Indvielse af Holmens Kirkes Nye Menighedshus

Indvielse af Holmens Kirkes Nye Menighedshus - C.F. Møller. Photo: Jørgen True

16.11.2015 | Holmens Kirke er nu klar til at byde indenfor i C.F. Møllers nye menighedshus, som nænsomt er indpasset mellem det store kapel og selve kirken og delvist etableret under terræn.

 

C.F. Møller står bag Holmens Kirke i Københavns nye menighedshus. Kirken har længe haft behov for nye medarbejderfaciliteter som kontorer, menighedssal og handicaptoiletter.

Den nye tilbygning kiler sig diskret ind mellem kirkens hovedbygning og det Store Kapel og erstatter på den måde en tidligere tilbygning fra 1830’erne – ’Lille Skriftestol’. Ud over en menighedssal, der kan anvendes til foredrag, møder og meget andet, er der indrettet nyt kontorer og faciliteter til kirkens personale. Et vigtigt aspekt i opbygningen af en ny menighedssal på et så vigtigt sted som Holmens Kirke er at sørge for, at nybyggeriet bliver indpasset med størst mulig respekt for stedet.

- Tanken var, at tilbygningen skulle have nutidens kant, men stadig med respekt for den gamle kirke. Det synes jeg også, at vi har fået. Nu har vi plads til vores mange aktiviteter, og kan give medarbejderne de rammer, som myndighederne foreskriver, siger Anders Friis, menighedsrådsformand for Holmens Kirke, der understreger, at det hidtil har været besværligt for handicappede og dårligt gående at bruge kirken, ligesom kirkens personale gennem årene har haft meget dårlige rammer at løse deres opgaver i.

Nyt liv til den gamle kirke
Holmens Kirke blev indviet i 1619. Kirken var oprindeligt en ankersmedje, som blev grundlagt af Frederik d. II. I ankersmedjen blev der smedet store anker og ankerkæder til den danske flåde. Da Søværnet og deres familier skulle have deres egen kirke, ombyggede Christian d. IV. ankersmedjen til Holmens Kirke. Siden fik kirken bl.a. tilføjet Kapelsalen og et kapel til søhelten Niels Juel. Kirkens historie indeholder mange ombygninger frem til 1834, og den nye tilbygning er en naturlig forlængelse af denne historie.

Holmens Kirke har gennem tiden overlevet Københavns store brande og er derfor Københavns ældste eksempel på renæssancearkitektur. Kirken bruges meget af kongehuset - Dronning Margrethe blev eksempelvis gift her.

- Ved at bygge tilbygningen mellem kirken og kapellet, har vi bevaret den grønne kirkehave til gavn for de københavnere, som kommer forbi og ønsker et grønt frirum, og det er jeg rigtig glad for, siger Anders Friis.

Menighedssalen får tilført ovenlys via smalle lysspor i loftet, og væggene er beklædt med træ. Bygningen er holdt i samme højde som sin forgænger, og dens facade og tag er udført i kobber som et gitter - holdt ud fra den indvendige facade. Den moderne udformning har respekt for stedet: Kobberet henter inspiration fra ’Lille Skriftestols’ kobbertag, og gitterets åbninger går igen i vinduessprosserne på kirkens høje vinduer.

Historiske fund på byggepladsen
Fra 1619 til 1851 blev de grønne områder omkring kirken brugt som kirkegård for søens folk og deres familier. Derfor blev Nationalmuseets arkæologer involveret i projektet, da der skulle graves ud til den nye tilbygning.

Her fandt man 147 voksne og 19 børn gravlagt i udgravningsområdet. Heriblandt en mand, der var blevet gammel for sin tid, mellem 45 og 60 år. Han var tandløs og plaget af slidgigt i ryggen og nakken.

- Det er nogle af de mest interessante fund, vi har gjort længe, forklarer museumsinspektør ved Nationalmuseet, Niels Engbjerg.

- Der var været mange undersøgelser af skeletter fra middelalderbegravelser, men stort set ingen fra 1600- til 1800-tallet. Derfor var vi ekstra optaget af at udføre udgravningsarbejdet omhyggeligt.

Skal give indsigt i sognet
Arkæologerne var desuden overraskede over at finde meget keramik i jorden, da kristne grave ifølge Niels Engbjerg som regel ikke indeholder mange genstande.

- Vi fandt også fundamentet fra det kapel, hvor Niels Juels kiste oprindeligt har stået, indtil han blev rykket over i det nye kapel, hvor hans monument findes i dag. Derefter blev kapellet revet ned. Den nye tilbygning er altså bygget, hvor Niels Juel oprindeligt har ligget begravet, siger han.

Med de mange fund håber Nationalmuseet at få en større viden om det liv, som mennesker i Holmens Kirkes sogn levede. På Antropologisk Laboratorium skal skeletterne undersøges for forskellige sygdomsspor, hvilket også er en vigtig brik i at fortælle sognets historie.

Tilbygningen er tegnet af C.F. Møller i samarbejde med ingeniørfirmaet Eduard Troelsgaard. Bygningen er delvist rejst med støtte fra A.P. Møller Fonden.

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vundet hospitalsprojekt i Braunschweig, Tyskland

13.4.2018 | HENN og C.F. Møller har fået tildelt kontrakten om totalrådgivning af byggeprojekterne for Städtisches Klinikum Braunschweig (regionshospitalet i Braunschweig) i forbindelse med en udbudsrunde.

C.F. Møller skal modernisere Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe – eller Globen, som den hedder i daglig tale, skal udvikles til en moderne multiarena, og C.F. Møller har fået til opgave at udvikle en af Stockholms mest kendte bygninger.

Aarhus’ banegrav dækkes til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

C.F. Møller vinder opgave i Finland

19.3.2018 | C.F. Møller skal sammen med det finske arkitektbureau Aihio Arkkitehdit tegne Tammerfors' nye voksenpsykiatriske enhed. Voksenpsykiatrien skal flytte fra de gamle lokaler ved Pitkäniemi sygehus i Nokia til Tampere Universitetshospital (TAYS). Den præcise placering vil blive afgjort i løbet af foråret.

Vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Dobbelt sejr ved WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møllers Copenhagen International School og Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Center fik begge tildelt priser ved prisuddelingen i London.

C.F. Møller har fået godkendelse af et nyt psykiatrisk hospitalsprojekt London

27.2.2018 | Et nyt psykiatrisk hospital tegnet af C.F. Møller med et stærkt fokus på helbredende arkitektur er nu et skridt tættere på at blive realiseret efter enstemmig godkendelse af projektet i Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

Finalist i byudviklingsprojekt i Sverige

14.2.2018 | Galten-kvarteret i Lund i Sverige skal udvikles og C.F. Møller Architects er med forslaget om en miniby, hvor gode naboskaber og grønne omgivelser er i fokus blandt de sidste to finalister, der kan vinde opgaven.

Udvalgt til ambitiøst klimasikringsprojekt

8.2.2018 | C.F. Møller Landscape skal sammen med andre eksperter fra Danmark og Holland i løbet af de kommende fire måneder udvikle nye metoder til at beskytte Randers midtby mod stormfloder. Det sker som led i et EU-projekt, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vandet og naturen.

2. Plads i International konkurrence

30.1.2018 | Vi er glade for at kunne offentliggøre vores forslag til et nyt hovedkvarter for The International Telecommunication Union (ITU) i Geneve. Et forslag, der indfrier stærke krav til sikkerhed og samtidig fremstår som et transparent byggeri i dialog med byen.

Grønt Lys til nyt Ressourcecenter i London

30.1.2018 | I samarbejde med Lambeth Council er C.F. Møller nu kommet et skridt nærmere på opførelsen af et nyt ressourcecenter for voksne med indlæringsvanskeligheder på Coburg Crescent i Lambeth i Sydlondon.

Vinder rammeaftale med Domea.dk

29.1.2018 | C.F. Møller Architects vinder ny rammeaftale med Domea.dk, der gælder renoveringsprojekter i Vestdanmark.

Partner Tom Danielsen går på pension

29.1.2018 | Efter 35 år i C.F. Møller Architects træder partner Tom Danielsen nu ud af virksomhedens ejerkreds og går på pension.

Lund Centralstation - Vundet

24.1.2018 | Elding Oscarson og C.F. Møller har i fællesskab skabt vinderforslaget til svenske Jernhusens konkurrence om Lunds nye centralstation i Sverige.

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

24.11.2017 | Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Mærsk Tårnet vinder pris

17.11.2017 | C.F. Møller Architects er blevet udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research med det netop færdigbyggede Mærsk Tårn i København.

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

9.11.2017 | En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.

International Sundhedsdesignpris til AUH

2.11.2017 | Aarhus Universitetshospital (AUH), designet af C.F. Møller Architects, Cubo og Schønherr Landskab er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Vis flere