Innovative Research Environment completes

Innovative Research Environment completes - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

10.7.2015 | A new building is making a bold statement on the campus of the University of Southern Denmark in Odense, blending in and standing out at the same time with its unique façade and innovative interior layout for cutting-edge research.

 

The Technical Faculty (Faculty of Engineering) is part of the University of Southern Denmark (SDU) in Odense, and constitutes a shared research and education environment for four different institutes. The building is designed as one big envelope consisting of 5 buildings connected by bridges at multiple levels crossing the heart of the complex, a "piece of furniture" containing common functions and meeting-rooms, and café/lounge areas. The many connections allow for more fluid boundaries, and more community and knowledge sharing.

Unique facade
The new Technical Faculty building adopts the materiality and site layout of the existing campus’ 1970s structuralist design by architects Krohn & Hartvig Rasmussen characterized by its linear layout and brutalist use of fair-faced concrete and weathered cor-ten steel cladding , but reinterprets their use and appearance to clearly set the building apart from the historic campus architecture.

The building is shrouded in an external screen or veil revealing and shading the transparent volume. The elegant and seemingly weightless screen is made from pre-fab panels of white CRC concrete (Compact Reinforced Composite, a special type of Fibre Reinforced High Performance Concrete with high strength) featuring circular openings with an underlying solar screen and natural ventilation.

The composition of the façade screen is created from only seven different types of concrete panels, and the different diameters and layouts of the panels’ perforation patterns have been optimized to act as a solar screen and glare protection, reducing direct sunlight by up to 50 percent, while still allowing unobstructed views from all interior spaces to the green surroundings.

Spectacular science
The four institutes sharing the building are conducting world-class research in various fields such as material and construction science, nano-optics, environmental sciences and robotics. As a result, the building will house several spectacular pieces of equipment such as vibration-free and climate-controlled laser optics labs and a special ultra-high strength concrete slab for testing structural loads.

The interior layout creates great flexibility, by a combination of solid cores and sliding wall system for adaptable sub-divisions depending on group sizes. The larger labs are located on the ground floor, for easy access to the terrain and opportunity for outdoor activities.

The Technical Faculty is to meet the requirements for low energy class 2015 according to the strict Danish building codes. This means minimal energy consumption, good indoor climate and use of materials with a low environmental impact in a life cycle perspective.

The 21.000 m² complex is designed by C.F. Møller Architects in collaboration with Schønherr Landscape and engineers MOE for the Danish Universities & Building Agency and the University of Southern Denmark. The official inauguration will be at the start of the academic term in September.

 

More about the Technical Faculty

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more