Visionært grundlag for bæredygtig byudvikling

Visionært grundlag for bæredygtig byudvikling - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

4.6.2015 | Med ”Byen til Vandet” skal Randers midtby åbnes mere op mod vandet. Den gamle, historiske middelalderby skal i højere grad bindes sammen med Gudenåen og Randers Fjord og give nye bo, oplevelses- og aktivitetsmuligheder i den kronjyske hovedstad.

 

Randers Kommune og Realdania har derfor iværksat en forundersøgelse som det første trin i realiseringen af visionerne for byens fremtid. C.F. Møller har i samarbejde med Orbicon, Habitats, Smith Innovation og Sadolin & Albæk haft til opgave at finde og formidle de potentialer og synergieffekter, der ligger i spændingsfeltet mellem byliv, klimatilpasning, trafik og totaløkonomi.

Randers er unik!
Visionen for ”Byen til Vandet” er åbenlys, fordi der i Randers midtby omkring Gudenåen, havnen og Randers Fjord ligger et kæmpe uudnyttet potentiale for at gøre fremtidens Randers til en endnu mere attraktiv by, og mødet mellem by, natur og vand er Randers’ helt store potentiale: Ingen anden by har en så markant natur liggende lige for fødderne.

Dette potentiale skal udnyttes maksimalt, så Randers bliver en af vinderne i bykapløbet. Midtbyen skal i fremtiden suppleres med mangfoldige naturoplevelser og aktiviteter, der binder byen helt tæt til vandet. Naturen og vandet skal ikke længere være en barriere i Randers, men vendes til en unik ressource der kan samle byen og kommunen.

For at opnå dette har der været opstillet syv mulige scenarier af infrastrukturelle tiltag, som forundersøgelsen belyser individuelt og fra mange vinkler. Alle scenarierne er derefter opstillet i en overskuelig form med hver sit score-card som giver et klart overblik for de kommende byrådsbeslutninger om midtbyens udvikling i de næste mange årtier.

Kan drømmene betale sig?
Det nye i Byen til Vandet er den grundige analyse af de forskellige udviklingsscenarier med blik på både byplanmæssige og totaløkonomiske potentialer, sådan at konsekvenserne og mulighederne i de forskellige fremtidsvisioner bliver reelt sammenlignelige allerede tidligt i processen – før drømmene får overtaget.

Forundersøgelsen Byen til Vandet ser på fremtidens Randers ud fra en holistisk og økonomisk bæredygtig tilgang, hvor der fokuseres på at sammentænke byens og naturens visuelle og rummelige udtryk med Randers’ vitale infrastrukturelle og klimatilpasningsmæssige udfordringer. Dermed bereder forundersøgelsen vejen for en mere målrettet planproces, hvor fokus kan lægges på de økonomisk optimale scenarier og risikoen for dyre fejlbeslutninger minimeres.

Vidtrækkende potentiale
”Byen til Vandet er en væsentlig milepæl for Randers, men potentialet rækker også ud over byen - metodikken bag forundersøgelsen kan nemlig tænkes brugt i mange sammenhænge hvor det er afgørende at træffe de rigtige beslutninger forud for f.eks. en byplanudredning eller en arkitektkonkurrence. Det ligger i perfekt forlængelse af vores vision om en helhedsorienteret tilgang til bæredygtig byudvikling”, siger Julian Weyer, arkitekt og partner i C.F. Møller.

Efter sommerferien vil forundersøgelsen danne grundlag for en borgerinddragelsesproces, hvor borgere og erhvervsliv i Randers kan komme med indspark til processen. Først derefter vil Randers Byråd træffe beslutning om hvilket scenarie, der skal danne retning for det videre arbejde med at konkretisere visionen om Byen til Vandet.

”Vi har nu et stærkt grundlag for en debat om, hvordan vi ønsker at Randers midtby skal udvikles sig. I forundersøgelsen er det på overbevisende og ambitiøs vis analyseret, hvordan klimatilpasning kombineret med natur og infrastrukturelle kan skabe helt nye muligheder for Randers midtby” fortæller Hans Nikolaisen, kommunaldirektør i Randers Kommune.

 

Download ”Byen til Vandet” fra Randers Kommune

Nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Vundet hospitalsprojekt i Braunschweig, Tyskland

13.4.2018 | HENN og C.F. Møller har fået tildelt kontrakten om totalrådgivning af byggeprojekterne for Städtisches Klinikum Braunschweig (regionshospitalet i Braunschweig) i forbindelse med en udbudsrunde.

C.F. Møller skal modernisere Globen

10.4.2018 | Ericsson Globe – eller Globen, som den hedder i daglig tale, skal udvikles til en moderne multiarena, og C.F. Møller har fået til opgave at udvikle en af Stockholms mest kendte bygninger.

Aarhus’ banegrav dækkes til med bilfri by

6.4.2018 | I samarbejde med Aarhus Kommune er DSB, MT Højgaard og C.F. Møller Architects i gang med at udarbejde virkeliggørelsen af visionen Banekvarteret. En ny, bilfri bydel i Aarhus, som udvikler området og forbinder de omkringliggende kvarterer med en overdækning af banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro.

C.F. Møller vinder opgave i Finland

19.3.2018 | C.F. Møller skal sammen med det finske arkitektbureau Aihio Arkkitehdit tegne Tammerfors' nye voksenpsykiatriske enhed. Voksenpsykiatrien skal flytte fra de gamle lokaler ved Pitkäniemi sygehus i Nokia til Tampere Universitetshospital (TAYS). Den præcise placering vil blive afgjort i løbet af foråret.

Vinder pris for bedste sundhedsbyggeri

16.3.2018 | C.F. Møller Architects modtager en MIPIM 2018 Award for Mærsk Tårnet i kategorien ’Best Healthcare Development’.

Copenhagen International School wins Commendation

12.3.2018 | From 234 worldwide applications Copenhagen International School was recognized as a project that makes a significant contribution to the quality and appearance of the built environment. Commendation level schemes demonstrate a good standard of architecture or design, whilst being sustainable, accessible and provide a positive civic contribution.

Dobbelt sejr ved WAN AWARDS 2017

2.3.2018 | C.F. Møllers Copenhagen International School og Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Center fik begge tildelt priser ved prisuddelingen i London.

C.F. Møller har fået godkendelse af et nyt psykiatrisk hospitalsprojekt London

27.2.2018 | Et nyt psykiatrisk hospital tegnet af C.F. Møller med et stærkt fokus på helbredende arkitektur er nu et skridt tættere på at blive realiseret efter enstemmig godkendelse af projektet i Royal Borough of Kingston Upon Thames.

Vinder konkurrence i Island

26.2.2018 | C.F. Møller Architects og Arkthing vinder i samarbejde konkurrencen om nyt hus til den islandske bank Landsbankinn

Meet C.F. Møller at MIPIM 2018

21.2.2018 | C.F. Møller Architects will be participating at MIPIM 2018. See who is going.

Finalist i byudviklingsprojekt i Sverige

14.2.2018 | Galten-kvarteret i Lund i Sverige skal udvikles og C.F. Møller Architects er med forslaget om en miniby, hvor gode naboskaber og grønne omgivelser er i fokus blandt de sidste to finalister, der kan vinde opgaven.

Udvalgt til ambitiøst klimasikringsprojekt

8.2.2018 | C.F. Møller Landscape skal sammen med andre eksperter fra Danmark og Holland i løbet af de kommende fire måneder udvikle nye metoder til at beskytte Randers midtby mod stormfloder. Det sker som led i et EU-projekt, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vandet og naturen.

2. Plads i International konkurrence

30.1.2018 | Vi er glade for at kunne offentliggøre vores forslag til et nyt hovedkvarter for The International Telecommunication Union (ITU) i Geneve. Et forslag, der indfrier stærke krav til sikkerhed og samtidig fremstår som et transparent byggeri i dialog med byen.

Grønt Lys til nyt Ressourcecenter i London

30.1.2018 | I samarbejde med Lambeth Council er C.F. Møller nu kommet et skridt nærmere på opførelsen af et nyt ressourcecenter for voksne med indlæringsvanskeligheder på Coburg Crescent i Lambeth i Sydlondon.

Vinder rammeaftale med Domea.dk

29.1.2018 | C.F. Møller Architects vinder ny rammeaftale med Domea.dk, der gælder renoveringsprojekter i Vestdanmark.

Partner Tom Danielsen går på pension

29.1.2018 | Efter 35 år i C.F. Møller Architects træder partner Tom Danielsen nu ud af virksomhedens ejerkreds og går på pension.

Lund Centralstation - Vundet

24.1.2018 | Elding Oscarson og C.F. Møller har i fællesskab skabt vinderforslaget til svenske Jernhusens konkurrence om Lunds nye centralstation i Sverige.

Vinder konkurrence om højhus og stationsbygning

23.1.2018 | Projektet hedder ”Nordisk lys” og vinder blandt andet for sin evne til at tilpasse sig området samtidig med, at det er en tydelig markør, som kan bidrage til at udvikle området og infrastrukturen i Oslo.

København præmierer Mærsk Tårnet

7.12.2017 | Mærsk Tårnet præmieres af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse for at være en magnet for international forskning, sin samklang med omgivelserne og evnen til at skabe fællesskab mellem mennesker.

Visionært klimaprojekt skydes i gang

27.11.2017 | ’Storkeengen’ er et nyt landskabeligt Kinderæg, der med en tre i en-løsning skaber skybruds- og stormflodsbeskyttelse, styrker bynaturen og bringer byen Randers helt tæt på Gudenåen. C.F. Møller Landscape har i samarbejde med Orbicon stået for udviklingen af projektet for Randers Kommune og Vandmiljø Randers.

Mærsk Tårnet vinder pris for innovativ facade

24.11.2017 | Mærsk Tårnet, tegnet af C.F. Møller Architects, vinder ’European Copper in Architecture Award 2017’ for tårnets innovative og skulpturelle facade.

Mærsk Tårnet vinder pris

17.11.2017 | C.F. Møller Architects er blevet udråbt som vinder i kategorien Higher Education & Research med det netop færdigbyggede Mærsk Tårn i København.

Energibesparelser i innovativt kontorhus i fokus

9.11.2017 | En dugfrisk rapport, lavet af Ekolab i samarbejde med ELFORSK, om alternative og energibesparende metoder til at etablere køling som del af komforten i byggerier, sætter blandt flere gode eksempler fokus på Aarhus Kommunes innovative kontorhus tegnet af C.F. Møller, der viser hvordan energiforbruget kan reduceres kraftigt samtidigt med at indeklimaet forbedres.

International Sundhedsdesignpris til AUH

2.11.2017 | Aarhus Universitetshospital (AUH), designet af C.F. Møller Architects, Cubo og Schønherr Landskab er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte Building Better Healthcare Award for Best International Design.
Vis flere