Reiulf Ramstad Arkitekter og C.F. Møller Architects vinder international konkurrence om nyt højhus og stationsbygning i Oslo

Reiulf Ramstad Arkitekter og C.F. Møller Architects vinder international konkurrence om nyt højhus og stationsbygning i Oslo - C.F. Møller

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

 

Den indbudte plan- og designkonkurrence om udformningen af ”Fjordporten Oslo S” er udskrevet af Bane NOR Eiendom (BNE). I alt søgte 24 teams om at deltage i konkurrencen, hvoraf fire blev udvalgt til at deltage.

 

Vinderteamet bag projektet ”Nordisk lys” består af Reiulf Ramstad Arkitekter AS i samarbejde med C.F. Møller Architects, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner, GMBH og Transsolar Climate Engineering.

 

Rumlige og stedsmæssige kvaliteter
Juryen kårede enstemmingt ”Nordisk Lys” som vinder, og i begrundelsen står der blandt andet:


”Projektets foreslåede integration af stationsarealerne og det samlende greb kan bidrage til at videreudvikle Oslo S som landets største kollektivknudepunkt og vil kunne give de rejsende nye rumlige og oplevelsesmæssige kvaliteter. Projektet viser gode løsninger for sammenhængen og udformningen af de tilstødende byrum. Grebet giver et godt potentiale til at ivaretage og synliggøre den fredede Østbanen og kan give den en central rolle som del af stationens visuelle identitet. Projektet fremstår troværdig i forhold til gennemførelsen og viser en forståelse af opgavens kompleksitet.”

 

Subtilt samspil med omgivelserne
Bygningen består af et tårn med en base. Tårnet rummer hovedsageligt kontorer, mens basen indeholder servicefunktioner for de rejsende. Bygningsvolumenet spiller sammen med Østbanehallens højtrejste ”katedralrum” og har en nedtrapning med inspiration fra Oslos landskab og bebyggelse. Bygningens materialitet hentyder subtilt til den gang byen var bygget i træ ved at kombinere brugen af træværk med moderne materialer som beton og højteknologisk glas. De forskellige materialer danner tilsammen en organisk facade, der træder frem som et landemærke i byen.

 

Nordisk lys med masser af dagslys
I tårnet er der rigeligt med dagslys. Arbejdspladserne har fælles infrastruktur, pauserum og uformelle mødepladser for at opnå et fleksibelt og mobilt arbejdsliv. ”Grønne lunger” i form af vertikale forbindelser over flere plan og terrasser med beplantning giver god kontakt med byen og landskabet. For at højhuset skal bidrage til bylivet, er der planlagt et offentlige arealer i tårnet – et spektakulært udsigtspunkt som er tilgængelig for alle.

 

I basen er der skabt områder som er nemme at orientere sig i. Bygningsstrukturen er tydelig og er tilrettelagt med gode forbindelser mellem de forskellige transportmidler. En pergola i en let fletværkskonstruktion af træ definerer centralbanestationens nye hovedindgang mens rumlige amfitrapper kobler området til Østbanehallens madmarked.

 

Projektet sætter høje mål i forhold til bæredygtighed med en høj BREEAM-klassificering (Excellent) samt fokus på LCC, LCA, fleksible løsninger i brugen af byggeriet og fokus på gennemførelse og den kommende driftsperiode.

 

Baggrunden for konkurrencen:
Bane NOR Eiendom (BNE) inviterede i juni 2017 til en indbudt plan- og designkonkurrence om udformningen af ”Fjordporten Oslo S”.
Bane NOR skal de næste år udvikle Oslo S med effektivisering og forbedring af kollektivknudepunktet, tilrettelæggelse af ejendomsudvikling og effektiv arealudnyttelse, som understøtter knudepunktet, udvikling af rejseservices og handelstilbud og udvikling af Oslo S med høj arkitektonisk kvalitet. Første skridt i udviklingen er stations- og højhusprojektet ”Fjordporten”.

 

Fjordporten vil få en fremtrædende rolle i bybilledet med sin centrale placering, udformning og højde samt sin rolle i kollektivknudepunktet. Bane NOR Eiendom har høje ambitioner for projektet og ønsker, at der gennem den indbudte plan- og designkonkurrence udvikles et nyt bygningsudtryk for højhuset som spiller bedre sammen med omgivelserne, og som giver gode forudsætninger for gennemførelsen af projektet samtidig med, at der sikres en høj arkitektonisk kvalitet.

 

Jury
Forlagene blev bedømt af en jury med følgende sammensætning:

 • Ellen Haug, Civilarkitekt MNAL Projektchef BNE 
 • Tor Saghaug, Civilingeniør, Projektdirektør BNE 
 • Rune Breivik, Cand.agric. Projektchef BNE 
 • Jostein Berger Meisdalen, Cand.agric, Senioringeniør Bane NOR Infrastruktur 
 • Knut Øivind Ruud Johansen, Direktør for stationer BNE
 • Geir Haaversen, Civilarkitekt MNAL, A lab 
 • Gudmund Stokke, Civilarkitekt MNAL, Nordic

 

Andreas Fadum Haugstad, civilarkitekt MNAL, Norske arkitekters landsforbund, har været jurysekretær.

 

Konkurrenceteams
Der var 24 internationale teams som søgte om at deltage i konkurrencen. De fire følgende teams blev udvalgt:

 • Reiulf Ramstad Arkitekter, C.F. Møller, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner, GMBH, Transsolar Climate Engineering
 • BIG Bjarke Ingels group, Element arkitekter, Midtconsult, ÅF Engineering
 • Ingenhoven Architects (D), Common Ground (Oslo/Berlin), Atelier Loidl Landschaftsarchitecten, Werner Sobek, CDM Smith Consult
 • Sauerbruch Hutton (Berlin), Studio Oslo landskapsarkitekter, Bollinger & Grohmann Ingeniører (Oslo), Golder assosiates

 

Mere om projektet

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Birthday Reception in Aarhus

15.8.2019 | Partner and architect Julian Weyer turns 50 years. C.F. Møller Architects will host a reception to celebrate Julian, and it will be our great pleasure if friends, colleagues and business partners will attend the reception to celebrate Julian Friday the 30th of August, 15.00-17.00 at Europaplads 2.

’Hjertet i Ikast’ får Iconic Award

9.8.2019 | ’Hjertet i Ikast’ kombinerer undervisning, aktiviteter, fællesskab, motion og fritid på nye måder og modtager ICONIC Award 2019: Innovative Architecture for dette.

Win third prize in invited competition

12.7.2019 | 30 international teams were invited to design the new premises for the EU Commission in Brussels, and it has been announced that C.F. Møller Architects in collaboration with B2Ai won third prize.

Wins Green Good Design Award

8.7.2019 | Copenhagen International School by C.F. Møller Architects wins Green Good Design Award 2019.

Udvikler nyt kontorområde i Uppsala, Sverige

1.7.2019 | Atrium Ljungberg udvikler i samarbejde med C.F. Møller Architects et nyt kontorområde i Gränbystaden i Uppsala, Sverige, med afsæt i en ny udstykning til bebyggelse.

International pris til "Hjertet" i Ikast

1.7.2019 | "Hjertet" i Ikast, der er tegnet af C.F. Møller Architects, er udpeget som vinder af den anerkendte pris International Architecture Award 2019 af Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

C.F. Møller Architects åbner kontor i Berlin

26.6.2019 | 1. juli åbner C.F. Møller Architects døren til det nye kontor centralt i Berlin. Det sker som konsekvens af stigende opgavetilgang i forlængelse af en fokuseret indsats rettet mod det tyske marked de seneste år.

Awarded 'Best Conceptual Design'

25.6.2019 | We are happy to tell that our Golden Mede Housing project for the Rothschild Foundation was awarded 'Best Conceptual Design' at the S.ARCH (Sustainable Architecture) Awards 2019.

Danmarks største spildevandspumpestation indviet

22.5.2019 | Pumpestationen, der sørger for, at byens spildevand bliver ledt videre ud til rensning, har vital betydning for København og Frederiksberg. Derfor var både Københavns stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Vand og Frederiksberg Kloak, Thyge Enevoldsen mødt op for at markere indvielsen mandag den 20. maj sammen med HOFOR.

Løfter sløret for gentænkt byhave

16.5.2019 | C.F. Møller er videre til anden etape af den internationale idékonkurrence om en 45 ha masterplan, der bygger på en gentænkning af principperne bag det britiske byhavekoncept, Garden City Movement. Tegnestuen løfter nu sløret for det forslag, der blev forelagt for nyligt.

Central Station: En ny serie af brydningsmøbler

2.5.2019 | HOLMRIS B8 lancerer i samarbejde med C.F. Møller Design en helt nye serie af pause- og brydningsmøbler under navnet Central Station. De nye møbler skal bidrage til at få zonerne i et kontor, et læringsmiljø, hotel eller restaurant til at hænge sammen bedst muligt.

Helende arkitektur til Finland

25.4.2019 | C.F. Møller Architects står bag forslaget til et nyt psykiatrisk hospitalsafsnit i Finland, der er baseret på vægtige, internationale erfaringer fra sygepleje og konceptet helende arkitektur, også kendt som evidensbaseret arkitektur.

Calling all talents

24.4.2019 | Join us for a speed debate and introduction to how we work with sustainability in general and timber architecture specifically, project development and digitisation, and landscape and urban development.

Pris for banebrydende løsninger

2.4.2019 | C.F. Møller Design og NORMBAU vinder "Design Plus powered by ISH 2019" for deres nye modulopbyggede siddesystem.

Biomedicum vinder Årets Bygge 2019 i Sverige

27.3.2019 | Torsdag aften i Stockholm blev det afsløret, at Biomedicum, som er designet af C.F. Møller Architects, vinder Årets Bygge 2019. Bygningen er et kraftcenter for moderne forskning for Karolinska Institutet i Stockholm med Akademiska Hus som bygherre og Skanska som entreprenør.

Klar til konkurrencen om Byen til Vandet

22.3.2019 | C.F. Møller Architects, Niras, Urgent.Agency og Cushman & Wakefield | RED er udvalgt blandt tre deltagere på parallelkonkurrencen til det store byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet” i Randers.

C.F. Møller Archtitects vinder MIPIM Award

15.3.2019 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM Award og hædrende omtale for to projekter i England ved årets MIPIM Awards i Cannes.

Verdens første fodgængervenlige forbindelse

12.3.2019 | C.F. Møller Architects afslører masterplan, der skaber verdens første 100 % fodgængervenlige forbindelse mellem en international lufthavn, naturen samt byens og dens funktioner.

Reviderede planer opera- og kulturhus

5.3.2019 | De nye planer viser et endnu stærkere koncept, som styrker samarbejdet mellem fire kulturleverandører og bidrager til at genoplive Kristiansund.

C.F. Møller Architects at MIPIM

4.3.2019 | MIPIM is the world’s leading property market and C.F. Møller Architects will be participating with Partners, Associated Partners and Studio Managers. Please don’t hesitate to contact us for a meeting in Cannes.

Vinder arkitektkonkurrencen om Det ny SIMAC

27.2.2019 | Det ny SIMAC (Svendborg International Maritime Academy) bliver fremtidens maritime uddannelsesinstitution på havnen i Svendborg. Det åbne, fleksible og moderne læringshus er tegnet af C.F. Møller Architects og EFFEKT.

Sveriges højeste træhus

26.2.2019 | C.F. Møller Architects står bag Sveriges højeste massiv-træhus, som nu tager imod de første lejere. Huset er konstrueret i massivtræ og står i Västerås, en time fra Stockholm, som et pejlemærke for både området og en bæredygtig fremtid.

Ny stor skoleopgave i Sverige

11.2.2019 | C.F. Møller Architects har fået til opgave at tegne Haninge Kommunes nye markante skole og aktivitetshus i Vega. Opgaven omfatter også at tegne ti nye børnehaver på basis af en form for skabelon for børnehaver.

Green light for Blackhorse Yard development

6.2.2019 | C.F. Møller Architects, Catalyst housing association and Swan Housing Association are delighted to announce that Waltham Forest Council has voted to approve plans to build a new housing-led mixed-use development at the former Webbs Industrial Estate on Blackhorse Lane. The project, known as Blackhorse Yard, includes 100% affordable housing and a variety of commercial uses.
Vis flere