C.F. Møller is designing a residential block in Ørestad

C.F. Møller is designing a residential block in Ørestad - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

26.10.2016 | C.F. Møller is designing a residential block of 217 flats in Ørestad South for Obel-LFI Ejendomme andAgenda Property. The new block is called CobraHave and is expected to be ready for occupation at the end of 2018.

 

The design is based on the classical Copenhagen blocks of flats, with the ambition of adding new layers to the story of classical Copenhagen by re-interpreting part of the city's architectural heritage.
The project comprises 217 flats covering a total area of 21,000 sq.m. and is located adjacent to Amager Commons, with its rich countryside and recreational opportunities, ensuring light and air in the immediate vicinity of the flats.

New interpretation of Copenhagen blocks of flats
Based on the classical Copenhagen blocks of flats, the façade is a variation on recognisable proportions and decorative motifs: bay windows, French balconies, patterned brickwork and coloured brickwork, often in shades of red.
The base at the ground floor level is marked with high plinths and entrance areas, in the classical Copenhagen tradition. The roof is articulated and varied, with attics and height differences.
"By building on the history of the Copenhagen block of flats - but in a modern version – we are creating a residential complex that refers to, and
re-interprets, Copenhagen's architectural heritage," says Lone Wiggers, partner and architect at C.F. Møller, about the new construction in Ørestad South.

Focus on daylight
In terms of interiors, flexible homes will be created, primarily as flats of around 100 sq.m., all with balconies and a good and versatile layout, with focus on daylight.
"The flats must help to create safe and pleasant living conditions for residents. We have a sharp focus on spacious rooms which are full of light. This will ensure that, in terms of both size and atmosphere, the flats will be attractive to a broad target group, so as to ensure strong diversity in the resident profile. This will help to future-proof the homes more than we are accustomed to with blocks of flats," says Lone Wiggers.
Since the flats range in size from 70 sq.m. to 145 sq.m., CobraHaven will be attractive to everyone, including single people, young families, families with several children, and older couples.

Strong interaction with nature
A key aspect of the new homes in Ørestad South is that they mingle with and are connected to the history and countryside around them. The peripheral zones are therefore designed and differentiated in relation to the surrounding urban space.
"This will ensure that the meeting between ground floor and street both reinforces urban life and creates a pleasant transition from the private flats on the elevated ground floor to the public space," says Lone Wiggers.
The importance of the transitions is emphasised by the different treatments of the peripheral zones. Towards the transverse streets there will be front gardens, terraces and vegetation, to create life at street level and support the local community, with opportunities for play and recreation. Towards Amager Commons, private zones at ground level will be created, with the establishment of wind-proofing elements and vegetation. Towards the east, the peripheral zone will have a green character, and semi-private recreation zones.
"We're looking forward to creating a new residential area in Ørestad South which can supplement the urban scene with a project that is holistically sustainable - environmentally, socially and financially," says Lone Wiggers.
The name CobraHave comes from the surrounding streets, which are named for the Cobra artists.
The project has been created in collaboration with the client, Obel-LFI Ejendomme, which is owned by C.W. Obel Ejendomme and Lundbeckfond Invest and the developer, Agenda Property.

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more