C.F. Møller's vertical village is rising up

C.F. Møllers vertical village is rising up - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

24.11.2016 | Half of the flats are already sold, and now C.F. Møller's multi-storey building, conceived as an elevated village, is appearing in Antwerp.

 

C.F. Møller has designed a 24-storey residential tower block in Antwerp's Nieuw Zuid area on the river Schelde, with the aim of redefining the multi-storey block as a social, vertical community.
The tower block breaks with the traditional multi-storey building trends, which isolate residents, since it is designed as a sustainable, collectively-oriented community in which social encounters are created using a wide range of architectural features.

"In classical multi-storey buildings it's often a challenge to any sense of community that you only meet your neighbours in the lift or lobby. We wish to overturn this by renewing how we design residential tower blocks. This means that we have considered the building from within and outwards, with the social qualities driving the design," says Lone Wiggers, partner and architect at C.F. Møller.

This seems to have been well-received by the Belgians, and half of the flats have now been sold.

The coming owners can look forward to living in a residential tower block that is characterised by diversity, and where social encounters are facilitated and promoted by a large number of measures, without sacrificing the need for a private life. The building e.g. includes many different types of housing for a varied mix of residents, from small shared flats suitable for students, to larger family homes and live-work homes, all grouped in dimensioned communities.

Vertical communities
The tower has 24 storeys in total, an area of 15,000 m2 with 154 homes, as well as shops, office space and communal facilities. A light grid sub-divides the tower's façades into smaller units with five flats' private balconies, which are staggered in relation to each other. This gives a sense of intimate neighbourliness across the storeys, with the opportunity for both privacy and social interaction, as is known from traditional horizontal neighbourhoods. There is also 4,000 m2 of extra space comprising terraces, winter gardens and rooftop terraces, adding extra quality and helping to underline the building's profile, from the large urban scale to the human scale.

The shared facilities for the entire tower block comprise a bicycle workshop, a laundry and a community room with a roof landscape on the fifth floor, which is shared by all residents.
C.F. Møller won the project for the residential tower block in Antwerp in an international competition held in 2014, in cooperation with BRUT architects and ABT, and the lowest storeys are now being constructed. The video shows how the completed vertical village will look.



Client:
Nieuw Zuid – Triple living
Address:
Antwerp, Belgium
Scope:
Flats, 15,000 m²
Terraces and balconies, 5,500 m²
Basement car park, 5,500 m2

 

More on the project here.

News

Subscribe to newsletter

Nominated as one of Denmark’s best climate solutio

23.5.2018 | Realdania and Sustainia published Klima100 today, a catalogue of 100 of the best climate solutions from municipalities across the country. The publication is designed to increase knowledge sharing and the process of green transition within the municipalities, and the Storkengen project by C.F. Møller Landscape is among the selected projects.

Publication of plan for new urban space in Oslo

11.5.2018 | C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Architects and Rodeo Architects announce the plan for a new urban space with a square, hotel and high-rise building at Oslo Central Station, to create attractive recreational areas and effective urban connections. The project was developed for KLP Eiendom.

New tower for a prominent location in Aarhus

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde and C.F. Møller Architects have published plans for a 144-metre high office building which, as a bright, sculptural landmark in close proximity to the Port of Aarhus, will combine city life and cultural history with attractive new cultural and business facilities, together with public restaurants, in the same building.

The Maersk Tower awarded

3.5.2018 | The Maersk Tower and SUND Nature Park was awarded the City of Copenhagen’s Architecture Award 2018 at the City Hall today.

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Competition win in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

New high-rise building and station in Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.
Show more