Aalborg Waterfront

 Aalborg Waterfront. C.F. Møller. Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Client

Aalborg Kommune

Address

Aalborg, Denmark

Size

170000 m²

Year

Phase 1: 2004-2013, Phase 2: 2012-2015

Competition

1st prize in architectural competition. 2004

The master plan for Aalborg Waterfront links the city’s medieval centre with the adjacent fjord, which has previously been difficult for citizens to access due to the industrial harbour and the associated heavy traffic.

By tying in with the openings in the urban fabric, a new relationship between city and fjord is created, and what was formerly a back-side is turned into a new, highly attractive front. The qualities of the approximately one-kilometre stretch of quayside are emphasised with a tree-lined and unusually detailed boulevard to accommodate cyclists and pedestrians. The medieval Aalborg Castle once again becomes the harbour’s centrepiece through the establishment of an extensive green area to frame the historic embankments.

At the same time, Aalborg receives a harbour promenade with steps and recessed terraces, allowing people to get close to the water. Various kinds of urban gardens facilitate activities such as markets, ball games and sun-bathing. The central activities field - a play landscape inviting all age groups to motor-activities - is designed to accommodate various games and sports, from beach-volley in the summer to ice skating rink in winter. The area is surrounded by dramatically angled netting and lighting masts.

The materials chosen are as raw as the fjord itself, including asphalt, rubber, cor-ten steel, concrete and wood, while at the same time containing subtle references to the sea through wavy pavement patterns.

An urban plinth forms a raised base which provides flood protection and unifies the area's distinctive, freestanding buildings, including university, buildings student housing and the Coop Himmelblau-designed concert hall Musikkens Hus. Contrast and versatility have been the leading principles in the design of Aalborg Waterfront, and the waterfront has already become Aalborg's urban garden.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Engineering

COWI A/S

Landscape

C.F. Møller (1st phase in collaboration with Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter Aps)

Collaborators, other

ÅF Lighting

Awards

  • Town Planning Prize (Byplanprisen). 2016
  • Civic Trust Award, winner. 2014
  • Nordic Green Space Award. 2013
  • The Danish Lighting Award. 2011
  • Finalist for the Sustainable Concrete Award. 2011
  • Roadway Prize. 2011
  • Danish construction industry's honorary award. 2010
  • Aalborg Municipality Architecture Award. 2010
  • 1st prize in architectural competition. 2004

Energy and sustainability

Sustainable planning

Prefabricated components

References

  • 2017 Compendium of Landscape Architecture & Open Space Design, p. 376-377
  • 2016 Landscape Architecture Korea #337, p. 14-41
  • 2014 Landscape World, #73, p. 112-123
  • 2012 Chinese & Overseas Landscape #38, p. 90-97
  • 2012 TOPOS #78 2012, p. 14-15
  • 2011 Arkitektur DK # 4, 11 P. 7, 16, 30 - 33
  • 2011 Beton, Særudgave - marts 2011, side 10 - 11
  • 2011 Byggeri + arkitektur, # 36 2011, side 33
  • 2011 BYGGERI, februar 2011 - S. 6 Bæredygtige betonbyggerier
  • 2011 BYGGERI, Årets Byggeri 2011 p. 44
  • 2011 Grønt Miljø #1 2011, p. 30-33
  • 2011 Landskab #11 2011, p. 182-187
  • 2010 iCuzzini p. 22-23

Landscape

CERES SITE, MASTERPLAN AND AREA PLAN

Transformation of the former Ceres Brewery site in central Aarhus into a mixed-use urban area with commerce, housing, education, cultural spaces and urban park.

KØGE UNIVERSITY HOSPITAL, LANDSCAPE

New climate-resilient landscape park with nature and water as prominent urban features, activating and connecting the hospital with the landscape and the surrounding town.

SLOTTSSKOGSRINGEN

A social meeting place in the form of a diverse and active park that embraces the general public and inspires more play, movement and proximity to nature.

SPRINGFIELD PARK

New public parkland on a former golf course area in southwest London.

STORKEENGEN (STORK MEADOW)

Climate adaption project in Vorup near Randers that not only gives protection from any future flooding, but also brings the unique countryside along the Gudenå stream closer to Randers.

THE NORDHAVN ISLANDS

The Nordhavn Islands are an urban park on the water, connecting C.F. Møllers Copenhagen International School with the quarter and the quarter with the rest of Copenhagen.

AARHUS UNIVERSITY CAMPUS

University campus landscaped in the 1930s and continually renovated and expanded with new outdoor areas in line with the park's overall layout, choice of material and use.

COPENHAGEN INTERNATIONAL SCHOOL - LANDSCAPE

A playful landscape surrounding the new Copenhagen International School at Nordhavn, Copenhagen, sets the framework for play and activities for all of the school's age groups.

BESTSELLER OFFICE COMPLEX, LANDSCAPE

Outdoor areas, green courtyard atriums and design of rooftop gardens in connection with Bestseller’s office building at Aarhus Harbour.

CAMPUS HALL, UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK, LANDSCAPE

Plaza and park at Odense University halls of residence with space to relax and engage in sports activities. There are opportunities to watch the sun go down from patios and steps along the existing lake.

AALBORG WATERFRONT II

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

LANDSCAPE FOR THE EXTENSION OF THE HOTHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN IN AARHUS

Interior and exterior landscape for the extension of the hothouse in the Botanic Garden in Aarhus.

AALBORG WATERFRONT

Master plan for Aalborg Waterfront, re-establishing the link between the strait and the city's medieval centre with a promenade.

ATHLETES VILLAGE, PLOTS N13 AND N26 PODIUM GARDENS

Landscape design of podium gardens re-creating the lost ecological values in a once ecologically rich region.

BESTSELLER LOGISTIKCENTER NORD - LANDSCAPE

Masterplan for a modern sustainable large-scale industrial compound on a greenfield site.

HOSPICE DJURSLAND, LANDSCAPE

Gardens for the residents at Hospice Djursland.

SIXTUS BATTERY

Restoration of the listed fortification Battery Sixtus on Holmen.

DARWIN CENTRE PHASE II - LANDSCAPE

Garden shaped as an amphitheatre as part of the extension of the Natural History Museum in London.

EIA REPORT FOR AARHUS LIGHT RAIL LINE

EIA report for a light rail line from Lystrup to Aarhus Central Station.

CUTTY SARK GARDENS

Proposal for the re-design of the public plaza surrounding the Grade I listed Cutty Sark ship.

AMERIKAPLADS - SQUARES, PARKINGFACILITIES ECT.

Paving, squares and parkingfacilities in new housing area at Søndre Frihavn, Copenhagen.

CHURCH SQUARE, HOLSTEBRO

Reorganisation and renewal of the areas around Holstebro Church and the main entrance to Holstebro Town Hall and Library.

FARSØ TOWN CENTRE

Master plan for urban renewal of Farsø town centre.

HADERSLEV FJORDPARK

Beach park in Haderslev as part of a new master plan for the area.

NORDLYSET, LANDSCAPE

Interior outdoor courtyard intended to hold an organically-shaped, well-planted recreational garden for all residents.

GRAVENE SQUARE HADERSLEV

Renovation of the main square in Haderslev from unsightly parking lot into a classic urban space.

HOLSTEBRO'S PEDESTRIAN STREETS

Renovation of the pedestrian street network in Holstebro.

TUBORG NORTH - THE CHANNELS

Designing the canals, plazas and bridges in the New Tuborg North district