C.F. Møller designs Denmark's largest sewage pumping station

C.F. Møller designs Denmarks largest sewage pumping station - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller

16.4.2015

Denmark's largest sewage pumping station on Kløvermarksvej in Copenhagen will set new standards for how to create large-scale sustainable utilities solutions in Danish cities, where the best operational conditions are combined with safe and inspiring working environments.

Based on an integrated design process and a close cooperation with the lead consultant Krüger A/S and the client HOFOR, the new pumping station on Kløvermarksvej has been created with a focus on combining technology and architecture from the outset. Good physical working and operating environment, reliability, sustainability, climate change adaptation and facility managment are key focal points of the project.

The original pumping station on Kløvermarken was inaugurated in 1901, designed by city architect Ludvig Fenger. The new pumping station and its associated operational functions are closely integrated into the dense urban context, as a new distinctive layout that creates an overall architectural coherence between new and old and between the city and its infrastructure. The many constructional and technical constraints, the location of the historic plant, the limited site space and the many sub-installations, have posed great demands on the overall architectural expression and physical workspaces.

Green and sustainable overall concept
With green roofs and two characteristic 24 meter tall pressure towers, the new pumping station will be an independent counterpart to the historic building, and the round shape reflects an "underworld" whose circular geometry is an expression of the optimized layout of the underground pumping well.

Harvesting roof and surface water plays a key role in the area’s operational and visual profile. South and north of the pumping station, two circular "gardens" add quality recreational outdoor areas for employees, which also serve the purpose of collecting rainwater. The size of these wet-zones helps to minimize the overall paved area significantly.

The new 7,400 m² pumping station is budgeted at 185 million DKK and is scheduled for completion in 2017. As sub-consultant to Krüger, C. F. Møller is responsible for all landscape and building design services.

C.F. Møller has for many years been leading in the development of distinct industrial and technical facilities in urban and rural settings, including typologies such as water supply, purification, wastewater treatment plants, pumping stations, energy distribution and production, industrial buildings, staff- workshop- and garage-facilities as well as recreational and technical landscapes.

For more information please contact:

Lasse Palm, Head of C.F. Møller Landscape
+45 30168473
lvp@cfmoller.com

Stig Plessing, Project manager Krüger A/S
+45 2752 2425
stp@kruger.dk

Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus

27.2.2017 | On 27 February, Danish Prime Minister Lars Løkke Rasmussen cut the ribbon to mark the official opening of the Emergency Centre at Aarhus University Hospital, with over 150,000 m² of new construction. This is a construction project for Denmark's first super-hospital – designed by C.F. Møller, Cubo Architects and Schønherr.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Mærsk Tårnets åbning markerer ny æra i dansk sundhedsforskning

12.1.2017 | Den 18. januar 2017 begynder et nyt kapitel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet officielt indvies. Med sin banebrydende arkitektur, moderne forskningsfaciliteter og nytænkende indretning kommer det 15 etager høje tårn til at spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsforskning – og uddannelse.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Innovative ferry terminal designed by C.F. Møller opens in Stockholm

17.10.2016 | An inauguration ceremony will be held on Tuesday in Stockholm for the Värtaterminalen ferry terminal designed by C.F. Møller. More than just a ferry terminal, the innovative facility combines infrastructure with urban park, providing a new recreational space for the people of Stockholm.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE