Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller, Kristin Jarmund, Rodeo
11.5.2018

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo

KLP Eiendom offentliggør - i samarbejde med C.F. Møller Architects, Kristin Jarmund Arkitekter og Rodeo Arkitekter - plan for et nyt byrum med torv, hotel og et højhus ved Oslo Centralstation, som skaber attraktive opholdsarealer og effektive urbane forbindelser.
Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller, Kristin Jarmund, Rodeo
Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller, Kristin Jarmund, Rodeo

Midt i Oslo Centrum ligger Oslo Centralstation som et knudepunkt mellem Oslo og resten af verden. Kristin Jarmund Arkitekter, C.F. Møller Architects og Rodeo Arkitekter i samarbejde med Bollinger & Grohmann Ingeniører og Transsolar offentliggør nu et planforslag til adressen Biskop Gunners gate 14B ved Centralstationen for KLP Eiendom.

 

Ambitioner
Projektforslaget optimerer byplanen ved at sammenbinde forskellige områder og terrænforskelle og er samtidig organiseret, så det understøtter et godt og effektivt flow. Biskop Gunnerus gate 14B skal således fungere som en bylivsgenerator og drivkraft i områdets udvikling og tydeliggøre Oslos ambition om at gøre netop denne del af byen bedre til at håndtere mange trafikanter samtidig med, at den skal være attraktiv som opholdssted. Med udgangspunkt i grundens beliggenhed mellem trafikknudepunktet Oslo Centralstation og bydelene Grønland og Vaterland, understreger projektet mødet mellem de tre områders særegenhed og kvaliteter. KLP Eiendoms ambition er desuden, at Biskop Gunnerus gate 14B skal være et internationalt foregangsprojekt, når det gælder miljø og bæredygtighed.

 

Nyt offentligt byrum
I dag udgør eksisterende bygninger 100% af grundens areal, men med den nye plan bliver mere end 50% af arealet udnyttet som offentligt tilgængeligt byrum. Et nyt sammenhængende terræn etableres som et gennemgående landskabselement, der samtidig forbinder området med den grønne sti langs floden Akerselva, hvor vandet fremhæves som et oplevelseselement. Det sammenhængende terræn udligner niveauforskelle og etablerer nye forbindelser med et effektivt flow mellem Schweigaards gate, en busterminal og Nylandsbroen.

 

Taghaver og udsigtspunkter som vokset ud af landskabet
Projektet består af to bygningskroppe, som står på en fælles base med et torv. Den vestlige bygning fungerer primært som hotel, mens den østlige bygning primært rummer kontorer. Bygningskroppene er brudt ned i flere mindre volumener, der, med deres skala og proportioner, tilsammen leder tankerne hen på Oslos silhuet. Projektet opleves som voksende op af terrænet med grønne terrasseringer, der løfter det grønne byrum langs Akerselva op over bylandskabet. De forskellige terrasseringer bruges til taghaver og udsigtspunkter og til at fremme livet på indersiden af bygningerne gennem store vinduesåbninger, som også afslører byens højder i det urbane landskab.

Offentliggør plan for nyt byrum i Oslo - C.F. Møller. Photo: C.F. Møller, Kristin Jarmund, Rodeo