Award to Campus Hall in Odense

Award to Campus Hall in Odense - C.F. Møller

3.6.2016 | The C.F. Møller-designed Campus Hall, University of Southern Denmark, has been awarded Odense Municipality's Architecture Award 2016 for a fine and attractive construction project.

 

The Campus Hall is a remarkable building at the University of Southern Denmark (SDU).

This is the introduction to the jury's assessment of C.F. Møller's Campus Hall in Odense. The 15-storey building has just been awarded Odense Municipality's Architecture Prize 2016.

"On the entire team's behalf, it's a great honour to receive this prize. This building has a unique, lively atmosphere, and throughout the project the level of ambition was really high," said Julian Weyer, C.F. Møller's partner responsible for the Campus House Hall of Residence, when the project received the architectural award.

Radiating concern for the individual
The Campus Hall was ready for occupation at study start after the summer break in 2015, and from day one, this building, funded by the A.P. Møller Foundation, has impressed Odense Municipality.

"It's convincingly, playfully light and elegant. The architectural finish scales the building, so that it quite naturally establishes relations with the surroundings, despite its relative height," according to the jury.

"Overall, the Campus Hall radiates concern for the individual, for the fellowship at the college, and for the value of networks, making the hall of residence an example to follow of how architecture can build communities, stimulate fellowship and develop relations," the jury continued.

The new student housing for 285 residents has been donated by the A.P. Møller Foundation, and is based on a strong community spirit, as a place for Danish and international students to meet and build ties across cultures and nationalities.
The building's distinctive shape makes it easily recognizable on the campus, as a landmark for the university and the city alike. The mix of residents should also make it easy to create useful network, as up to a third of the homes will be occupied by international students, which constitute about 20% of students at the University of Southern Denmark.

Communal heart
The idea of attractive communities is fundamental to the design, manifest in the way the 250 student residences are located in three interconnected 14-storey towers, clustered around a common core. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective, with well-lit rooms featuring private balconies and generous shared kitchens and lounge spaces in the middle.

The common areas are not only present on the residential floors: The Campus Hall also features a ground floor café as well as group rooms, study areas and party spaces on the top floors, with roof terraces on several levels enjoying a magnificent view of the city and university. The shared areas are carefully graded from small and intimate communities to larger rooms for big occasions, to establish a balance between the common and the need for privacy.

Green and energy efficient
The Campus Hall is a low-energy construction made from quality materials that meets the requirements for low-energy class 2020 and gives priority to public transport and cycling - each resident has a bike available. Despite its unique height, the student housing blends organically into the surrounding protected forest landscape, with its own park and small lake.

C.F. Møller Architects acts as lead consultant, in cooperation with C.F. Møller Landscape and engineers Niras. The donation from the A.P. Møller Foundation is a total of 385 million DKK.

News

Subscribe to newsletter

Publication of plan for new urban space in Oslo

11.5.2018 | C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Architects and Rodeo Architects announce the plan for a new urban space with a square, hotel and high-rise building at Oslo Central Station, to create attractive recreational areas and effective urban connections. The project was developed for KLP Eiendom.

New tower for a prominent location in Aarhus

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde and C.F. Møller Architects have published plans for a 144-metre high office building which, as a bright, sculptural landmark in close proximity to the Port of Aarhus, will combine city life and cultural history with attractive new cultural and business facilities, together with public restaurants, in the same building.

The Maersk Tower awarded

3.5.2018 | The Maersk Tower and SUND Nature Park was awarded the City of Copenhagen’s Architecture Award 2018 at the City Hall today.

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Competition win in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

New high-rise building and station in Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.

The Maersk Tower awarded for its innovative facade

24.11.2017 | The Maersk Tower by C.F. Møller Architects wins the European Copper in Architecture Award 2017 for the tower's innovative and sculptural facade.
Show more