BIOVAF - Research Centre, the Technical University of Denmark

 BIOVAF - Research Centre, the Technical University of Denmark. C.F. Møller

Client

DTU

Address

Lyngby, Denmark

Size

39000 m² including 12000 m² renovation

Year

2012

BIOVAF is a new research centre that will extend the building complex of the Technical University of Denmark (DTU) at its Lyngby Campus.

BIOVAF will be constructed in the campus’s distinctive woodland landscape, and will bring together the Veterinary, Aqua and Food research institutes under one roof. The complex is intended to contribute to making the area a growth centre for research, education and industry.

The fundamental idea in the competition proposal from C.F. Møller Architects is to create a building which is pervaded by nature. Outwardly, the complex marks itself out as something special – an icon adapted to its surroundings. Inwardly, the extension is bonded together by a common "synergy zone" which functions as the social and interdisciplinary umbilical cord for all of BIOVAF.

The synergy zone provides an open space with room for lectures, events, presentations, exhibitions, debates, parties and entertainment, and comprises the distribution area for all traffic to, from, across and between the research institutes on the various storeys.

BIOVAF’s common functions, such as a book café, show lab, exhibitions, canteen and auditoriums, are among the attractions of the synergy zone, and help to make it a vibrant and stimulating place for networking and interdisciplinarity among BIOVAF’s staff members and guests.

The synergy zone links the research departments in a continuous and living sequence along the northern and southern sides of the complex, with direct contact to intermediate outdoor courtyards through transparent facades and open-plan links between the storeys, via interior atriums. This also ensures good daylight.

Together, the campus and the buildings form an integrated architectural image that is adapted to the scale of the site and to the qualities of the fine campus, which was designed in the sixties by the architects Eva and Niels Koppel and the landscape architects Edith and Ole Nørgaard.

SHOW MORE PROJECT INFO

Team

Engineering

EKJ Rådgivende Ingeniører A/S

Energy and sustainability

Daylight

Photovoltaic cells / solar heating

Low energy windows

Green Roof

Rainwater harvesting

Prefabricated components

Energy renovation

Flexibility

Healthy building

Low-energy standard (2015)

References

  • 2014 Frozen Culture, p. 348-355

Research

BIOMEDICUM, KAROLINSKA INSTITUTE

New, cutting-edge laboratory building to provide a unifying powerhouse for research at one of the world's leading medical universities - the Karolinska Institute in Stockholm.

THE UNIVERSITY OF AARHUS

The University of Aarhus, which dates from 1931, is a unique and coherent university campus with consistent architecture, homogenous use of yellow brickwork and adaptation to the landscape.

MAERSK TOWER, EXTENSION OF THE PANUM COMPLEX AT THE UNIVERSITY OF COPENHAGEN

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research.

PHARMA SCIENCE BUILDING

Modern laboratory building that strengthens cross-disciplinary scientific activities and makes Copenhagen University's Pharmaceutical Faculty visible in the city scene.

THE PANUM COMPLEX - REFURBISHMENT OF LABS

Refurbishment of laboratories, minor extensions, exterior renovation and building maintenance.

THE TECHNICAL FACULTY - SDU

The Technical Faculty constitutes a shared research and education environment for four different institutes at the University of Southern Denmark in Odense.

DANISH TECHNOLOGICAL INSTITUTE, DMRI

State-of-the-art research facilities for world-leading Danish centre of excellence in solutions for the meat industry.

LAB AND RESEARCH BUILDING FOR ETH ZÜRICHS BRANCH IN BASEL

A laboratory building for one of the world's leading scientific teaching and research environments in Basel, Switzerland.

PANUM - FACULTY ADMINISTRATION

Renovation of the HEALTH faculty at the University of Copenhagen that converts previously dark spaces into a modern, bright and varied working environment with room for new forms of cooperation

UIO LIFE SCIENCE CENTER

Research and teaching building for the Institute for Life Sciences, Chemistry and Pharmacy at Oslo University (UiO).

THE CORE CENTRE AT AUH (PART OF THE NEW UNIVERSITY HOSPITAL IN AARHUS)

Core Centre laboratories concentrating clinical research at the Aarhus University Hospital in two of the three towers that constitute the main arrivals area.

BIOVAF - RESEARCH CENTRE, THE TECHNICAL UNIVERSITY OF DENMARK

Competition proposal for a new research centre that will extend the building complex of the Technical University of Denmark (DTU) at its Lyngby Campus.

IHA KATRINEBJERG

New facilities for the IHA Engineering College of Aarhus.

DANISH NEUROSCIENCE RESEARCH CENTRE

Client advisor for an extension of Aarhus Hospital with a new neuroscience research centre.

DARWIN CENTRE PHASE II

Extension of the Natural History Museum in London, taking the form of an enormous cocoon in a glass covering.

INCUBA SCIENCE PARK, KATRINEBJERG

A new creative complex where innovative IT companies, graduate training, research and advanced technology co-exist side by side.

LABORATORIES, HAUKELAND UNIVERSITY HOSPITAL

Ten-storey laboratory building directly connected to the existing hospital.

INCUBA SCIENCE PARK, SKEJBY

Research facilities for the biotech research initiative Science Park Skejby.

INCUBA SCIENCE PARK, GUSTAV WIEDS VEJ

Flexible laboratory and teaching complex.