Kunst og arkitektur i nyt kraftvarmeværk i London - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
31.1.2017

Kunst og arkitektur i nyt kraftvarmeværk i London

Arkitektvirksomheden C.F. Møller, kunstneren Conrad Shawcross og udvikleren Knight Dragon har netop afsluttet et samarbejde om det nye kraftvarmeværk Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre i London, der får kunst og arkitektur til at gå op i en højere enhed.
Kunst og arkitektur i nyt kraftvarmeværk i London - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden
Kunst og arkitektur i nyt kraftvarmeværk i London - C.F. Møller. Photo: Mark Hadden

Greenwich-halvøen er et af Londons største byudviklingsområder, som skal rumme mere end 10.000 nye boliger og over 300.000 kvadratmeter kontorareal samt den tidligere Millennium Dome, som nu er omdannet til en indendørs arena, der er blevet omdøbt til "The O2".

Som følge af et tværpolitisk ønske om at øge brugen af kraftvarme i hele Storbritannien og en vision om decentral energiproduktion i London anvender det nye kraftvarmeværk Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre teknisk avanceret udstyr, som skal levere varmeenergi til de virksomheder og boliger, der skal bygges på halvøen i de kommende år. Dette er også en del af bæredygtighedsstrategien for halvøen.

Dedikeret til bæredygtighed
Det 3.000 kvadratmeter store kraftvarmeværk, som ligger på en fremtrædende placering ved indgangen til halvøen, lige ved indkørslen til Blackwall-tunnelen, er et meget synligt og markant nyt vartegn, der viser kundernes og interessenternes interesse for bæredygtig og billig energi til alle. Varmeenergien vil blive distribueret via et fjernvarmenet fra kraftvarmeværket til de enkelte parceller i området.

 

Kraftvarmeværket er det største nybyggede varmeværk til et beboelsesområde i Europa, og det sparer 15,000 – 20.000 ton kuldioxid per år.

Skulpturelt landmark
Beklædningen af det 49 meter høje skorstenstårn, som er designet af den britiske kunstner Conrad Shawcross, forener avanceret teknik og kompleks optisk forskning og skaber således et kæmpestort og slående skulpturelt koncept: Strukturens beklædning er dannet af hundredvis af trekantede felter, der foldes og fordeles hen over tårnets overflade, så der dannes komplekse geometriske mønstre. Disse mønstre bryder fladen visuelt og skaber en ujævn reliefvirkning, der leger med flugtpunkter og perspektiv.

Panelerne er perforerede for at opnå en såkaldt moiré-effekt, og om natten skaber et integreret belysningsdesign en skiftende række "kompositioner", der oplyser strukturen indefra.

 

Det integrerede kunstværk af Conrad Shawcross hedder 'The Optic Cloak'.

Forberedt til fremtiden
For at afmystificere energiproduktionsprocessen er maskinrummet og de tilhørende fleksible kontorlokaler i kraftvarmeværket blevet suppleret med et besøgscenter, der tilbyder en interaktiv læringsoplevelse for tilmeldte grupper af besøgende. Opførelsen blev påbegyndt i 2015 og afsluttet i 2016, og bygningens grundareal giver fleksibilitet, så man kan indføre ny energiteknologi i løbet af bygningens lange levetid.

Samtidigt med kraftvarmeværket har C.F. Møller også tegnet et af de nye boligkvarterer på Greenwich-halvøen for Knight Dragon, som står for at udvikle hele området.

Flere nyheder

 
Vis flere nyheder