C.F. Møller in new climate adaption project in Randers

C.F. Møller in new climate adaption project in Randers - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

24.1.2017 | C.F. Møller is cooperating with Randers Municipality, Randers Wastewater and Orbicon on a new climate adaption project to give better access to urban nature and new recreational areas.

 

Rising groundwater levels, more rain and a higher risk of storms and flooding. These consequences of climate change are becoming more and more apparent - also in Randers, parts of which are situated in low-lying areas towards the Gudenåen river and the fjord. Randers Municipality and Randers Wastewater have therefore joined forces on an ambitious new project that is tackling climate adaption of the town. The project is called Storkeengen (Stork Meadow) and has just received almost DKK 3 million from the Danish Ministry of Environment and Food's pool for climate protection measures in municipalities.

"With Storkeengen, we're creating a project that includes the necessary climate adaption measures for the Vorup quarter. The people of Randers will also gain access to nature in entirely new ways, so this is really a project in which we're doing something that will benefit the whole town," says Frank Nørgaard, chairman of the Environmental and Technical Committee in Randers Municipality.

Cloudburst routes, a new dyke and user involvement
In the new project, rainwater from roofs, car parks and roads in Vorup will be led down to Storkeengen, where the water will be purified in wet areas before being led out to Gudenåen. Normal volumes of rainwater are carried in underground pipes, but in extremely rainy conditions, the water can be led down towards Storkeengen along special cloudburst routes.

"Climate adaption is high on Randers Wastewater's agenda, and we devote a lot of resources to separate drainage. We're therefore also happy to be involved in a project that contributes so positively to the town's development, and which can achieve some of the climate adaption aims that are so vital in our day-to-day work," says Peter Christensen, director of Randers Wastewater.

According to the project plan, a new dyke will be built between Storkeengen and Gudenåen. The dyke will ensure proper purification of rainwater and protect the low-lying parts of Vorup in the event of flooding. Before the excavators can start up in 2018, however, a lengthy process will take place in which the area's residents and other stakeholders will be invited to contribute their input.

"Project Storkeengen is based to a high degree on the wish to create climate adaption solutions that can also function as new recreational areas. We therefore also need some good ideas for how we can best approach this task, so that Storkeengen ends up as an asset for the town in every way," says Frank Nørgaard.

Facts about Storkeengen

Project Storkeengen is the first climate and nature project in Randers Municipality's major urban development project, Byen til Vandet (Bringing the Town to the Water).

C.F. Møller is involved i the project's landscape architectural aspects, while the Orbicon engineering firm is engaged in developing the technical engineering elements.

The project is dimensioned to handle rainwater volumes at least equivalent to a 100-year event in 2050.

Achieving Storkeengen requires a number of permits and dispensations. The town council must also adopt a supplement to the wastewater plan.

The time schedule for the project has not yet been adopted, but Randers Municipality and Randers Wastewater are working on commencement of the construction work during 2018.

 

More information is available from Randers Wastewater

Press release from Randers Municipality

 

Uddybende omtale hos Randers Spildevand
Pressemeddelelse fra Randers Kommune

C.F. Møller in new climate adaption project in Randers - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more