Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus - C.F. Møller. Photo: Mads Møller
9.11.2017

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.
Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus - C.F. Møller. Photo: Julian Weyer
Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

Det fem etagers kontorbyggeri, beliggende i et udviklingsområde på Aarhus Havn, blev taget i brug i 2010 som et nyt vartegn for energiarkitektur i Aarhus. Betinget af grundens form har byggeriet en stor sydvendt facade og dermed et stort solindfald, og målet for bygherren, Aarhus Kommune, var at skabe et foregangsbyggeri inden for kontorbyggeri med et energiforbrug på passivhus-niveau og et godt indeklima.

 

Bygningen blev derfor udstyret med en række særlige tiltag, som udover effektiv solafskærmning, højisolering og integrerede solceller også omfatter det nyskabende soldrevne køleanlæg, som nu har bevist sin værd gennem flere års drift.

 

Anlægget består af en integreret 200 m2 solvæg i facaden, der indgår som et lodret element i husets hjørneafslutning. Denne solvæg samler energi i form af opvarmet luft, der i årets kolde måneder opvarmer indblæsningsluften til kontorerne og i de varme måneder bliver brugt til køling af kontorerne via et bygningsintegreret såkaldt tørsorbtionsanlæg, som kan omdanne varmeenergien til kulde efter behov. Kravet til anlægget var, at det skulle kunne levere al køling i bygningen, og derudover give et stort bidrag til opvarmningen i vinterhalvåret.

 

Som rapporten beskriver, har anlægget i drift præsteret at opfylde disse krav, har sikret at der ikke er blevet brugt elektrisk energi til kølingen, og har reduceret driftsomkostninger til køl og varme med ca. 50 % sammenlignet med konventionelle køle/varmeløsninger.

 

Rapporten konkluderer at potentialet for alternative kølemetoder er stort, idet der er mulighed for store energibesparelser og miljøgevinster, og fordi overtemperaturer i bygninger er et stigende problem, som der i fremtiden vil være mere fokus på. Men samtidigt mangler der viden om og kendskab til alternative løsningers effektivitet, og derfor er vigtigt med konkrete driftserfaringer som dem man nu har i Aarhus Kommune, som viser at der kan opnås høj grad af bæredygtighed ved ikke at forbruge energi, som belaster miljøet, ved levering af komfortkøl og de deraf positive effekter på indeklima og produktivitet hos medarbejdere.

 

Firmaet SolarCooling blev på baggrund af deres erfaringer med solvægge, affugterhjul og tørsorptionsanlæg valgt som totalleverandør af anlægget, mens C.F. Møller var arkitekt på bygningen, herunder også det visuelle udtryk af solvæggen, og Alectia har været ingeniører.

 

Den fulde rapport fra Ekolab kan findes her.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder