Topping-out of Nordre Havnepromenade in Nørresundby

Topping-out of Nordre Havnepromenade in Nørresundby - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

16.11.2016 | Water on three sides and a fantastic view are even closer to being achieved after Monday's topping-out at Nordre Havnepromenade close to the Liim Fjord. The project is designed by C.F. Møller, who are also behind the development of the prize-winning harbour front and a number of other major projects in Aalborg.

 

Nordhavnen is a new residential area, close to the port, in Nørresundby on the sunny side of the Liim Fjord – just on the other side of the Liim Fjord Bridge which connects Aalborg and Nørresundby. The project includes homes for young people, besides modern family flats, which together create a versatile recreational space close to the old industrial port, with playing fields, a promenade, and seating and fishing opportunities.
Now this project had taken a great leap forward with the topping-out on Monday, 14 November. During this event, when the weather supported the good location and fantastic views, CEO Carsten Raundahl from Raundahl Moesby welcomed all potential buyers, consultants and project officers, and gave a speech to those present.

Unique location requiring special architecture
In his speech, Carsten Raundahl emphasised how the residential project's unique location close to the Liim Fjord has required special architectural solutions developed in close cooperation with C.F. Møller. This is in order to do justice to the location, and also because the structural elements have been an exciting challenge for both the advisers and the craftsmen at the construction site.
"The construction project's location on the pier, with the Liim Fjord on three sides, has been an exciting challenge requiring unique structural solutions, for the project to succeed. For the craftsmen, this has been an exciting project in which they had to handle tasks that many of them may not have tackled before, and may not do so again," said Carsten Raundal in his speech, which ended with three cheers for NHP.
In keeping with tradition, hot dogs, beer and soft drinks were served from a hot-dog stand at the site, followed by a guided tour for everyone, led by project developer and director Torben Nielsen, TN Udvikling. Everyone that had already purchased a flat had a chance to view their new property, and the view from it.
Especially the striking views made a fine impression on a wonderful day. Anyone in doubt about buying a flat came a step closer to a decision when they saw the flats with an almost 360-degree panoramic view of the Liim Fjord and Aalborg's skyline.

Daylight and matched to the location
C.F. Møller is known for giving priority to plenty of daylight and the Nordre Havnepromenade project is no exception. Large panorama windows and bright living rooms ensure fine views and good and airy flats, which all have balconies or terraces. There are 45 owner-occupied flats in total, in an east-west long building, flanked by two housing towers with a total of 102 homes for young people. Both must be seen as homage to the port's historical narrow building profiles with cranes, silos and smokestacks.
"We're inspired by the port's history and besides the two towers with homes for young people, we have divided the long building with family homes into vertical tower-like elements, to create a slim, high and varied profile towards the fjord. The building will be of brick, as well as zinc-covered façades, to give a robust façade, reminiscent of the port's old warehouse buildings," says Søren Tortzen from C.F. Møller.

As an overall architectural measure, all buildings are placed on an elevated foundation – a plinth – to protect from flooding and to create space for a number of different squares. The plinth has stairways, seated steps and vegetation with hardy grass species, as well as trees, which overall gives varied walkways, zones and recreational spaces.

The clients for the project are Raundahl Moesby, TN Udvikling and Nørresundby Boligselskab.

News

Subscribe to newsletter

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

Reiulf Ramstad Arkitekter in collaboration with C.F Møller Architects wins an international competition for a new high-rise building and station in the centre of Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.

The Maersk Tower wins award

17.11.2017 | C.F. Møller Architects has been announced as the winner in the category Higher Education & Research with the just completed Maersk Tower in Copenhagen.

Energy savings in innovative office building in focus

9.11.2017 | A new report, made by Ekolab in collaboration with ELFORSK, on alternative and energy-saving methods for establishing cooling as part of the thermal comfort of buildings, highlights Aarhus Municipality's innovative office building designed by C.F. Møller Architects as an example of how energy consumption can be greatly reduced while improving the indoor climate.

International Healthcare Award for AUH

2.11.2017 | The Aarhus University Hospital (AUH) by C.F. Møller Architects, Cubo and Schønherr Landscape has been announced as winner of the prestigious Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Show more