C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller Architects

14.3.2017 | C.F. Møller og C.F. Møller Landscapes vinderprojekt er et højhus på 22 etager, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.

 

Det nye højhus på 22 etager udgør en ny, signifikant silhuet i Västerås’ skyline og bliver et karakterfuldt vartegn i bydelen Lilluden. Arkitekturen kendetegnes ved facadernes tredimensionelle relief og en frodig panoramahave på 15. etage med udsigt over både by og Mälaren. C.F. Møller og C.F. Møller Landscape foreslår i konkurrenceforslaget en hybrid af massivtræ og beton.


- Arkitekturen og detaljeringen af facaderne er inspireret af lysets refleksioner på Mälarens vandspejl. Resultatet er en tredimensionel og dynamisk facadekomposition, som bliver spændende at betragte både på tæt hold og på afstand. Panoramahaven i den høje ende af bygningen er på én gang et positivt blikfang for byen og et fantastisk miljø for beboerne i huset. Vores ambition har været at optimere synergien mellem by, bygning og den frodige natur, forklarer Ola Jonsson, arkitekt og associeret partner i C.F. Møller.


Relief og lys
Bygningens fodaftryk er en ellipseform med facader, som åbner sig mod alle verdenshjørner. Altanerne forbindes langs huset og bindes sammen med høje glaspaneler, som er placeret rytmisk langs altanernes ydre liv. De tynde, horisontale altankanter og de vertikale og stejle glasplader, giver facaden en lethed og reflekterer lysets karakter på pladsen. Glaspladerne har integreret belysning, der lyser og fremhæver facadens relief – selv om natten.


C.F. Møller foreslår, at bygningskroppen udføres i en hybrid af massivtræ og beton. Beton vil være den bærende konstruktion op til 15. etage ved panoramahaven, og herover udføres konstruktionen af de øverste syv etager i massivt træ. Dermed udnyttes de to forskelligartede materialer i et positivt samspil.


Facaderne beklædes med træ, som vejrbeskyttes af de overliggende altaner på hver etage. Altanerne kan dækkes til og fungere som vinterhave med mulighed for at dyrkning af afgrøder og forlængelse af udesæsonen for beboerne. Lejlighedsstørrelserne i boligområdet varierer med det formål om at nå en bredere målgruppe.


Fokus på social bæredygtighed
Højhuset indrammer et offentligt kvartertorv på gadeniveau og bidrager med en ny destination og mødeplads i bydelen. I bygningens stueetage bliver der plads til restaurant og erhverv, som kan placeres ud til det solbeskinnede torv. Den generøse plantevæg på torvets langside samt panoramahaven i højden er en del af C.F. Møllers strategi for at integrere plantevækst og værdiskabende rammer for økosystemer i bylandskabet.


Arkitektkonkurrencen var arrangeret af Riksbyggen i Västerås og blev afgjort i januar 2017, og C.F. Møllers forslag beskrives med bl.a. følgende rosende ord i udtalelsen fra konkurrencens dommerjury:


- Et smukt hus med god udnyttelse af grunden – både med hensyn til placering og skabelsen af torvet. Det bedste forslag med henblik på urbanitet i stueetagen og det omkringliggende område. Godt lejlighedsantal og fordeling.


De øvrige arkitekter, som deltog i konkurrence, var Wingårdhs og Tham & Videgård Arkitekter.


Flere højhuse i fokus
C.F. Møller har over de seneste år stået for en række vigtige højhuse i Norden og Europa. Her kan nævnes de færdige projekter i boligkomlekset Alviks Tårn i Stockholm, men også Campus Kollegiet i Odense og forskerbygningen Mærsk Tårnet i København.


I Stockholm står C.F. Møller sammen med Dinell Johansson bag et vindende konkurrenceforslag til et boligtårn for boligforeningen HSB - et 26 etagers højhus i massivtræ, som efter planen skal stå klar til HSB’s 100-års-dag i 2023. I Oslo arbejder C.F. Møller med et centralt højhusbyggeri i form af Krystalklar, som bliver over 100 meter højt.


I Belgien er et 24-etagers boligtårn med særlig vægt på social bæredygtighed på vej. Projektet i Antwerpen har som mål at redefinere højhuset som et socialt, vertikalt fællesskab.

 

Fakta
Adresse: Västerås, Stockholm
Arkitekt: C.F. Møller

Landskabsarkitekt: C.F. Møller Landscape
Bygherre: Riksbyggen
Omfang: ca. 15.700 m²
År: 2017
Priser: 1. plads i parallelopdrag, 2017

 

Mere info:
Ola Jonsson, ansvarlig arkitekt, associeret partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

 

 

Se mere om projektet
Mere om Campus Kollegiet
Mere om Mærsk Tårnet
Mere om HSB 2023
Mere om Alviks Tårn
Mere om Krystalklar
Mere om Boligtårn Antwerpen

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Valgt som en af Danmarks bedste klimaløsninger

23.5.2018 | Realdania og Sustainia udgiver i dag publikationen Klima100, der samler 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. Publikationen skal øge videndelingen og den grønne omstilling i kommunerne, og projektet Storkeengen af C.F. Møller Landscape er blandt de udvalgte projekter.

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo

11.5.2018 | KLP Eiendom offentliggør - i samarbejde med C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Arkitekter og Rodeo Arkitekter - plan for et nyt byrum med torv, hotel og et højhus ved Oslo Centralstation, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.

C.F. Møller Architects afslører nyt tårn

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde og C.F. Møller Architects offentliggør planer om 144 meter højt kontorhus, der som et lyst, skulpturelt landmark ved Aarhus Havn forener byliv og kulturhistorie med nye, attraktive kultur- og erhvervs-faciliteter samt offentlige restauranter i samme bygning.

Mærsk Tårnet præmieret

3.5.2018 | Københavns kommune præmierer hvert år smukke bygninger samt bymiljøer og anlæg, og Mærsk Tårnet og SUND Naturpark blev 3. maj præmieret under en ceremoni på Københavns Rådhus.

Vundet hospitalsprojekt i Braunschweig, Tyskland

13.4.2018 | HENN og C.F. Møller har fået tildelt kontrakten om totalrådgivning af byggeprojekterne for Städtisches Klinikum Braunschweig (regionshospitalet i Braunschweig) i forbindelse med en udbudsrunde.

C.F. Møller skal modernisere Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe – eller Globen, som den hedder i daglig tale, skal udvikles til en moderne multiarena, og C.F. Møller har fået til opgave at udvikle en af Stockholms mest kendte bygninger.

Aarhus’ banegrav dækkes til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

C.F. Møller vinder opgave i Finland

19.3.2018 | C.F. Møller skal sammen med det finske arkitektbureau Aihio Arkkitehdit tegne Tammerfors' nye voksenpsykiatriske enhed. Voksenpsykiatrien skal flytte fra de gamle lokaler ved Pitkäniemi sygehus i Nokia til Tampere Universitetshospital (TAYS). Den præcise placering vil blive afgjort i løbet af foråret.

Vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Dobbelt sejr ved WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møllers Copenhagen International School og Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Center fik begge tildelt priser ved prisuddelingen i London.

C.F. Møller har fået godkendelse af et nyt psykiatrisk hospitalsprojekt London

27.2.2018 | Et nyt psykiatrisk hospital tegnet af C.F. Møller med et stærkt fokus på helbredende arkitektur er nu et skridt tættere på at blive realiseret efter enstemmig godkendelse af projektet i Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

Finalist i byudviklingsprojekt i Sverige

14.2.2018 | Galten-kvarteret i Lund i Sverige skal udvikles og C.F. Møller Architects er med forslaget om en miniby, hvor gode naboskaber og grønne omgivelser er i fokus blandt de sidste to finalister, der kan vinde opgaven.

Udvalgt til ambitiøst klimasikringsprojekt

8.2.2018 | C.F. Møller Landscape skal sammen med andre eksperter fra Danmark og Holland i løbet af de kommende fire måneder udvikle nye metoder til at beskytte Randers midtby mod stormfloder. Det sker som led i et EU-projekt, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vandet og naturen.

2. Plads i International konkurrence

30.1.2018 | Vi er glade for at kunne offentliggøre vores forslag til et nyt hovedkvarter for The International Telecommunication Union (ITU) i Geneve. Et forslag, der indfrier stærke krav til sikkerhed og samtidig fremstår som et transparent byggeri i dialog med byen.

Grønt Lys til nyt Ressourcecenter i London

30.1.2018 | I samarbejde med Lambeth Council er C.F. Møller nu kommet et skridt nærmere på opførelsen af et nyt ressourcecenter for voksne med indlæringsvanskeligheder på Coburg Crescent i Lambeth i Sydlondon.

Vinder rammeaftale med Domea.dk

29.1.2018 | C.F. Møller Architects vinder ny rammeaftale med Domea.dk, der gælder renoveringsprojekter i Vestdanmark.

Partner Tom Danielsen går på pension

29.1.2018 | Efter 35 år i C.F. Møller Architects træder partner Tom Danielsen nu ud af virksomhedens ejerkreds og går på pension.

Lund Centralstation - Vundet

24.1.2018 | Elding Oscarson og C.F. Møller har i fællesskab skabt vinderforslaget til svenske Jernhusens konkurrence om Lunds nye centralstation i Sverige.

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.
Vis flere