C.F. Møller and TREDJE NATUR designing the Gustavsberg of the future

C.F. Møller and TREDJE NATUR designing the Gustavsberg of the future - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller og Tredje Natur

14.6.2016 | C.F. Møller, in collaboration with TREDJE NATUR and Rambøll, has completed a parallel project for the development of Gustavsberg in Sweden. This project will serve as the basis for the urban development of the port area, as well as central areas of Gustavsberg.

 

Värmdö Municipality has now completed its parallel project for the development of central Gustavsberg, using four teams of advisers.

This former industrial town just over 20 km from Stockholm has thus achieved an overall strategic plan for the town's centre and neighbouring areas, as part of the region's efforts to relieve the strong pressure on Stockholm's housing, infrastructure and population growth.

C.F. Møller, TREDJE NATUR and Rambøll have submitted one of four proposals for the town's development, anchored in a number of central key strategies to make Gustavsberg more attractive, not just for residents, but also for visitors.

Involving residents
The location for this parallel project is an area with potentially 300,000 m² of new urban development, comprising homes, retail outlets and commercial and recreational functions. The proposal from C.F. Møller and TREDJE NATUR is focused on innovating the town's centre as a recreational area, to create unique and attractive living and residential conditions.

To ensure that the parallel project proposals are in line with local residents' idea, on 4 June Värmdö Municipality, together with the participating teams, held a dialogue meeting for residents.

"Värmdö Municipality must be praised for its handling of the process and involvement of residents. It's fantastic to have this opportunity to present our ideas to the town's residents and politicians, and it's especially positive to get such a good response from both older and younger contributors," says Mårten Leringe, partner in C.F. Møller.

The dialogue with residents helped to lay the foundation for part of the political consultation, held on 6 June, on the development of Gustavsberg on the basis of the parallel projects.

Dramatic countryside in harmony with the urban centre
The centre of Gustavsberg lies in a valley encircled by four granite hills and protected ecosystems. The area also has two adjacent marine areas, in the form of Farstaviken and Ösbyträsk. The connection to these will be re-established to create a town in close contact with the countryside, bringing nature right into the centre.

"We propose that Gustavsberg respects the unique landscape around its centre and that the new urban centre is built up closely around a green corridor in which urban nature, rainwater and residents' initiatives can be combined to create a new narrative. In this way, the residents' day-to-day lives will be linked directly to nature, the community and the region's major recreational potential," says Flemming Rafn Thomsen, partner in TREDJE NATUR.

The proposal respects Gustavsberg's longstanding, strong building tradition and cultural history. The new centre will complement a number of the existing outstanding buildings in the area, which are rooted in the Golden Age of Swedish functionalism. The Municipality is now launching an action plan for the next stages of the work, which will take place in the autumn.

The other participants in the parallel project are Kod Arkitekter /Landskapslaget, Mandaworks/Adept and White Arkitekter.

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more