Residential Tower Antwerp. C.F. Møller

Residential Tower Antwerp

A 24-storey residential tower block is being constructed in Antwerp's Nieuw Zuid area on the river Schelde, with the aim of redefining the multi-storey block as a social, vertical community.
 Residential Tower Antwerp. C.F. Møller
Facts

Client

Nieuw Zuid - Triple living

Address

Antwerpen, Belgium

Size

15000 m², 154 apartments + 5,500 m² terraces and balconies and 5,500 m² basement car park

Year

2014-

Competition

1st prize in international competition. 2014

Engineering

ABT België NV

Architect

C.F. Møller Architects in cooperation with Brut Architecture and Urban Design

Landscape

C.F. Møller Landscape in cooperation with Brut Architecture and Urban Design

Collaborators, other

PERITAS – Energy & Safety Solutions

Awards
Awards
  • 1st prize in international competition. 2014

In classical multi-storey buildings it's often a challenge to any sense of community that you only meet your neighbours in the lift or lobby. The aim with the tower block is to break with the traditional multi-storey building trends, which isolate residents. Using a wide range of architectural features the tower block creates a sustainable, collectively-oriented community. The tower block is characterised by diversity where social encounters are facilitated without sacrificing the need for a private life.

The tower block includes many different types of housing for a varied mix of residents, from small shared flats suitable for students, to larger family homes and live-work homes. Besides apartments the tower block includes shops, office space and communal facilities.

A grid sub-divides the tower's façades into smaller units. The units consist of five flat’s private balconies, which are staggered in relation to each other in a way that gives a sense of intimate neighbourliness across the storeys, with the opportunity for both privacy and social interaction. There is 4,000 m2 of extra space comprising terraces, winter gardens and rooftop terraces, adding extra quality to the apartments and helping to underline the building's profile, from the large urban scale to the human scale.

The shared facilities for the entire tower block comprise a bicycle workshop, a laundry and a community room with a roof landscape on the fifth floor, which is shared by all residents.

Read more
Show more projects

Contact

Feel free to contact us for more information or business inquiries.