C.F. Møller to design 14-storey student residence for SDU

C.F. Møller to design 14-storey student residence for SDU - C.F. Møller

18.1.2013

The A.P. Møller Foundation is presenting the students of the University of Southern Denmark (SDU) with a new student residence, which in its spectacular architecture will be a significant landmark for both the city of Odense and the university. The Foundation has purchased various proposals and decided to build the project as proposed by C.F. Møller.
 

The new student hall of residence at the University of Southern Denmark in Odense will be built around the idea of good communities. The 250 student residences are located in three interconnected 14-storey buildings. This means that the complex has no rear side and presents an attractive appearance in all 360 degrees. The building's distinctive shape will make it easily recognisable on campus, and signals that its content is different to that of the other university buildings: a hall of residence.

Along the outer edges of the building lie the student rooms, each of which, due to the twists and turns of the building, present a view of the countryside while preserving privacy from neighbouring rooms. Each room has its own private balcony, which both helps to make the residences attractive and also serves an energy function: the recessed balconies prevent too much sunlight entering the rooms, which means that considerable amounts of energy can be saved on cooling.

As you move out of the room and towards the communal kitchen in the middle of the building, the areas become gradually more and more collective: first of all there is a common living-room, which provides a transition to the community space and a social meeting-place for the occupants of the small clusters of seven rooms each into which the residences are grouped. At the centre is the kitchen, which is common to the entire floor, and has a glass facade that ensures light and views in three directions.

The top floor offers a fantastic view and is reserved for common activities, with roof terraces with space for, for example, urban farming, and rooms for music, drama, exercise or a library.

The student residence is expected to be ready to receive the new students by September 2015.

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE