C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås

C.F. Møllers vinderprojekt er et højhus, som blandt andet får en grøn panoramahave på 15. etage.
C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
C.F. Møller vinder konkurrence om nyt vartegn i Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller

Det nye højhus udgør en ny, signifikant silhuet i Västerås’ skyline og bliver et karakterfuldt vartegn i bydelen Lilluden. Arkitekturen kendetegnes ved facadernes tredimensionelle relief og en frodig panoramahave på 15. etage med udsigt over både by og Mälaren.

 

C.F. Møller foreslår i konkurrenceforslaget en hybrid af massivtræ og beton.


- Arkitekturen og detaljeringen af facaderne er inspireret af lysets refleksioner på Mälarens vandspejl. Resultatet er en tredimensionel og dynamisk facadekomposition, som bliver spændende at betragte både på tæt hold og på afstand. Panoramahaven i den høje ende af bygningen er på én gang et positivt blikfang for byen og et fantastisk miljø for beboerne i huset. Vores ambition har været at optimere synergien mellem by, bygning og den frodige natur, forklarer Ola Jonsson, arkitekt og associeret partner i C.F. Møller.


Relief og lys
Bygningens fodaftryk er en ellipseform med facader, som vender sig i alle kompassets retninger. Altanerne forbindes langs huset og bindes sammen med høje glaspaneler, som er placeret rytmisk langs altanernes ydre liv. De tynde, horisontale altankanter og de vertikale og stejle glasplader, giver facaden en lethed og reflekterer lysets karakter på pladsen. Glaspladerne har integreret belysning, der lyser og fremhæver facadens relief – selv om natten.


C.F. Møller foreslår, at bygningskroppen udføres i en hybrid af massivt træ og beton. Beton vil være den bærende konstruktion op til 15. etage ved panoramahaven, og herover udføres konstruktionen af de øverste syv etager i massivt træ. Dermed udnyttes de to forskelligartede materialer i et positivt samspil.


Facaderne beklædes med naturtræ, som vejrbeskyttes af de overliggende altaner på hver etage. Altanerne kan dækkes til og fungere som vinterhave med mulighed for at dyrkning af afgrøder og forlængelse af udesæsonen for beboerne. Lejlighedsstørrelserne i boligområdet varierer med det formål om at nå en bredere målgruppe.


Fokus på social bæredygtighed
Højhuset indrammer et offentligt kvartertorv på gadeniveau og bidrager med en ny destination og mødeplads i bydelen. I bygningens stueetage bliver der plads til restaurant og erhverv, som kan placeres ud til det solbeskinnede torv. Den generøse plantevæg på torvets langside samt panoramahaven i højden er en del af C.F. Møllers strategi for at integrere plantevækst og værdiskabende rammer for økosystemer i bylandskabet.


Arkitektkonkurrencen var arrangeret af Riksbyggen i Västerås og blev afgjort i januar 2017, og C.F. Møllers forslag beskrives med bl.a. følgende rosende ord i udtalelsen fra konkurrencens dommerjury:
- Et smukt hus med god udnyttelse af grunden – både med hensyn til placering og skabelsen af torvet. Det bedste forslag med henblik på urbanitet i stueetagen og det omkringliggende område. Godt lejlighedsantal og fordeling.


De øvrige arkitekter, som deltog i konkurrence, var Wingårdhs og Tham & Videgård Arkitekter.


Flere højhuse i fokus
C.F. Møller har over de seneste år stået for en række vigtige højhuse i Norden og Europa. Her kan nævnes de færdige projekter i boligkomlekset Alviks Tårn i Stockholm, men også Campus Kollegiet i Odense og forskerbygningen Mærsk Tårnet i København.


I Stockholm står C.F. Møller sammen med Dinell Johansson bag tre højhuse for boligforeningen HSB, heriblandt et 34 etagers højhus i massivt træ, som efter planen skal stå klar til HSB’s 100-års-dag i 2023. I Oslo arbejder C.F. Møller med et centralt højhusbyggeri i form af Krystalklar, som bliver over 100 meter højt.
I Belgien er et 24-etagers boligtårn med særlig vægt på social bæredygtighed på vej. Projektet i Antwerpen har som mål at redefinere højhuset som et socialt, vertikalt fællesskab.

 

Fakta
Adresse: Västerås
Arkitekt: C.F. Møller
Bygherre: Riksbyggen
Omfang: ca. 15.700 m²
År: 2017
Priser: 1. plads i parallelopdrag, 2017

 

Mere info:
C.F. Møller
Ola Jonsson, ansvarlig arkitekt, associeret partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com