Architecture Award for the Bestseller Office Complex

Architecture Award for the Bestseller Office Complex - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

1.10.2015 | On the annual, Danish “Day of Architecture”, C.F. Møller’s new office complex for Bestseller receives the 2015 Architecture Award for outstanding and beautiful buildings.

 

As per tradition, the municipality of Aarhus honored the city’s architectural icons on the 1st of October, the “Day of Architecture”.
Based on the assessment of around 50 new buildings in Aarhus, C.F. Møller's new office design in the port of Aarhus was selected as an exemplary version of quality construction.
- The building is rewarded for its good layout and the almost artistic use of a simple and clear material palette, the award motivation states.

Versatility on the waterfront
The new office complex for fashion group Bestseller is designed by C.F. Møller as a "town within the town" with lots of rooftop gardens and terraces, communal areas and specially designed solutions.
- The award will help to raise awareness on architectural quality and hopefully it will give developers and clients incentives to prioritize architecture when planning new buildings, says Kristian Würtz, Councillor for Technical Services and Environment in the Aarhus Municipality.

The project, as a whole, closely resembles a flotilla of buildings at different levels, which are connected by a variety of outdoor areas, including atria, terraces and roof-top gardens. The effect of the mix of offices with outdoor areas is to create a sense of this being "a town with the town". The complex, which has canals and water on all four sides, marks the entrance to a new, urban waterfront district – Aarhus Ø.

Simple and elegant
The individual buildings vary from one to twelve storeys. The complex covers a total area of 22,000 m². There is office space, showrooms, photo and film studios and a generous canteen-restaurant area, plus 24,000 m² of parking space and a goods reception zone below street level. These are low-energy buildings, which use both seawater cooling and solar panels. The ability to make such a great mass human in scale is a crucial reason for the award:
- The large building complex is composed of smaller volumes. In this way, it achieves a human scale.

The latitudinal south and north façades have distinctive reliefs, created in natural stone from Sicily, which frame deep window niches. These façades contrast sharply with the simple transparent glass façades framed by natural stone to the east and west. Natural stone is also featured indoors – on stairs and floors, and even as wall covering and furniture. It is combined with dark oak and light metal surfaces to create a refined interplay of colours and textures.

A diversity of spaces
The focal point of the complex is an inner streetscape connecting the buildings, with a central indoor plaza laid over a driveway which splits the building's ground floor into two halves. From the plaza there is access to a communal auditorium, meeting facilities and experimental store environments. Up to 1000 people can gather on the plateau, stairs and balconies to attend large fashion shows and meetings.

The entrance is shaped like a bridge, from which there are views of the building's three underground levels. From the inner street there are varying glimpses into the outer green terraces and rooftop gardens – 10 green outdoor spaces in total.
The street lead to the restaurant area, which is sub-divided into many sections with different ambiances, sizes and degrees of privacy, and which enjoys direct access to terraces and a brand-new canal across the erstwhile Pier 2.

C.F. Møller was also awarded the Aarhus Municipality Architecture Award in 2014, with the new Botanical Greenhouses for the University of Aarhus.

 

More about the Bestseller office complex

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more