HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN

4.4.2017

HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 

 

The hospital complex of RWTH Aachen will be expanded with a new building, containing a central surgery area, including intensive care units and a new public entrance hall. State-of-the-art surgeries and ICUs make it the most important component of Aachen‘s healthcare provision. With their design on the area of the landmarked complex HENN + C.F. Møller Architects could prevail against twelve other offices.

 

Best principles of Healing Architecture

Large parts of the design are pushed under ground level, to minimize the visual impact on the existing listed building, and covered with a lush green parkland open to the public and staff. The low-slung building volume rises towards the public entrance in a sweeping and generous gesture, which creates an inviting, bright and warm-toned entrance that enables a completely intuitive wayfinding for patients and relatives, guided by views to the green parkland.

 

Despite the sunken location, the new operations facilities and ICU are also designed to enjoy extensive daylighting and access to green spaces, exemplifying the best principles of healing architecture and creating a friendly and comfortable environment for patients and staff alike.

 

Open and efficient
A series of specially designed off-stage staff hubs in open spaces puncture the flexible and efficient layout of the operations floor, providing the best possible surroundings for teamwork and inter-staff relations.


"The award-winning designs are characterized by their functionality, transparency and futuristic design, and are harmoniously integrated into our existing core building“ said Peter Asché, Commercial Director, University Hospital RWTH Aachen.

 

The size of the extension is 35.000 square meters.


Planned building blocks are:


- A central surgery area with 31 separate surgery units.
- A day clinic with four surgery units
- 3 intensive care units with 50 beds
- Anaesthetics
- Bed preparation
- Central Entrance
- Service unit
- Public entrance and arrival space

Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN
Photographer: C.F. Møller + HENN

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE