Norges fornemste møde- og koncertsal fra 1911

Aulaen på universitetet er kendt som Norges smukkeste og bedste møde- og koncertsal - her står den næsten færdig til indvielsen. - Norges fornemste møde- og koncertsal fra 1911 - C.F. Møller. Photo: Statsbygg/Ivan Brodey
Aulaen på universitetet er kendt som Norges smukkeste og bedste møde- og koncertsal - her står den næsten færdig til indvielsen.
Photographer: Statsbygg/Ivan Brodey

16.6.2011

Erik Møller Arkitekter og Arkitektfirmaet C. F. Møller har i fem år stået for at restaurere og modernisere Norges fornemste møde- og koncertsal, Aulaen på Universitet i Oslo, opført i 1911 og totalfredet.
Aulaen er verdensberømt for sine 11 kolossale vægmalerier, der betegnes som den norske kunstner Edvard Munchs hovedværker, ligesom salen er kendt som ramme for uddelingen af Nobels Fredspris.
Aulaen bliver i dag indviet med tale af statsminister Jens Stoltenberg og deltagelse af bl.a. Kong Harald.

 

Universitet i Oslo kan i år fejre 200 års jubilæum, og det bliver markeret i dag, torsdag 16. juni, med genåbningen af den berømte aula i universitets historiske hovedbygning, kaldet Domus Media. Festlighederne starter kl. 17.00 og varer hele aftenen med bl.a. banket på Oslos rådhus.

Munch og Nobel-prisen
Restaureringen af aulaen er en del af et omfattende restaureringsarbejde på hele den historiske kerne af Universitetet i Oslo, som de danske Erik Møller Arkitekter i samarbejde med Arkitektfirmaet C. F. Møller har gennemført de seneste fem år.

Universitets aula fra 1911 er kendt som Norges smukkeste og bedste møde- og koncertsal, og siden den i 1916 stod helt færdig med Edvard Munchs 11 kolossalmalerier, har den været berømt for sin særlige akustik. Helt frem til 1977 fungerede salen som Oslos egentlige koncertsal, og i årene 1947-1989 var det her, at store navne som Albert Schweitzer, Martin Luther King, Willy Brandt og Mother Theresa modtog Nobels Fredspris.

Lyden i salen er fredet
I 2001 blev aulaen fredet som del af en større fredning af hele universitets hovedbygning og universitetets øvrige, historiske bygninger på Karl Johans gate. Akustikken blev her fremhævet som helt særlig, og selvom lyd ikke kan fredes, er den i praksis blevet det. Akustikken har derfor været en stor udfordring for restaureringsarkitekterne i arbejdet med genopretningen af salens inventar og udsmykning. Alt interiør, som fx stolerækker, sofaer langs væggene og overfladematerialer, er blevet gennemtestet på laboratorium og i salen, før det blev sat endeligt på plads - for ikke at ændre det mindste på lydforholdene i Aulaen.

De gennemgribende restaureringsarbejder har bl.a. omfattet afrensning og restaurering af forgyldninger, malede dekorationer, marmorsøjler og - vægge. Moderne installationer og gulvvarme er trukket under den nye egeparket, der er lagt i overensstemmelse med de originale tegninger. Der er udført store højteknologiske arbejder, skjult over loftet og under taget, for at stabilisere de klimatiske forhold i rummet og sikre de kostbare malerier og rummets øvrige udsmykning mod fugt og store temperaturudsving.

En særlig udfordring har også været at få de 11 Munch-malerier på i alt 223 m2 (4,5 m høje og op til 11 m lange) taget ned af væggene og sendt til restaurering. Arkitekterne løste problemet ved at skære en 4,5 m høj smal åbning i aulaens bagvæg, som malerierne blev ført ud igennem. En radikal, men usynlig løsning, som et blevet bibeholdt, bl.a. skjult bag et af malerierne, for at sikre, at Munchs værker også i fremtiden vil kunne tages ud i forbindelse med fx konserveringsarbejde.


Om UIO: Universitetet i Oslo (UIO) eller Det Kgl. Frederiks Universitet, som det oprindelig hed, er relativt ungt set i europæisk sammenhæng, men havde stor betydning for etableringen af den norske nationalstat. Den historiske kerne på Universitet i Oslo blev tegnet og bygget i 1841-1852 af arkitekten Christian Grosch. Det regnes som et hovedværk i den norske arkitektur fra den tid, og hele anlægget med universitetspladsen og universitetshaven blev fredet i 2001.

Universitetets aula: Blev bygget i 1911 til universitetets 100 års jubilæum. Tegnet af arkitekten Holger Sinding Larsen i 1911 - og i årene 1914-1916 udsmykket af den ekspressionistiske maler Edvard Munch (1863-1944). Restaureret i forbindelse med 200 års jubilæet i samarbejde mellem Universitetet, Statsbygg og den norske Riksantikvar.

Arkitekter: Erik Møller Arkitekter (totalrådgiver), Arkitektfirmaet C. F. Møller (underrådgiver).

Munchs 11 vægmalerier: Munch omtalte selv disse som sit hovedværk. De tre store billeder er Solen, Historien og Alma Mater. De andre er Kjemi, Nye stråler, Kvinner vendt mot solen, Våknende menn, Genier i lysflommen, Høstende kvinner, Menn vendt mot solen og Kilden.

For yderligere informationer kontakt venligst:
Partner og arkitekt MAA, Trine Neble, Erik Møller Arkitekter, mail: tn@ema.dk, tlf: +45 42 14 70 39
Sagsarkitekt, Frank A. Trømborg Bjørnsen, Arkitektfirmaet C. F. Møller, mail: ftb@cfmoller.com, tlf: +47 2413 3435

Photographer: Statsbygg/Ivan Brodey
Photographer: Arkitektfirmaet C. F. Møller

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE