A. P. Møller Skolen indviet - C.F. Møller. Photo: Arkitektfirmaet C. F. Møller
1.9.2008

A. P. Møller Skolen indviet

A. P. Møller Skolen i Slesvig blev i dag indviet af dronning Margrethe. Skolen, der er tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller, er en gave til Dansk Skoleforening fra A. P. Møller Fonden.
A. P. Møller Skolen indviet - C.F. Møller. Photo: Poul Ib Henriksen/Arkitektfirmaet C. F. Møller
A. P. Møller Skolen indviet - C.F. Møller. Photo: Poul Ib Henriksen/Arkitektfirmaet C. F. Møller

A. P. Møller Skolen i Slesvig blev i dag, på årets første skoledag, indviet af dronning Margrethe.
Skolen, der er tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller, er en dansk fællesskole med gymnasial overbygning til brug for Dansk Skoleforening for Sydslesvig.
Det er en gave fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, og formand for fonden, skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, deltog også ved åbningen.

Som en markering af den dansk-tyske begivenhed deltog også undervisningsminister Bertel Haarder, og som repræsentant fra tysk side deltog ministerpræsident i Slesvig-Holsten Peter Harry Carstensen.

Det nye gymnasium med plads til ca. 650 elever fra 7. klasse til 3.g har udsigt til byens profil med domkirken samt Slien Fjord. Skolen har et klart og ukompliceret hovedgreb med to store, indre rumligheder med henholdsvis aula, kantine og videnscenter samt en stor idræts- og multihal. Bygningen står i gule tegl, og et stort, skrånende kobbertag samler de to rumligheder. Til aulaen har kunstner Olafur Eliasson skabt lysskulpturen "Tellurium", der gengiver solsystemets ni planeter.

Åben, tæt skolestruktur
De to arkitekter, der har stået i spidsen for projektet, er partnerne i Arkitektfirmaet C. F. Møller Mads Møller og Julian Weyer. Om arbejdet med A. P. Møller Skolen siger de:

"Målet har været at skabe en skole, der på ukompliceret vis forener drømme og krav, fællesskab og individualitet. Det har vi søgt at løse med en åben og tæt skolestruktur, hvor der er korte afstande fagene og eleverne imellem både på det konkrete, fysiske plan og på det mentale plan."

"Valget af muret byggeri til skolen er ikke fremmed for tegnestuen. I vores mere end 80-årige virke har vi haft glæde af at bruge teglet - bl.a. Aarhus Universitet er et bevis på dette. Det er svært ikke også at blive præget af, at netop Slesvig Domkirke står som et af teglets hovedmonumenter i Norden."

Forbilledligt samarbejde
"Det har været et meget givende samarbejde med A. P. Møller Fonden. Fra første færd er planlægningen og arkitektoniske holdninger blevet drøftet. Vi har udført et stort antal modeller, ikke mindst en såkaldt mock-up, et udsnit af huset i fuld størrelse."
"Hr. Møller ønskede mock-up'en udført for at drøfte og tage endelig stilling til materialer, detaljer og arkitektur. Den ca. 13 m høje model blev opmuret med de rigtige sten, materialer og løsninger af både den murede og den bagvedliggende, lette facade. Vi har ligeledes udarbejdet model af et klasseværelse i fuld skala for også her at være sikker på løsningen i dette væsentlige undervisningsrum. Det er et fornemt arbejds- og beslutningsredskab."

Interesserede har mulighed for at høre mere om de arkitektoniske tanker bag skolen, når Mads Møller og Julian Weyer fortæller om projektet på en specialrundvisning i anledning af "Dansk Kulturuge Slesvig 2008". Det er onsdag 1. oktober 2008 kl. 17.00.