Science tower and urban park in the heart of Copenhagen

Science tower and urban park in the heart of Copenhagen  - C.F. Møller. Photo: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir

23.11.2010

C. F. Møller Architects, together with SLA and Rambøll, have been selected by a unanimous jury as the winners of a large and prestigious competition to design an extension to the University of Copenhagen's Panum complex on Blegdamsvej in the heart of Copenhagen.

The expansion will make a significant impact in the cityscape, with a medical science tower which will form an identity-creating, sculptural focal point for the entire Nørre Campus, i.e. the North Campus. The project also includes an urban park which will benefit both the Panum building and the surrounding city.

Unique landmark for Nørre Campus
"The new Panum building will become a new, unique landmark for both the Nørre Campus and the city - a true Copenhagen tower," say Mads Mandrup and Mads Møller, both of whom are partners in C. F. Møller Architects.
"It must be a Danish research center with international impact - able to attract the best scientists in the world."

The new Panum complex is part of a major co-ordinated initiative by the Danish University and Property Agency and the University of Copenhagen, based on a recently published strategy to create a new, dense urban campus, the Nørre Campus, which will bring together natural sciences and health sciences. The aim is to link the university more closely with the business community and the surrounding city, and to create modern facilities and a clear identity.

The project, which was selected by a unanimous jury as the winners of the competition, is made by
C. F. Møller Architects in co-operation with Rambøll and SLA, and together with the following consultants: aggebo&henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson and Innovation Lab.

Science tower and urban park
At sixteen storeys tall medical science tower will provide the complex with a unifying and dynamic focal point in a clear and readable form. But just as a tree has its root network, the tower rests upon on a series of smaller buildings which contain the common functions: the auditoriums, classrooms, canteen, show lab, conference rooms and book café. The most striking part of the root network is the extensive science plaza, which will form the new social hub of the complex. The plaza accommodates the main entrance and will serve as the main social meeting-place, linking all functions between the new and the existing Panum complex.

The new Panum complex will have an open and outward-looking appearance, with a transparent ground floor that will help to blur the boundaries between the building and the city. The public will also be invited to visit the top of the tower, where there will be a café, lounge and viewing points.

Between the buildings, new plazas will arise, together with internal garden spaces equipped with alcoves and seating. These will function as an extension of the study rooms and offices, but will also add new green oases to the city. A campus thoroughfare passing through the area, together with pedestrian and cycle paths, will create a vibrant urban park with intimate links to the surrounding city.

An inviting construction
"One very important aspect is that that the science tower, with its location and the new forecourt on Blegdamsvej, will also enhance the profile and urban life of the entire area," say C. F. Møller partners Mads Mandrup and Mads Møller.
"It has been essential for us to create a building that will be in dialogue with the district of Nørrebro. Until now, the Panum building has had the air of a large, closed-off research institution with its back turned to the city. But now, through the new extension and its link with the existing Panum complex, we will be able to open up its inner universe of dynamic and exciting research to the outside world."

With its organic forms, the building expresses signal power and innovation, but is also adapted to the existing Panum complex through its colour scheme, rhythm and gravity.
The facade is built up in the form of a grid structure of storey-high window fields that break up the building's large scale.

The project will be pioneering in energy usage, with Denmark's most energy-efficient laboratories, in which waste energy from the ventilation system will be recycled in the overall energy balance of the building to a hitherto unprecedented degree.

The competing teams
Seven teams were prequalified for the international, architectual competition:
Among the other participants were Foster +Partners (UK) in co-operation with the Danish company PLH Arkitekter, Kleihues + Kleihues (DE), Dominique Perrault Achitecture (FR) in co-operation with the Danish company Kant Arkitekter, and the Danish firms Dissing+Weitling, Cubo Arkitekter, and Arkitema in co-operation with Christensen og Co Arkitekter.

For further information contact:
Architect and partner Mads Mandrup, C. F. Møller Architects, mmh@cfmoller.com, telephone 32 88 78 44, mobile 29 65 11 23
Communications officer Louise Witt, C. F. Møller Architects, lcw@cfmoller.com, telephone 87 30 53 23

Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller/Mir
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus

27.2.2017 | On 27 February, Danish Prime Minister Lars Løkke Rasmussen cut the ribbon to mark the official opening of the Emergency Centre at Aarhus University Hospital, with over 150,000 m² of new construction. This is a construction project for Denmark's first super-hospital – designed by C.F. Møller, Cubo Architects and Schønherr.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Mærsk Tårnets åbning markerer ny æra i dansk sundhedsforskning

12.1.2017 | Den 18. januar 2017 begynder et nyt kapitel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet officielt indvies. Med sin banebrydende arkitektur, moderne forskningsfaciliteter og nytænkende indretning kommer det 15 etager høje tårn til at spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsforskning – og uddannelse.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Innovative ferry terminal designed by C.F. Møller opens in Stockholm

17.10.2016 | An inauguration ceremony will be held on Tuesday in Stockholm for the Värtaterminalen ferry terminal designed by C.F. Møller. More than just a ferry terminal, the innovative facility combines infrastructure with urban park, providing a new recreational space for the people of Stockholm.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE