C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 

The high-rise building marks a new significant silhouette in Västerås skyline and a characteristic landmark for the entire district of Lilludden. The three-dimensional facades and a green panoramic garden on the 15th floor overlooking the city and Lake Mälaren characterizes the architecture. C.F. Møller suggests in the competition proposal that the frame is carried out as a hybrid of solid wood and concrete.


"The architecture and details of the facades are inspired by the light reflections on Lake Mälaren. The result is a three-dimensional and dynamic facade composition that is exciting both near and from afar. The panoramic garden placed high up in the building is a focal point for the city and a fantastic common area for the residents of the house. Our ambition has been to optimize the synergies between the city, building and urban greenery,” explains Ola Jonsson, Architect and associate partner at C.F. Møller.

 

Relief and light
The building's footprint is in the form of an elliptical shape with facades facing all directions of the compass. Balconies sweep along the tower facade and are connected by the height of thin glass panels that are rhythmically placed along the balconies. The thin horizontal balcony edges and the vertical and sheer glass sheets give the facade a lightness and reflect the light of the place. The glass panels have further integrated lighting that illuminates and highlights the facade - even at night.


C.F. Møller suggests that the frame is executed as a hybrid between solid wood and concrete. Concrete is the supporting construction up to the 15th floor at the panoramic garden, above the remaining 7 floors will be framed in solid wood. Thus, the two different materials will be utilized in a positive interaction.

 

The facades are covered with undressed wood, which is weather protected by the overlying balconies on each floor. The balconies can be closed and serve as winter gardens with the possibility of growing crops and extend the seasons throughout the year. The residential area has a variety of apartment sizes and thereby create diversity in the residential profile.

 

Focus on social sustainability
The new tower block creates the framework for a new destination and meeting space for the entire area. The building's ground floor will make room for restaurants and commercial buildings that can be integrated as a part of the sun-drenched square. The outer area of the square will include a generous plant wall and green areas, as well as the panoramic garden; this is all a part of C.F. Møller's strategy to integrate plants, green areas and ecosystems in the urban landscape.


The architectural competition was organized by Riksbyggen in Västerås and decided in January 2017, C.F. Møller's proposal is explained with words of praise by the competition's jury:


- A beautiful house with good use of the site - both in terms of location and the creation of the square. The best proposals for urbanity on the ground floor and the surrounding area. A great number of apartments as well as the distribution of sizes.

 

The other architects who took part in the competition were Wingårdhs & Tham and Videgård Architects.

 

More focus on high-rise blocks
In recent years, C.F. Møller has been responsible for a number of important high-rise buildings in Scandinavia and Europe - including projects such as Alviks tower in Stockholm, Campus College in Odense and the research building Maersk Tower in Copenhagen.


In Stockholm C.F. Møller and Dinell Johansson is behind three towers for the housing association HSB, including a 34-storey apartment building in solid wood, which is scheduled to be finished for HSB's 100th anniversary in 2023. In Oslo, C.F. Møller works with a central high-rise construction, which is over 100 meters high.
In Belgium, a 24-storey residential tower with a special emphasis on social sustainability is under development. The project in Antwerp aims to redefine high-rise buildings as a social, vertical community.

 

Facts
Address: Västerås
Architect: C.F. Møller
Awarding authority: Riksbyggen
Size: Approx. 15.700 m²
Year: 2017
Prize: 1. Prize in parallel assignment
Team: Ola Jonsson, Bo Lidberg, Julia Schütz, Joakim Svahn, Manuel Cespades, Lasse Vilstrup, Anne-Katrine Arrildt och Henrik Hansen.

 

More info:
C.F. Møller
Ola Jonsson, responsible architect, Associate Partner
Tel: +46 (0)761688708
Mail: ojn@cfmoller.com

Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller
Photographer: C.F. Møller

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE