Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm

Nyskabende færgeterminal designet af C.F. Møller indvies i Stockholm - C.F. Møller. Photo: Adam Mørk

17.10.2016 | Tirsdag indvies Värtaterminalen i Stockholm, som er designet af C.F. Møller. Den er ikke kun en færgeterminal, men også et nyt opholdssted for stockholmerne i kraft af nyskabende design, der mixer infrastruktur og bypark.

 

Med sin placering og udformning, er færgeterminalen begyndelsen på udviklingen af en helt ny bydel i Stockholm som på en nyskabende måde kommer til at integrere by og havn.

Landmark man kan sidde på
Terminalen står som en krydsning mellem et fartøj på vej og den arkitektur med kraner, lagerhaller osv., der præger området.

- Hovedidéen har været at skabe et levende bymiljø på havnen ved skabelsen af et helt unikt byrum, der henvender sig til både de rejsende og stockholmerne med en offentlig bypark placeret oven på terminalens tag. Terminalen bliver herved en offentlig attraktion såvel som en effektiv trafikmaskine, hvor biltrafik og flydende overgange mellem passagerterminal og det gode byliv sammenflettes og bliver til én, fortæller designansvarlig arkitekt og partner på projektet, Mads Mandrup.

Terminal og byrum er placeret i niveau med hinanden, så der er let adgang for alle. Samtidig er taget på terminalbygningen udformet som et varieret, grønt landskab, der med trapper, ramper, nicher og siddekroge indbyder til promenade og ophold med udsyn over færgerne, Skærgården og byen.

Sammenhæng og holdbarhed
Det var Stockholms Kommune og Stockholms Hamnar, der i 2010 udbød arkitektopgaven for en ny terminal. Et udbud, som C.F. Møller vandt i en international konkurrence.

- Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Stockholms Kommune og Stockholms Hamnar. De visioner, de har for området, passer godt til vores måde at tænke på. Vi tænker altid længere end det enkelte byggeri og medtænker sammenhængen med de nære omgivelser og den holdbare løsning i forhold til den større sammenhæng og langsigtede udvikling for et område, fortæller partner og arkitekt Mårten Leringe fra C.F. Møllers kontor i Stockholm.
I forhold til det langsigtede er der også tænkt på bæredygtighed, og den nye terminal har integrerede systemer, der anvender solenergi og bjergvarme/-køling, hvilket gør det muligt for Värtaterminalen at blive selvforsynende med energi, og terminalen skal certificeres miljøbygning niveau Guld.

Fokus på lys
Indvendigt er færgeterminalen præget af C.F. Møllers fokus på dagslys og gode opholdsrum. Det ses særligt i den store ankomst- og afgangshal. Her er der et stort skulpturelt snit i taget, der trækker dagslys ind om dagen og giver et drømmende kig til stjernerne om natten. Det syn har mange passagerer allerede oplevet, da færgedriften blev taget i brug tidligere på året, men på tirsdag åbner terminalen for både rejsende og byboere med adgang til mange gode timer med restaurant, havneliv og landskabelige taghaver.
Hvert år forventes fire millioner mennesker at gå igennem Värtaterminalen som rejsende til og fra Finland og Baltikum.

Bygherre: Stockholms Hamnar
Arkitekt: C.F. Møller
Landskab: Nivålandskabsarkitekter
Omfang: 16.000 m² samt nyt toldområde på ca. 1.100 m²


 

Læs mere om Värtaterminalen
Link til billeder i høj opløsning

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vundet hospitalsprojekt i Braunschweig, Tyskland

13.4.2018 | HENN og C.F. Møller har fået tildelt kontrakten om totalrådgivning af byggeprojekterne for Städtisches Klinikum Braunschweig (regionshospitalet i Braunschweig) i forbindelse med en udbudsrunde.

C.F. Møller skal modernisere Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe – eller Globen, som den hedder i daglig tale, skal udvikles til en moderne multiarena, og C.F. Møller har fået til opgave at udvikle en af Stockholms mest kendte bygninger.

Aarhus’ banegrav dækkes til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

C.F. Møller vinder opgave i Finland

19.3.2018 | C.F. Møller skal sammen med det finske arkitektbureau Aihio Arkkitehdit tegne Tammerfors' nye voksenpsykiatriske enhed. Voksenpsykiatrien skal flytte fra de gamle lokaler ved Pitkäniemi sygehus i Nokia til Tampere Universitetshospital (TAYS). Den præcise placering vil blive afgjort i løbet af foråret.

Vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Dobbelt sejr ved WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møllers Copenhagen International School og Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Center fik begge tildelt priser ved prisuddelingen i London.

C.F. Møller har fået godkendelse af et nyt psykiatrisk hospitalsprojekt London

27.2.2018 | Et nyt psykiatrisk hospital tegnet af C.F. Møller med et stærkt fokus på helbredende arkitektur er nu et skridt tættere på at blive realiseret efter enstemmig godkendelse af projektet i Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

Finalist i byudviklingsprojekt i Sverige

14.2.2018 | Galten-kvarteret i Lund i Sverige skal udvikles og C.F. Møller Architects er med forslaget om en miniby, hvor gode naboskaber og grønne omgivelser er i fokus blandt de sidste to finalister, der kan vinde opgaven.

Udvalgt til ambitiøst klimasikringsprojekt

8.2.2018 | C.F. Møller Landscape skal sammen med andre eksperter fra Danmark og Holland i løbet af de kommende fire måneder udvikle nye metoder til at beskytte Randers midtby mod stormfloder. Det sker som led i et EU-projekt, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vandet og naturen.

2. Plads i International konkurrence

30.1.2018 | Vi er glade for at kunne offentliggøre vores forslag til et nyt hovedkvarter for The International Telecommunication Union (ITU) i Geneve. Et forslag, der indfrier stærke krav til sikkerhed og samtidig fremstår som et transparent byggeri i dialog med byen.

Grønt Lys til nyt Ressourcecenter i London

30.1.2018 | I samarbejde med Lambeth Council er C.F. Møller nu kommet et skridt nærmere på opførelsen af et nyt ressourcecenter for voksne med indlæringsvanskeligheder på Coburg Crescent i Lambeth i Sydlondon.

Vinder rammeaftale med Domea.dk

29.1.2018 | C.F. Møller Architects vinder ny rammeaftale med Domea.dk, der gælder renoveringsprojekter i Vestdanmark.

Partner Tom Danielsen går på pension

29.1.2018 | Efter 35 år i C.F. Møller Architects træder partner Tom Danielsen nu ud af virksomhedens ejerkreds og går på pension.

Lund Centralstation - Vundet

24.1.2018 | Elding Oscarson og C.F. Møller har i fællesskab skabt vinderforslaget til svenske Jernhusens konkurrence om Lunds nye centralstation i Sverige.

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

24.11.2017 | Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Mærsk Tårnet vinder pris

17.11.2017 | C.F. Møller Architects er blevet udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research med det netop færdigbyggede Mærsk Tårn i København.

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

9.11.2017 | En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.

International Sundhedsdesignpris til AUH

2.11.2017 | Aarhus Universitetshospital (AUH), designet af C.F. Møller Architects, Cubo og Schønherr Landskab er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Vis flere