Indvielse af Utzon Parken

I Utzon Parken står betonbænkene, som Utzon oprindeligt har designet til Operaen i Sydney. - Indvielse af Utzon Parken - C.F. Møller. Photo: Aalborg Kommune
I Utzon Parken står betonbænkene, som Utzon oprindeligt har designet til Operaen i Sydney.
Fotograf: Aalborg Kommune

7.6.2011

Hen over sommeren indvier Aalborg Kommune de forskellige dele af Aalborgs nye havnefront, designet af Arkitektfirmaet C. F. Møller og Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter - første indvielse er af Utzon Parken, fredag 10. juni kl. 14. Parken er bl.a. udformet med de unikke betonbænke, der oprindeligt er designet af Jørn Utzon til foyeren i operahuset i Sydney.

Utzon Parken, der indrammer udstillingsstedet Utzoncentret på Aalborgs nye havnefront, er anlagt af Aalborg Kommune i samarbejde med COWI og Arkitektfirmaet C. F. Møller og Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter, som i 2008 blev en del af Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Lederen af landskabsafdelingen i Arkitektfirmaet C. F. Møller Vibeke Rønnow fortæller om Utzon Parken:

"Utzon Parken er den mest poetiske og utæmmede af haverne på Aalborg Havnefront, som jo rummer alt fra lege- og aktivitetsområder, over blomstrende staudehave til den fornemme, formelle slotsplads. Utzon var meget fascineret af naturen - og hans værker er inspireret af naturens organiske former. Parkens flerstammede kirsebærtræer på en bund af forårsløg og det enkle, vidtstrakte græstæppe har afsæt i hans arkitektursyn - hvilket også udtrykkes i de bløde, skulpturelle møbler fra Escofet".

De opstillede betonbænke er oprindeligt designet af Jørn Utzon til foyeren i Operahuset i Sydney og er skænket af det spanske udemøbelfirma Escofet i anledning af deres 125 års jubilæum. Firmaet optager en film om møblerne, som lanceres på deres hjemmeside til september.

Et samlingssted for alle aalborgensere
Utzon Parken er et uformelt samlingssted for byen og beboerne i de omkringliggende ungdomsboliger:
"Parken er tænkt, så den både kan bruges af Utzon Centrets besøgende, som lokalpark for ungdomsboligerne i parkens østlige ende og som et generelt frirum for aalborgensere til leg og anden fysisk aktivitet eller til en stille pause," siger Vibeke Rønnow.

"Netop alsidigheden og kontrasterne har været den bærende idé for hele Aalborg Havnefront, og som arkitekter bag projektet er vi meget glade for allerede nu at se, at havnefronten er blevet hele Aalborgs byhave - her kommer alle slags mennesker, i alle aldre og med alle slags interesser."

Program for indvielsen fredag 10. juni
Kl. 14.00 Velkomst ved Rådmand Mariann Nørgaard
Kl. 14.10 Emili Farré-Escofet fra udemøbelfirmaet Escofet fortæller (på engelsk) om Utzon-møblerne
Kl. 14.20 Rundvisning med orientering om helheden i Utzon Parken ved landskabsarkitekt Vibeke Rønnow, leder af landskabsafdelingen, Arkitektfirmaet C. F. Møller
Kl. 14.30 Tove Anderberg om værket "Favntag"
Kl. 14.45 Vi rykker indenfor i Spidsgatterhallen, hvor der serveres vin og frugt. I Spidsgatterhallen har Aalborg Kommune en udstilling om Planstrategien og Aalborgs Vækstakse, som kan studeres ved samme lejlighed.

Efter arrangement afholder Utzon Center kl. 15.00 præsentation af Utzon-bog.

Kommende indvielser på havnefronten
Jomfru Ane Parken den 23. juni 2011 kl. 16
Slotspladsen den 11. oktober

Om havnefronten
Udformningen af havnefronten er tilvejebragt i et samarbejde mellem Aalborg Kommune og rådgiverne.

Årstal:
Rådgiverudbud 2004
Udførelsesperiode:
2005 - 2011
Totalrådgiver:
COWI A/S
Landskabsarkitekt:
Arkitektfirmaet C. F. Møller, Aalborg, og Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter (som i 2008 blev en del af C. F. Møller)
Belysningsrådgiver:
ÅF Hansen & Henneberg
Bygherre:
Aalborg Kommune
Priser:
Hædersprisen Det Gyldne Søm, tildelt af Byggesocietetet, 2010
Aalborg Kommunes Arkitekturpris, 2010

Hovedidéen har været at skabe et offentligt byrum med rekreative tilbud på de tidligere havnearealer mellem midtbyen og fjorden og på den måde sammenknytte bycentrum og Limfjorden, der tidligere har været adskilt af tung trafik. Den udgøres af fem dele: Nyhavnsgade, Havnepromenaden, Jomfru Ane Parken, Slotspladsen og Utzonparken, som har hver deres udtryk og funktion. For at bevare fjordudsigten fra byens gader er der friholdt udsigtskiler gennem de forskellige byrum.

De gennemgående materialer på havnefronten er rå og robuste - med asfalt, beton, cortenstål og træ, og belægninger holdt i nuancer af hvid og sort. Det nye vejrum har granitoverflader, mens inventar og kiosker er specialdesignet i cortenstål, ligesom belysning, pullerter, bænke og drikkefontæner er udvalgt specielt - og i materialer, der passer ind i helheden.

Mere information om Aalborg Havnefront og projekterne kan findes her:
http://www.aalborgkommune.dk/havnefront
eller på:
http://www.cfmoller.com/p/Aalborg-Havnefront-i2005.html

For mere information kontakt:
Aalborg Kommune, arkitekt Thomas Birket-Smith, tlf. 9931 2040, mail: tbs-teknik@aalborg.dk
Arkitektfirmaet C. F. Møller, leder af landskabsafdelingen Vibeke Rønnow. tlf. 8730 5288 eller mobil 2425 5760, mail: vr@cfmoller.com
Vedr. Utzon-bænkene "Utsep", kontakt Escofet, tlf. 3391 8080. mail: Escofet@e-box.dk
http://www.escofet.com/

Fotograf: Helene Høyer Mikkelsen

Presse

Få nyheder fra C.F. Møller

Abonnér på nyhedsbrevet og bliv løbende opdateret om C.F. Møller.

Få vores nyhedsbrev - klik her.

Pressekontakt

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Nu indvies Danmarks nye statsfængsel

26.9.2017 | Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel, bliver indviet onsdag den 27. september. Fængslet er tegnet af C.F. Møller Architects med stærkt fokus på at skabe et både ekstremt sikkert og humant fængsel, der styrker resocialisering igennem arkitekturen og samtidig er en moderne og behagelig arbejdsplads for de ansatte.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder VIA University College i Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes forslag til det nye VIA på 30.000 m² samt Innovationshuset på 5.000 m² er udpeget som vinder af en storstilet arkitektkonkurrence.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

C.F. Møller og HENN vinder international hospitalskonkurrence i Tyskland

4.4.2017 | Arkitektvirksomheden C.F. Møller har sammen med den tyske arkitektvirksomhed HENN vundet en international konkurrence om at udvide Tysklands mest ikoniske hospitalskompleks – det fredede, højteknologiske Universitetshospital RWTH Aachen fra 1970’erne.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Akutcentret indviet på Det Nye Universitetshospital i Aarhus

27.2.2017 | Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne den 27. februar klippe snoren og officielt erklære Akutcentret på Aarhus Universitetshospital, mere end 150.000 m² nybyggeri, åbent. Byggeriet byder indenfor i Danmarks første supersygehus – designet af C.F. Møller, Cubo Arkitekter og Schønherr.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Mærsk Tårnets åbning markerer ny æra i dansk sundhedsforskning

12.1.2017 | Den 18. januar 2017 begynder et nyt kapitel for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, når Mærsk Tårnet officielt indvies. Med sin banebrydende arkitektur, moderne forskningsfaciliteter og nytænkende indretning kommer det 15 etager høje tårn til at spille en afgørende rolle i fremtidens sundhedsforskning – og uddannelse.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER

Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm

17.10.2016 | Tirsdag indvies Värtaterminalen i Stockholm, som er designet af C.F. Møller. Den er ikke kun en færgeterminal, men også et nyt opholdssted for stockholmerne i kraft af nyskabende design, der mixer infrastruktur og bypark.
 
SE HELE PRESSEMEDDELELSEN HER