Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus

Official opening of the Emergency Centre at the New University Hospital in Aarhus  - C.F. Møller. Photo: Kommunikation, AUH

27.2.2017 | On 27 February, Danish Prime Minister Lars Løkke Rasmussen cut the ribbon to mark the official opening of the Emergency Centre at Aarhus University Hospital, with over 150,000 m² of new construction. This is a construction project for Denmark's first super-hospital – designed by C.F. Møller, Cubo Architects and Schønherr.

 

The Emergency Centre, the first large element of the New University Hospital in Aarhus, is ready for use. This is an ultra-modern hospital that will be a pioneering project both in Denmark and internationally when it comes to the concept of "healing architecture" in the healthcare sector.


On 27 February, the first major element of the overall super-hospital project was officially opened. This hospital has been created with systematic application of Knowledge and Evidence-Based Design.


Healing architecture makes the hospital human
This means that the concept of "healing architecture" has influenced every decision concerning the hospital's physical design. This relates to every aspect, from the design of single-bed wards, and the use of daylight and influx of light in all rooms, to straightforward way-finding, flexible functionalities for future development, and the design of the landscape and garden spaces around the hospital.


"Fundamentally, the aim has been to meet as many as possible of patients' needs, requirements and expectations, promote the involvement of patients' relatives, and ensure optimum working conditions and streamlined workflows for all employees. This will ensure a hospital that puts people at the centre. For us, this is vital to ensuring that the complex is a hospital city on a human scale," say Tom Danielsen and Peter Dalsgaard, architects and partners at C.F. Møller and Cubo Architects, respectively, about the design of the New University Hospital in Aarhus.

 

A town within the town
The New University Hospital in Aarhus is being added to the existing Aarhus University Hospital in Skejby to create one overall hospital complex. The hospital will be as big as a Danish provincial town, with the same layout as an archetypical town, with an elevated, densely built-up centre.


"We've envisaged the hospital complex organised as a town, with a hierarchy of quarters, streets, plazas and squares. This allows for a diverse and dynamic green urban centre, so that the complex can serve as university hospital, regional centre and basic hospital for the region's entire population," says Tom Danielsen, architect and partner at C.F. Møller.


Similar to modern urban development, future perspectives are incorporated in the overall design. The hospital is designed and organised to flexibly meet future requirements of technology, treatment methods and working methods.


Helping themselves
The overall complex is divided into professional communities with their own identities. This ensures a clear structure, with three primary elements: a two-storey base with treatment functions; wards which rise above the base up to a height of four storeys; and in the middle the coming "Forum" central arrival area, where public functions are located at the foot of three multi-storey blocks. This includes a main reception area, conference centre, shops, bank, cinema and other service functions surrounded by green areas. 


"The architecture's starting point is people, with the human scale as its measuring gauge. The structure of the new hospital not only ensures that patients and visitors can find their way around the complex, but also lets them settle down and help themselves in the hospital city," says Peter Dalsgaard, partner at Cubo Architects.

 

Healing hospital landscape
At the New University Hospital, patients, staff and visitors will have access to or views of the surrounding landscape and more proximate garden spaces. Large, newly-established rainwater lakes will create densely vegetated, recreational meadow areas that are accessible for both the hospital's users and local residents. Car park areas will be interspersed with tree plantings. "The landscape is a vital element of the overall hospital function," says Rikke Juul Gram, partner at Schønherr.


"The hospital's many large courtyard spaces are designed as fertile, green gardens, inspired by unicellular animals and pollen - the smallest forms of life in the great hospital," she says.
"The gardens fulfil patients' need for calm, recreation and restitution close to the individual hospital departments, and also offer spaces for relatives and staff to pause for thought and rest," says Rikke Juul Gram.


Easy way-finding
C.F. Møller was behind the original Aarhus University Hospital in Skejby, and to a great extent the existing hospital has been the basis for the construction of the New University Hospital.
"The adviser group has therefore also retained the human scale in the hospital's base, with two- and three-storey red brick buildings," explains Tom Danielsen, C.F. Møller.
The taller buildings in the centre are light, with coloured markings, to make way-finding easy. The overall harmonious balance between architecture, logistics, digital information platforms, art and landscape make it easy for patients and relatives to find their way around the hospital.


C.F. Møller, Cubo Architects and landscape architects Schønherr, as well as Rambøll, Alectia and Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – combined as Rådgivergruppen DNU – together won the project for the New University Hospital in Aarhus in an international project competition held in 2007.


Scope
The hospital city's total size: 500,000 m²

216,000 m² new construction, 159,000 m² conversion = 375,000 m², site: around 970,000 m². 797 beds, 43 dialysis places, 80 hotel beds.

 

Construction period
2009-2020

The first phase was officially opened on 27 February 2017. The next phases will be achieved on an ongoing basis, and the full project is expected to be completed in 2020.

 

What is Knowledge and Evidence-Based Design?
Knowledge and Evidence-Based Design at the New University Hospital in Aarhus is about using the best information available from research and evaluation of previous construction projects to create optimum, healing architecture.

 

Downlown pictures in high-res

News

Subscribe to newsletter

Nominated as one of Denmark’s best climate solutio

23.5.2018 | Realdania and Sustainia published Klima100 today, a catalogue of 100 of the best climate solutions from municipalities across the country. The publication is designed to increase knowledge sharing and the process of green transition within the municipalities, and the Storkengen project by C.F. Møller Landscape is among the selected projects.

Publication of plan for new urban space in Oslo

11.5.2018 | C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Architects and Rodeo Architects announce the plan for a new urban space with a square, hotel and high-rise building at Oslo Central Station, to create attractive recreational areas and effective urban connections. The project was developed for KLP Eiendom.

New tower for a prominent location in Aarhus

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde and C.F. Møller Architects have published plans for a 144-metre high office building which, as a bright, sculptural landmark in close proximity to the Port of Aarhus, will combine city life and cultural history with attractive new cultural and business facilities, together with public restaurants, in the same building.

The Maersk Tower awarded

3.5.2018 | The Maersk Tower and SUND Nature Park was awarded the City of Copenhagen’s Architecture Award 2018 at the City Hall today.

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Competition win in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

New high-rise building and station in Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.
Show more