C.F. Møller vinder ”Byen til Vandet”

C.F. Møller vinder ”Byen til Vandet” - C.F. Møller. Photo: Randers Kommune
Photographer: Randers Kommune

22.1.2015

Det bliver teamet med C.F. Møller i spidsen for Orbicon, Habitats og Smith Innovation, der skal stå for forundersøgelserne i forbindelse med det ambitiøse udviklingsprojekt i Randers.
 

Nye løsninger, nye processer, nye inddragelsesmetoder og nye realiseringsmetoder. Det er fire af hovedpunkterne i Team C.F. Møllers vindertilbud til det randrusianske byudviklingsprojekt ”Byen til Vandet”.

Styregruppen, bestående af repræsentanter fra kommunen og Realdania, har valgt C.F. Møllers tilbud over de fire konkurrerende tilbud fra Team COWI, Team Vandkunsten, Team Bascon og Team Tredje Natur.

- ”Byen til Vandet” er et visionært og komplekst byudviklingsprojekt. For os er det åbenlyst, at et projekt så værdifuldt for Randers skal sikres den bedste fødsel gennem de bedste økonomiske og byplanmæssige rammebetingelser for en realisering. Derfor bliver vores opgave at finde og formidle de potentialer og synergier, der ligger i spændingsfeltet mellem byliv, klimatilpasning og trafik, siger afdelingsleder for C.F. Møller Landscape, Lasse Vilstrup Palm, om projektet.

Helheden spiller en afgørende rolle
Med ”Byen til Vandet” skal Randers midtby åbnes mere op mod vandet. Den gamle, historiske middelalderby skal i højere grad bindes sammen med Gudenåen og Randers Fjord og give nye bo-, oplevelses- og aktivitetsmuligheder i den kronjyske hovedstad.

- Sammen med Randers Kommune og Realdania vil vi sætte massivt fokus på den helhedsorienterede planlægning og de brede, holistiske løsninger, forklarer Lasse Vilstrup Palm.

- Opgaven har helt bevidst fokus på at se fremtidens Randers ud fra en holistisk og økonomisk bæredygtig tilgang, hvilket både er interessant og visionært. Det fordrer en helhedsorienteret tilgang, hvor der fokuseres på at sammentænke byens og naturens visuelle og rummelige udtryk med Randers’ vitale infrastrukturelle og klimatilpasningsmæssige udfordringer, siger han.

Sikring af beslutningsgrundlag
Forundersøgelserne skal finde frem til løsninger, som kan sikre et validt beslutningsgrundlag for den kommende politiske proces i Randers.
- For os betyder det, at vi sætter fokus på slutproduktets evne til at skabe forståelse og opbakning på tværs af fagligheder og interesser. Derfor er visuel, klar og sammenlignelig formidling i forundersøgelsernes slutprodukt et helt centralt omdrejningspunkt – og samtidig et aspekt, vi vil tænke ind fra opgavens start, siger Lasse Vilstrup Palm.

- Derfor har vi heller ikke som mål at finde den billigste løsning eller den løsning, som kan håndtere en enkelt udfordring. Derimod vil vi finde frem til den investering, der kan skabe flest synergier, siger han.

Dogmer skal kickstarte processen
I første omgang betyder det, at teamet bestående af C.F. Møller, Orbicon (med Tetraplan som konsulent), Habitats og Smith Innovation vil arbejde ud fra en række dogmer, som skal sikre, at alle interesser og muligheder for udviklingen af Randers bliver udnyttet. Her vil teamet blandt andet sætte fokus på klimatilpasning som en bymæssig gevinst og de muligheder, der ligger i vandet. Her ligger en af de store visioner for teamet bag de kommende forundersøgelser.

- I stedet for at skærme byen fra vandet i et misforstået forsøg på højvandssikring skal vi skabe et klimatilpasset Randers centrum, som er robust over for oversvømmelser. Det vil vi gøre ved at omfavne og udnytte potentialet i vandstandsvariationerne i løbet af året som en berigende, kvalitativ og dynamisk del af designet, siger Lasse Vilstrup Palm.

- Forundersøgelserne skal afspejle Randers’ dna. Vi skal finde innovative løsninger til optimering på baggrund af både økonomiske rammevilkår og grundige, bymæssige værdianalyser. Og samtidig skal vi søge multifunktionalitet og synergieffekter, så vi løser en lang række opgaver på én gang. Vi vil eksempelvis tænke infrastruktur og trafikale knudepunkter sammen med naturen, så ny infrastruktur samtidig integrerer nye typer natur.

Et ”overbevisende og ambitiøst team”
Der er også glæde at spore i Randers, hvor styregruppen bag ”Byen til vandet” udtrykker begejstring for C.F. Møllers vindende tilbud.

- Vi valgte teamet til opgaven, fordi de på overbevisende og ambitiøs vis vil sammentænke, hvordan klimatilpasning kombineret med infrastrukturelle og totaløkonomiske vurderinger kan skabe helt nye muligheder for Randers midtby. Vi har store forventninger til, at forundersøgelsen vil give et stærkt grundlag for de kommende byrådsbeslutninger om midtbyens udvikling i de næste mange årtier, siger kommunaldirektør i Randers Kommune, Hans Nikolaisen, i en pressemeddelelse fra Realdania.

Forundersøgelsen løber frem til sommeren 2015 og skal danne grundlag for, hvilken retning Randers Kommune skal gå i for at binde midtbyen bedre sammen med vandet.

For mere information kontakt:

Lasse Palm, afdelingsleder C.F. Møller Landscape
lvp@cfmoller.com eller 30 16 84 73

Malene Lauge Nielsen, Projektleder, Randers Kommune,
23 81 64 51

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE