Odeon slår dørene op til store kulturoplevelser

Odeon slår dørene op til store kulturoplevelser - C.F. Møller. Photo: KPC

1.3.2017 | Med en af Danmarks største spillesale - og stærke referencer til H.C. Andersen-kvarteret i byen - er et nyt, fynsk vartegn nu på landkortet. 1. marts blev Odenses nye musik- og teaterhus, Odeon, åbnet.

 

Nu skal fynboerne ikke længere kigge mod hverken øst eller vest for at finde et teater- og spillested af international klasse. Odenseanernes nye musik- og teaterhus, Odeon, kan med sine i alt 32.000 m² og sin multisal med plads til over 1800 siddende, og over 3000 stående, gæster bryste sig af have et nyt kulturelt og kunstnerisk center – tegnet af C.F. Møller.


- Vi tror på, at kunst og kultur er værdiskabende. Både for den enkelte, for fællesskabet og for samfundet. Derfor er bygninger til kultur vigtige og udviklende for moderne storbyer. Med Odeon har Odense fået et helt nyt kulturcentrum, et vaskeægte multihus, som vi godt kan tillade os at være stolte af, siger Klaus Toustrup, administrerende direktør, arkitekt og ansvarlig partner på projektet i C.F. Møller.


På tur i H.C. Andersens hjemby
Odeon og Odense Kommunes nye, store kultursatsning, og nybyggeriet indeholder fire scener samt Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole under ét og samme tag. Samtidig har bygningen også en række ungdomsboliger samt en dagligvarebutik.


- Med Odeon skabes et sted, der ikke kun bliver finkulturelt og for en bestemt målgruppe, men hvor gæster, besøgende, beboere og brugere blandes på unik vis i kraft af de arkitektoniske greb, der har skabt en multifacetteret og funktionelt hus. Dermed bliver Odeon også et nøglested i den udvikling, Odense undergår i disse år. Odeon rummer sted for både det daglige og det højtidelige, forklarer Klaus Toustrup.

 

Netop derfor har identitet også været et tema, som har dannet grundlag for udformningen af musik- og teaterhuset. Grunden ligger midt i byen og var tidligere en stor parkeringsplads, men med nærhed til H.C. Andersen-kvarteret - med små, idylliske huse i den historiske by – på den ene side og nyere, høje etageejendomme på den anden side.


- I første omgang var vores hovedkoncept at løse opgaven ud fra en byplanmæssigt greb. Den primære udfordring var, at byggeprogrammet krævede et enormt volumen på en sokkelgrund. Så ideen har været at skære det store massiv op i en serie af huse, som forbindes af indre gader og små torve, som så omkranser sale og scenetårn og samtidig kobler sig på de omkringliggende bykvarterer, siger Klaus Toustrup.

 

En rolig baggrund for en mangfoldighed af aktiviteter
Bag Odeonprojektet står et privat-offentligt samarbejde mellem Odense Kommune og KPC. C.F. Møller har været totalrådgiver med Cowi som rådgivende ingeniør og Gade Mortensen Akustik samt AIX Theater Planning som specialister.
Et kulturhus som Odeon har ikke uendelige økonomiske midler til rådighed, fortæller Klaus Toustrup, der samtidig understreger, at man derfor har arbejdet med simple, mere økonomisk attraktive, men robuste, materialer på facaderne.

 

- Der er mange komplekse funktioner, som skal løses i et hus som dette. Design- og materialevalg i bygningen er generelt præget af et enkelt udtryk. Dermed har vi skabt en rolig baggrund for den mangfoldighed af aktiviteter, som kommer til at foregå i byen, siger Klaus Toustrup.

 

Basen af Odeon står frem i mørk, levende tegl, ovenover er lyse betonelementer bearbejdet med profilerede overflader med lodrette spor, som skaber et både varieret lys og skyggespil på facaderne. Materialeholdningen er enkel indvendigt. I de åbne rum mellem de hvide blokke er sorte ståltrapper med asketræsgulve ophængt.

 

En moderne fortolkning af klassikere
Inde i Odeon er det store højdepunkt den store multisal, der både kan rumme siddende og stående gæster. Salen er fleksibel, blandt andet med teleskopbalkoner, og den kan derfor også rumme en lang række forskellige arrangementer – fra konferencer og modeshows til rockkoncerter og klassiske operaer. I salen er der arbejdet fokuseret med en gylden farve til at sætte stemningen.

 

- Farven er med til at understrege, at her findes et helt særligt rum for fest og farver og gyldne øjeblikke, siger Klaus Toustrup.

 

Det er, i kombination med sortbejdsede balkonforkanter, en moderne fortolkning og reference til udsmykningen i de gamle, klassiske teater- og koncertsale på Det Kongelige Teater i København til Musikvereins berømte Golden Hall i Wien.

 

- Et projekt som Odeon kommer man ikke sovende til, og det har hellere ikke været uden udfordringer undervejs, forklarer Klaus Toustrup om processen.
- Men vi er stolte af, at vi nu er kommet i mål med et flot resultat og et byggeri, der vil være med til at forandre og kickstarte en bydel som en puls i Odense centrum.

 

Odeonprojektet går tilbage til 2006, hvor C.F. Møller vandt opgaven i totalrådgivning. Finanskrisen lagde en dæmper på projektet og ændrede henover tiden også bygherrekonstellationen. Sammen med KPC Byg er de andre involverede parter i byggeriet Odense Kommune som bestiller og bruger, Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense som lejere, og H.C. Andersen Kongres Center A/S som operatør og lejer samt Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.

 

Faktaboks
Bestiller: Odense Kommune
Entreprenør og bygherre: KPC-Byg
Totalrådgiver: C.F. Møller
Underrådgiver: COWI, AIX Theater Planning, Gade Mortensen Akustik
Samarbejdspartnere: Syddansk Musikkonservatorium, Den Danske Scenekunstskole - Skuespiluddannelsen Odense, H.C. Andersen Kongres Center A/S, Partnerskabet for omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade.
Størrelse: 32.000 m²
Anlægssum: 650 mio. DKK

 

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Valgt som en af Danmarks bedste klimaløsninger

23.5.2018 | Realdania og Sustainia udgiver i dag publikationen Klima100, der samler 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. Publikationen skal øge videndelingen og den grønne omstilling i kommunerne, og projektet Storkeengen af C.F. Møller Landscape er blandt de udvalgte projekter.

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo

11.5.2018 | KLP Eiendom offentliggør - i samarbejde med C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Arkitekter og Rodeo Arkitekter - plan for et nyt byrum med torv, hotel og et højhus ved Oslo Centralstation, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.

C.F. Møller Architects afslører nyt tårn

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde og C.F. Møller Architects offentliggør planer om 144 meter højt kontorhus, der som et lyst, skulpturelt landmark ved Aarhus Havn forener byliv og kulturhistorie med nye, attraktive kultur- og erhvervs-faciliteter samt offentlige restauranter i samme bygning.

Mærsk Tårnet præmieret

3.5.2018 | Københavns kommune præmierer hvert år smukke bygninger samt bymiljøer og anlæg, og Mærsk Tårnet og SUND Naturpark blev 3. maj præmieret under en ceremoni på Københavns Rådhus.

Vundet hospitalsprojekt i Braunschweig, Tyskland

13.4.2018 | HENN og C.F. Møller har fået tildelt kontrakten om totalrådgivning af byggeprojekterne for Städtisches Klinikum Braunschweig (regionshospitalet i Braunschweig) i forbindelse med en udbudsrunde.

C.F. Møller skal modernisere Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe – eller Globen, som den hedder i daglig tale, skal udvikles til en moderne multiarena, og C.F. Møller har fået til opgave at udvikle en af Stockholms mest kendte bygninger.

Aarhus’ banegrav dækkes til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

C.F. Møller vinder opgave i Finland

19.3.2018 | C.F. Møller skal sammen med det finske arkitektbureau Aihio Arkkitehdit tegne Tammerfors' nye voksenpsykiatriske enhed. Voksenpsykiatrien skal flytte fra de gamle lokaler ved Pitkäniemi sygehus i Nokia til Tampere Universitetshospital (TAYS). Den præcise placering vil blive afgjort i løbet af foråret.

Vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Dobbelt sejr ved WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møllers Copenhagen International School og Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Center fik begge tildelt priser ved prisuddelingen i London.

C.F. Møller har fået godkendelse af et nyt psykiatrisk hospitalsprojekt London

27.2.2018 | Et nyt psykiatrisk hospital tegnet af C.F. Møller med et stærkt fokus på helbredende arkitektur er nu et skridt tættere på at blive realiseret efter enstemmig godkendelse af projektet i Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

Finalist i byudviklingsprojekt i Sverige

14.2.2018 | Galten-kvarteret i Lund i Sverige skal udvikles og C.F. Møller Architects er med forslaget om en miniby, hvor gode naboskaber og grønne omgivelser er i fokus blandt de sidste to finalister, der kan vinde opgaven.

Udvalgt til ambitiøst klimasikringsprojekt

8.2.2018 | C.F. Møller Landscape skal sammen med andre eksperter fra Danmark og Holland i løbet af de kommende fire måneder udvikle nye metoder til at beskytte Randers midtby mod stormfloder. Det sker som led i et EU-projekt, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vandet og naturen.

2. Plads i International konkurrence

30.1.2018 | Vi er glade for at kunne offentliggøre vores forslag til et nyt hovedkvarter for The International Telecommunication Union (ITU) i Geneve. Et forslag, der indfrier stærke krav til sikkerhed og samtidig fremstår som et transparent byggeri i dialog med byen.

Grønt Lys til nyt Ressourcecenter i London

30.1.2018 | I samarbejde med Lambeth Council er C.F. Møller nu kommet et skridt nærmere på opførelsen af et nyt ressourcecenter for voksne med indlæringsvanskeligheder på Coburg Crescent i Lambeth i Sydlondon.

Vinder rammeaftale med Domea.dk

29.1.2018 | C.F. Møller Architects vinder ny rammeaftale med Domea.dk, der gælder renoveringsprojekter i Vestdanmark.

Partner Tom Danielsen går på pension

29.1.2018 | Efter 35 år i C.F. Møller Architects træder partner Tom Danielsen nu ud af virksomhedens ejerkreds og går på pension.

Lund Centralstation - Vundet

24.1.2018 | Elding Oscarson og C.F. Møller har i fællesskab skabt vinderforslaget til svenske Jernhusens konkurrence om Lunds nye centralstation i Sverige.

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.
Vis flere