Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College

Topping-out ceremony at Herningsholm Vocational College - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

30.5.2016 | Handelshuset at Herningsholm Vocational College will finally gather all of the educational institution's various activities in Herning.

 

On 26 May, the topping-out ceremony was held for Handelshuset (the Commercial Centre) at Herningsholm Vocational College.

The garlands had been raised, the hotdogs were ready, and 150 people – craftsmen, employees, architect, contractor, adviser and Board members – were there to celebrate that the new building is beginning to take shape, based on C.F. Møller's winning drawings for the 2014 project competition for the new building's design.

"It's really fantastic to go round and view the building," said Søren Tortzen, department head at C.F. Møller's Aalborg office, in his speech at the ceremony.

"It's a very simple and straightforward building. I'm really pleased that the college has been so true to the original proposal for the building. I'm convinced that this building will be seen as an innovative and architectural beacon," he said.

A building that brings everything together
The new section is integrated with Herningsholm Vocational College's current site, but also has clear distinguishing characteristics. Handelshuset will be the home of the commercial vocational educational programmes, which today are housed at a remote site. John Egebjerg, Herningsholm Vocational College's director, is very pleased with this.

"Our objective over the last ten years has been to combine all of our education programmes in Herning at one campus, and the building will be completed in December," he said at the topping-out ceremony.

"We've every good reason to be satisfied with this building," John Egebjerg says.

Innovative classrooms
The commercial college has an innovative interior – with focus on creating optimum learning spaces and study environments – and exterior in relation to the surrounding context, where attractive and welcoming spaces provide excellent opportunities for working and teaching outdoors.

The design of the learning spaces – the architecture – is of great significance to the students' everyday learning process, and is therefore adapted to modern democratic principles. The building is a wedge-shaped structure consisting of three separate blocks under a sloping roof. In terms of scale, this contrasts with the surroundings and diminishes from three storeys furthest to the south, to two storeys on the northernmost flank. The wedge-shaped structure creates three new outdoor spaces for teaching and relaxing, juxtaposed against the established surroundings. The landscape is designed to support learning and the climate adjustment of the entire area.

The teaching spaces are the backbone of the building. They are organised around a unifying common space, which functions as a flexible study environment. The teaching spaces are grouped in pairs, with direct access to the common study space from every teaching space at the school. The common study space offers a variety of physical settings, including the double-height space towards the garden, which accommodates workshop-like activities, a student café environment for informal gatherings of students, and dedicated study corners, where the atmosphere is quieter and more intimate.

News

Subscribe to newsletter

Nominated as one of Denmark’s best climate solutio

23.5.2018 | Realdania and Sustainia published Klima100 today, a catalogue of 100 of the best climate solutions from municipalities across the country. The publication is designed to increase knowledge sharing and the process of green transition within the municipalities, and the Storkengen project by C.F. Møller Landscape is among the selected projects.

Publication of plan for new urban space in Oslo

11.5.2018 | C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Architects and Rodeo Architects announce the plan for a new urban space with a square, hotel and high-rise building at Oslo Central Station, to create attractive recreational areas and effective urban connections. The project was developed for KLP Eiendom.

New tower for a prominent location in Aarhus

7.5.2018 | Byggeselskabet Olav de Linde and C.F. Møller Architects have published plans for a 144-metre high office building which, as a bright, sculptural landmark in close proximity to the Port of Aarhus, will combine city life and cultural history with attractive new cultural and business facilities, together with public restaurants, in the same building.

The Maersk Tower awarded

3.5.2018 | The Maersk Tower and SUND Nature Park was awarded the City of Copenhagen’s Architecture Award 2018 at the City Hall today.

Hospital project in Braunschweig, Germany

13.4.2018 | HENN and C.F. Møller Architects have been awarded the contract for the general planning services for the building projects of the Städtisches Klinikum Braunschweig (Braunschweig Municipal Hospital) in the course of a negotiation procedure.

C.F. Møller is going to modernise Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe, or Globen as it is commonly known, will be developed into a modern multi-arena and C.F. Møller Architects has been entrusted with developing one of Stockholm's most famous buildings.

Railway site covered with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.

C.F. Møller wins assignment in Finland

19.3.2018 | C.F. Møller, together with the Finnish architectural firm Aihio Arkkitehdit, will design Tampere's new adult psychiatric hospital.
Adult psychiatry will move from its old premises at Pitkäniemi Hospital in Nokia to Tampere University Hospital (TAYS), with the exact location to be decided in the spring.

Win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Double win at the WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møller Architects’ Copenhagen International School and Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre awarded at the ceremony in London.

Planning approval for a new mental health hospital

27.2.2018 | A new mental health hospital designed by C.F. Møller Architects, with a strong focus on healing architecture, is now one step closer to being realised following a unanimous planning approval from the Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Competition win in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

FINALIST IN URBAN DEVELOPMENT PROJECT

14.2.2018 | The Galten quarter in Lund, Sweden, is to be developed, and with its proposal of a mini-city, where good neighbourship and green surroundings are in focus, C.F. Møller Architects is one of the last two finalists that can win the assignment.

Selected for an adaptation to climate change

8.2.2018 | Over the next four months, together with other experts from Denmark and the Netherlands, C.F. Møller Landscape will develop new ways to protect the centre of Randers against storm surges. This is being done as part of an EU project with the aim of making the city resilient against storm surges, without creating barriers to water and nature.

2nd Prize in International Competition

30.1.2018 | Pleased to share our proposal for the new HQ for The International Telecommunication Union in Geneva that balances clear requirements for security with a transparent appearance in dialogue with the city.

Green light for new London Resource Centre

30.1.2018 | In collaboration with Lambeth Council, C.F. Møller Architects is now one step further to building a new resource centre for adults with learning disabilities at Coburg Crescent in Lambeth, South London.

WINNER OF FRAMEWORK AGREEMENT WITH DOMEA.DK

29.1.2018 | C.F. Møller Architects wins a new framework agreement with Domea.dk for renovation projects in western Denmark.

Partner Tom Danielsen to retire

29.1.2018 | After 35 years at C.F. Moller Architects, Tom Danielsen is to step down as a partner and retire.

Central Station Lund - Competition Win

24.1.2018 | Elding Oscarson + C.F. Møller have in a joint effort created the winning proposal for a new Central Station in Lund, Sweden, in a parallel commission for Jernhusen.

New high-rise building and station in Oslo

23.1.2018 | The project is called "Nordic Light" and was picked as the winner for such qualities as its ability to adapt to the area, while serving as a clear landmark that can help to develop the site and infrastructure in Oslo.

Copenhagen awards a prize to Maersk Tower

7.12.2017 | Maersk Tower has been awarded a prize by the Foreningen Hovedstadens Forskønnelse (Association for the Beautification of the Capital) for being a magnet for international research, its harmony with the surroundings and its ability to create community between people.

Kick-off for visionary climate project

27.11.2017 | ’Storkeengen’ (Stork Meadow) is a new landscape project that, like an architectural multi-tool, creates cloudburst and storm flood protection, strengthens urban nature and brings the town of Randers even closer to the Gudenå River. In cooperation with Orbicon, C.F. Møller Landscape has developed the project for Randers Municipality and Vandmiljø Randers.
Show more