Aarhus University, Social Sciences Library interior

 Aarhus University, Social Sciences Library interior. C.F. Møller. Photo: Julian Weyer

Client

Undervisningsministeriet Byggedirektoratet

Address

Aarhus, Denmark

Size

285 m²

Year

2011

An extension of the Library of the Faculty of Social Sciences, Aarhus University, created the need for a design solution that could cause the original and the new to appear as a single continuous space.

In addition to the choice of surfaces, colours, furniture and lighting, the task also involved the design of custom fixtures, including service counters, a lending desk with integrated self-service lending scanner, IT-workplaces integrated into standing tables, and shelves with integrated multimedia screens.

The brief was to integrate modern multimedia and IT solutions into the decor, so the library offers opportunities for both co-operation and interchange between the students and for individual peace and quiet for concentration. The decor thus offers many opportunities for standing, sitting or hanging out on the more informal, upholstered lounge furniture, while the loose fixtures with small tables, light chairs and movable partitions enable the decor to be adapted to many different types of study.

The green shades of the materials in the chairs and screen walls and the linoleum surfaces of the custom decor form an interplay with the raw, yellow brick of the walls. In combination with shelving and tabletop edges in golden ash, the premises present a bright and modern appearance without abandoning the workmanlike and matter-of-fact expression that characterises Aarhus University.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Architect

C.F. Møller Design

Interior

AUH, INTERIOR AND SIGNAGE

Interior and signage for the entire new Aarhus University Hospital complex.

MUSIKHUSET AARHUS, BOOKING OFFICE

Aarhus Musikhus has updated its booking office, which is now adapted to the modern, digital and internet based world we live in.

DANMARKS RADIO, AARHUS - DECOR

New decor and colour palette for meeting rooms, newsrooms and audience areas.

PANUM - FACULTY ADMINISTRATION

Renovation of the HEALTH faculty at the University of Copenhagen that converts previously dark spaces into a modern, bright and varied working environment with room for new forms of cooperation

EMERGENCY AND INFECTIOUS DISEASES UNIT, SUS - INTERIOR DESIGN SOLUTION

Interior design solution and custom furniture for the Emergency and Infectious Diseases Unit, SUS.

AARHUS UNIVERSITY, SOCIAL SCIENCES LIBRARY INTERIOR

New design solution for the Library of the Faculty of Social Sciences aimed at making original and new space appear as one single continuous space.

A.P. MØLLER SCHOOL - INTERIOR DESIGN SOLUTION

Interior design solution and custom furniture for the A.P. Møller School.

C.F. MØLLER ARCHITECTS' BRANCH OFFICE IN COPENHAGEN

Conversion of former education facilities into offices for the Copenhagen branch of C.F. Møller Architects.

C.F. MØLLER ARCHITECTS' HEAD OFFICES

C.F. Møller Architects' head offices on the top five storeys of the distinctive 12-storey Europahuset tower block.

THE CONCERT HALL, DECOR AND CUSTOM FIXTURES

Decor of the extension of the Concert Hall in Aarhus including new reception and design of furnitures for the foyer, decor of a new kitchen and canteen and also general posting of signs.

FOOD COLLEGE AALBORG

Kitchens for Food College Aalborg, a part of Aalborg Tech College.

NØRREBRO BRYGHUS

Combined brewery, restaurant and bar in Nørrebro, Copenhagen.

STUDIO IN VEJLE

Office established in a former factory.

CAFE HACK, AARHUS THEATRE

Conversion of previous rehearsal rooms into a café.

AQUARIUM HALL, THE FISHERIES AND MARITIME MUSEUM

Refurbishing of the primary exhibition hall at the Fisheries and Maritime Museum in Esbjerg.

CAFÉ AT THE NATIONAL GALLERY

Interior design solution for a new café at the National Gallery.