Residential tower in Antwerp

Residential tower in Antwerp - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut

14.7.2014

C.F. Møller Architects and Brut Architecture and Urban Design have won the competition for a new residential and mix-use tower in the Nieuw Zuid area in Antwerp, with a proposal that redefines the residential high-rise as a vertical social community.
 

The architectural idea of the building is derived from an inside-out perspective, where the social qualities of the building are a dominant driver for the design: Often in tall buildings, the sense of community amongst the occupants is challenged by the fact that you hardly ever meet your neighbours, except coming and going via the lobby and at the lifts.

In contrast, this design proposes to become a sustainable and collective community, where social interaction is enabled and encouraged in numerous ways without compromising the need for privacy. The proposal contains a large selection of apartments reaching out to a diverse group of inhabitants, from small types suitable for student co-housing to larger family and live-work types, all grouped into vertical mini-communities.

The development plan for Nieuw Zuid, a new urban area close to the river Schelde south of the historic centre of Antwerp, defined the outline and height of the tower. By increasing the efficiency of the floor plans, the proposal manages to create more space for the individual homes as well as attractive shared facilities within the same volume - summed up by the motto "Bigger & Cheaper".

Visible communities

The 24 storey, 15.000 m2 complex with 116 homes, shops, offices and collective spaces is thus augmented by an extra 5.000 m2 in the form of balconies, glass winter gardens and roof terraces, adding extra living qualities and mediating the scale of the building between the urban and the human scale.

The result is a light grid enveloping the volume, structuring the facades and connecting the vertical mini-communities - every visible compartment represents a cluster of similar apartments opening towards the balcony spaces. At the end gables of the tower, the grid forms glass-enclosed winter gardens serving as green semi-outdoor living spaces, and the common spaces for all residents include a bike-repair and dining room at the foot of the tower, a shared 5th floor facility with a landscaped roof terrace for residents and office-workers alike, and a triple-height green oasis at the top with spectacular views over Antwerp and the river Schelde.

The building will be made of pleasant and durable materials; predominantly warm grey-brown brick contrasted by white concrete, and is designed to achieve the passive-house standard, thus altogether omitting the need for a central heating system. Great care is taken to mitigate the possible negative effects that tall buildings can have on the local microclimate, and to ensure a positive contribution at street level.

The jury report stated: "The jury was very impressed by the design. The architecture presents interesting proposals for how to strengthen the community and identity for the Nieuw Zuid towers, and how to unfold the sustainability ambitions. The design enables a new form of collective living in tall buildings, and makes its inner dynamics and diversity visible in the facades without sacrificing the overall expression. (.) The grid structure results in a slender and elegant architecture. The way the grid is subdivided and defines the smaller communities is fascinating."

The client is SAZ (Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid), and the team behind the winning design consists of C.F. Møller Architects and Brut Architecture and Urban Design, in collaboration with ABT, Deerns Technieken and Peritas EPB.

For more information please contact:

Lone Wiggers, partner & architect, C.F. Møller Architects: lw@cfmoller.com / +45 4018 3202

Gunther Slagmeulder, director, Brut Architecture and Urban Design: info@brut-web.be / +32 (0)2 450 99 00 / www.brut-web.be

Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut
Photographer: C.F. Møller & Brut

Press

Receive our newsletter

To receive news and updates from C.F. Møller Architects by e-mail join our mailinglist.

Sign up here.

Contact

Head of Communications
Peter Sikker Rasmussen
+ 45 6193 6857
E-mail: psr@cfmoller.com

Some press releases are only available in Danish.

C.F. Møller Architects and MT Højgaard are planning to cover Aarhus' railway site with a car-free urban quarter

6.4.2018 | In cooperation with the City of Aarhus, DSB, MT Højgaard and C.F. Møller Architects are preparing to realise the vision of a new Railway Quarter. This is a new, car-free urban quarter in Aarhus, which will develop the area and connect the surrounding neighbourhoods by covering the railway site from Bruuns Bro to Frederiks Bro.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects win award for Best Healthcare Development

16.3.2018 | C.F. Møller Architects receive the MIPIM 2018 Award for ‘Best Healthcare Development’ for the Maersk Tower in Copenhagen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects and Arkthing win competition in Iceland

26.2.2018 | C.F. Møller Architects in collaboration with Arkthing have won a competition for a new building for the Icelandic bank, Landsbankinn.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Inauguration of Denmark’s new state prison

26.9.2017 | Denmark’s new state prison, Storstrøm Fængsel, will be inaugurated on Wednesday, 27 September. Designed by C.F. Møller Architects, the prison provides extremely high levels of security, focuses on resocialisation through architecture and is also a pleasant, state-of-the-art workplace for employees.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller wins VIA University College in Horsens

10.5.2017 | C.F. Møller and C.F. Møller Landscape's proposal for the new VIA (30,000 m²) and the Innovation House (5,000 m²) has been nominated as the winner of a major architectural competition.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

C.F. Møller Architects wins competition for a new landmark in Västerås

The winning C.F. Møller project is a high-rise building including a panoramic garden on the 15th floor.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

Ni dages fest i ’Storbyens Moderne Forsamlingshus’

28.4.2017 | 28. april begynder Odense fejringen af sit nye kulturcenter Odeon. Med 100 begivenheder på ni dage rammer ”Odense fejrer Odeon” sit store højdepunkt med et gallashow 5. maj, hvor H.M. Dronning Margrethe besøger det C.F. Møller-designede kultur- og koncerthus.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE

HENN + C.F. Møller Architects win international competition in Germany

4.4.2017 | HENN + C.F. Møller Architects (Berlin / Aarhus) jointly win an international competition to extend Germany’s most iconic hospital complex, the listed 1970’s high-tech University Hospital RWTH Aachen.
 
VIEW THE ENTIRE PRESS RELEASE HERE