyske hovedstad.

 

Randers Kommune og Realdania har derfor iværksat en forundersøgelse som det første trin i realiseringen af visionerne for byens fremtid. C.F. Møller har i samarbejde med Orbicon, Habitats, Smith Innovation og Sadolin & Albæk haft til opgave at finde og formidle de potentialer og synergieffekter, der ligger i spændingsfeltet mellem byliv, klimatilpasning, trafik og totaløkonomi.

Randers er unik!
Visionen for ”Byen til Vandet” er åbenlys, fordi der i Randers midtby omkring Gudenåen, havnen og Randers Fjord ligger et kæmpe uudnyttet potentiale for at gøre fremtidens Randers til en endnu mere attraktiv by, og mødet mellem by, natur og vand er Randers’ helt store potentiale: Ingen anden by har en så markant natur liggende lige for fødderne.

Dette potentiale skal udnyttes maksimalt, så Randers bliver en af vinderne i bykapløbet. Midtbyen skal i fremtiden suppleres med mangfoldige naturoplevelser og aktiviteter, der binder byen helt tæt til vandet. Naturen og vandet skal ikke længere være en barriere i Randers, men vendes til en unik ressource der kan samle byen og kommunen.

For at opnå dette har der været opstillet syv mulige scenarier af infrastrukturelle tiltag, som forundersøgelsen belyser individuelt og fra mange vinkler. Alle scenarierne er derefter opstillet i en overskuelig form med hver sit score-card som giver et klart overblik for de kommende byrådsbeslutninger om midtbyens udvikling i de næste mange årtier.

Kan drømmene betale sig?
Det nye i Byen til Vandet er den grundige analyse af de forskellige udviklingsscenarier med blik på både byplanmæssige og totaløkonomiske potentialer, sådan at konsekvenserne og mulighederne i de forskellige fremtidsvisioner bliver reelt sammenlignelige allerede tidligt i processen – før drømmene får overtaget.

Forundersøgelsen Byen til Vandet ser på fremtidens Randers ud fra en holistisk og økonomisk bæredygtig tilgang, hvor der fokuseres på at sammentænke byens og naturens visuelle og rummelige udtryk med Randers’ vitale infrastrukturelle og klimatilpasningsmæssige udfordringer. Dermed bereder forundersøgelsen vejen for en mere målrettet planproces, hvor fokus kan lægges på de økonomisk optimale scenarier og risikoen for dyre fejlbeslutninger minimeres.

Vidtrækkende potentiale
”Byen til Vandet er en væsentlig milepæl for Randers, men potentialet rækker også ud over byen - metodikken bag forundersøgelsen kan nemlig tænkes brugt i mange sammenhænge hvor det er afgørende at træffe de rigtige beslutninger forud for f.eks. en byplanudredning eller en arkitektkonkurrence. Det ligger i perfekt forlængelse af vores vision om en helhedsorienteret tilgang til bæredygtig byudvikling”, siger Julian Weyer, arkitekt og partner i C.F. Møller.

Efter sommerferien vil forundersøgelsen danne grundlag for en borgerinddragelsesproces, hvor borgere og erhvervsliv i Randers kan komme med indspark til processen. Først derefter vil Randers Byråd træffe beslutning om hvilket scenarie, der skal danne retning for det videre arbejde med at konkretisere visionen om Byen til Vandet.

”Vi har nu et stærkt grundlag for en debat om, hvordan vi ønsker at Randers midtby skal udvikles sig. I forundersøgelsen er det på overbevisende og ambitiøs vis analyseret, hvordan klimatilpasning kombineret med natur og infrastrukturelle kan skabe helt nye muligheder for Randers midtby” fortæller Hans Nikolaisen, kommunaldirektør i Randers Kommune.

 

Download ”Byen til Vandet” fra Randers Kommune

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

24.11.2017 | Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Mærsk Tårnet vinder pris

17.11.2017 | C.F. Møller Architects er blevet udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research med det netop færdigbyggede Mærsk Tårn i København.

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

9.11.2017 | En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.

International Sundhedsdesignpris til AUH

2.11.2017 | Aarhus Universitetshospital (AUH), designet af C.F. Møller Architects, Cubo og Schønherr Landskab er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte Building Better Healthcare Award for Best International Design.

Ny chef for HR

23.10.2017 | Danske Christina Riddersholm starter i stillingen som HR Chef 24. oktober.

Vinder German Design Award 2018

20.10.2017 | C.F. Møller Design vinder German Design Award 2018 for et netop lanceret bestik, der er designet for danske aida.

Moderne og Demokratisk Læringsmiljø præmieret

3.10.2017 | Handelshuset ved Herningsholm Erhvervsskole i Herning, samt Kulturbroen i Aalborg, en ny cykel- og fodgængerforbindelse over Limfjorden, er begge projekter af C.F. Møller Architects som blev præmieret i anledningen af Arkitekturens Dag.

Nyt statsfængsel indvies

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.

Vinder konkurrence om

22.9.2017 | C.F. Møller Architects har sammen med bygherren Slättö Projektutveckling vundet konkurrencen om et boligkvarter ved siden af Råbysjön i Lund. Som kvarterets navn "Najaden" antyder, tager forslaget hensyn til stedet, som er tæt forbundet med søen og naturen.

Vinder af National Housing Awards

19.9.2017 | Swan Housing Associations reetablering af Laindon Shopping Centre i engelske Basildon, med Pollard Thomas Edwards og C.F. Møller som arkitekter, tog en af hovedpriserne ved 2017-udgaven af de prestigefulde National Housing Awards.

Vinder konkurrence om kollegium

7.9.2017 |  Tre boligforeninger har deltaget i Aarhus Kommunes minikonkurrence om et nyt ungdomsboligprojekt på Randersvej. Vinderen er Brabrand Boligforening med et projekt tegnet af C.F. Møller Architects.

I konkurrence om Lunds hovedbanegård

4.9.2017 | C.F. Møller er i samarbejde med Elding Oscarson gået videre til anden fase af konkurrencen om Lunds nye hovedbanegård. Bygningen spænder hen over jernbanesporene og bliver et nyt og værdifuldt knudepunkt i byen.

Historisk projekt i London

24.8.2017 | Catalyst Housing, Swan HA og C.F. Møller Architects har fået status som foretrukken tilbudsgiver ifm. borgmesteren i Londons første plan om 100% almennyttige boliger nogensinde

C.F. Møller Architects fejrer Jørn Utzon

24.8.2017 | Dansk-australsk udvekslingsprogram markerer 100 året for Jørn Utzons fødsel og C.F. Møller Architects deltager sammen med Utzon Center i markeringen som vært for fem australske studerende.

’Hjertet’ begynder at tage form

23.8.2017 | ’Hjertet’ runder med rejsegildet torsdag 24. august en milepæl og er dermed et vigtigt skridt nærmere inden det tilfører ny puls til området ved at samle mennesker på tværs af alder og interesser.

Nomineret til norsk arkitekturpris

22.8.2017 | C.F. Møller Architects’ tilbygning til Norsk-Tysk Handelskammer i Oslo er nomineret til Oslo bys arkitekturpris 2017.

Ny vicedirektør i C.F. Møller

21.8.2017 | Lone Bendorff Farrell indgår per 1. september i direktionen hos C.F. Møller som ny vicedirektør

Ansætter Head of Sustainability

11.8.2017 | C.F. Møller Architects opruster på bæredygtighed og ansætter Rob Marsh i en nyoprettet stilling som Head of Sustainability.

International pris for ny dansk skole

7.8.2017 | Arkitektfirmaet C.F. Møller vinder Iconic Awards 2017 i kategorien "Architecture with distinction" for Copenhagen International School. Det er en ny og meget bæredygtig skole i Københavns nye bykvarter Nordhavn.

Vinder GAGA Award i London

6.7.2017 | Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, London, af Arkitektfirmaet C.F. Møller i samarbejde med den britiske kunstner Conrad Shawcross, vinder dette års pris inden for kategorien arkitektur.

Prækvalificeret til nyt højhus i det centrale Oslo

28.6.2017 | Norske Reiulf Ramstad Arkitekter i samarbejde med C.F. Møller Architects er prækvalificeret i konkurrence om Fjordporten-højhusbyggeri ved Oslo Centralstation

Nyt for Swan Housing Association

28.6.2017 | Swan Housing Association har fornøjelsen at meddele, at C.F. Møller
har fået opgaven som arkitekt for fase 3 i Blackwall Reach-
byfornyelsesprojektet
Vis flere