Aalborg Waterfront II

 Aalborg Waterfront II. C.F. Møller. Photo: Jørgen True

Client

Aalborg Municipality

Address

Aalborg, Denmark

Size

50000 m²

Year

2012-2015

Competition

1st prize in architectural competition. 2012

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

The lodestar of the proposal is a coherent town plinth. The plinth forms a raised base which unifies the area's distinctive, freestanding buildings. In this ensemble, the plaza around the Musikkens Hus concert hall is highlighted by an independent, rectangular plinth.

The town plinth provides flood protection, and the incisions carved into it create a series of spaces with varied functions – protected from the wind by the plinth’s sides, which are designed as seating steps.

Spacious plazas are integrated into the promenade sequence, creating lush green spaces with dense groves of trees.

In contrast to the fine materials used in the plinth around Musikkens Hus, the other surfaces used in the area are raw and simple, in asphalt, in situ-cast concrete and wood – just as in the first stage of Aalborg Waterfront.

 

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Engineering

COWI

Landscape

C.F. Møller Landscape

Collaborators, other

ÅF Lighting

Awards

  • City.People.Light Award. 2016
  • Aalborg Municipality Architecture Award. 2016
  • 1st prize in architectural competition. 2012

Energy and sustainability

Sustainable planning

Prefabricated components

References

  • 2017 Compendium of Landscape Architecture & Open Space Design, p. 376-377
  • 2016 Igloo habitat & architecture #172, p. 124-131
  • 2016 Landscape Architecture Korea #337, p. 14-41
  • 2016 Landscape Record Vol.1, 02, p. 8-13

Landscape

CERES SITE, MASTERPLAN AND AREA PLAN

Transformation of the former Ceres Brewery site in central Aarhus into a mixed-use urban area with commerce, housing, education, cultural spaces and urban park.

COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL - LANDSCAPE

A playful landscape surrounding the new Copenhagen International School at Nordhavn, Copenhagen, sets the framework for play and activities for all of the school's age groups.

KØGE UNIVERSITY HOSPITAL, LANDSCAPE

New climate-resilient landscape park with nature and water as prominent urban features, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

SPRINGFIELD PARK

New public parkland on a former golf course area in southwest London.

STORKEENGEN

Climate adaption project in Vorup near Randers that not only gives protection from any future flooding, but also brings the unique countryside along the Gudenå stream closer to Randers.

THE NORDHAVN ISLANDS

The Nordhavn Islands are an urban park on the water, connecting C.F. Møllers Copenhagen International School with the quarter and the quarter with the rest of Copenhagen.

AARHUS UNIVERSITY CAMPUS

University campus landscaped in the 1930s and continually renovated and expanded with new outdoor areas in line with the park's overall layout, choice of material and use.

BESTSELLER OFFICE COMPLEX, LANDSCAPE

Outdoor areas, green courtyard atriums and design of rooftop gardens in connection with Bestseller’s office building at Aarhus Harbour.

CAMPUS HALL, UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK, LANDSCAPE

Plaza and park at Odense University halls of residence with space to relax and engage in sports activities. There are opportunities to watch the sun go down from patios and steps along the existing lake.

AALBORG WATERFRONT II

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

LANDSCAPE FOR THE EXTENSION OF THE HOTHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN IN AARHUS

Interior and exterior landscape for the extension of the hothouse in the Botanic Garden in Aarhus.

AALBORG WATERFRONT

Master plan for Aalborg Waterfront, re-establishing the link between the strait and the city's medieval centre with a promenade.

ATHLETES VILLAGE, PLOTS N13 AND N26 PODIUM GARDENS

Landscape design of podium gardens re-creating the lost ecological values in a once ecologically rich region.

BESTSELLER LOGISTIKCENTER NORD - LANDSCAPE

Masterplan for a modern sustainable large-scale industrial compound on a greenfield site.

HOSPICE DJURSLAND, LANDSCAPE

Gardens for the residents at Hospice Djursland.

SIXTUS BATTERY

Restoration of the listed fortification Battery Sixtus on Holmen.

DARWIN CENTRE PHASE II - LANDSCAPE

Garden shaped as an amphitheatre as part of the extension of the Natural History Museum in London.

EIA REPORT FOR AARHUS LIGHT RAIL LINE

EIA report for a light rail line from Lystrup to Aarhus Central Station.

CUTTY SARK GARDENS

Proposal for the re-design of the public plaza surrounding the Grade I listed Cutty Sark ship.

AMERIKAPLADS - SQUARES, PARKINGFACILITIES ECT.

Paving, squares and parkingfacilities in new housing area at Søndre Frihavn, Copenhagen.

CHURCH SQUARE, HOLSTEBRO

Reorganisation and renewal of the areas around Holstebro Church and the main entrance to Holstebro Town Hall and Library.

FARSØ TOWN CENTRE

Master plan for urban renewal of Farsø town centre.

HADERSLEV FJORDPARK

Beach park in Haderslev as part of a new master plan for the area.

NORDLYSET, LANDSCAPE

Interior outdoor courtyard intended to hold an organically-shaped, well-planted recreational garden for all residents.

GRAVENE SQUARE HADERSLEV

Renovation of the main square in Haderslev from unsightly parking lot into a classic urban space.

HOLSTEBRO'S PEDESTRIAN STREETS

Renovation of the pedestrian street network in Holstebro.

TUBORG NORTH - THE CHANNELS

Designing the canals, plazas and bridges in the New Tuborg North district